Karantén alatti higiénés szabályok – mire figyelj!

karantén

Mit jelent, és mit csinálhatunk és mit nem karantén ideje alatt?

Az elmúlt időszakban a COVID világjárvány kapcsán egy olyan helyzettel voltunk kénytelenek szembesülni, amely az utóbbi évtizedekben nem fordult elő.
Ugyanakkor az emberiség történetében nem volt ritka, hogy a járványok megfékezésére a lehető legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldást választották a hatóságok:
Ez volt a karantén, vagy más szóval vesztegzár.

Visszatekintés a múltba, honnan is ered a karantén kifejezése?

A karantén szó eredetileg a XIV. századi „Quaranta giorni” olasz kifejezésből ered, melynek jelentése: „negyven nap”.
A kifejezés arra utalt, hogy a hajókat és a hajón tartózkodó utasokat 40 napig tartó időtartamra arra kötelezték, hogy a tengeren tartózkodjanak, mielőtt beléptek volna a velencei kikötőbe.

A 40 napig tartó elszigeteltség alatt kiderült, hogy a hajó személyzetének van-e valamilyen fertőző betegsége, ami veszélyt jelenthet a lakosságra nézve.

A karantén bevezetéséről és annak körülményeiről szóló legkorábbi írásbeli forrás a dubrovniki nagytanács 1377. július 27-i határozata.

Dubrovnikban számtalan kereskedelmi útvonal találkozott, így a lakosság védelme érdekében rendeletben foglalták össze a kereskedelmi hajók kikötésének szabályait. A kereskedőknek, utazóknak, tengerészeknek az áruikkal együtt 30 napig, elszigetelt táborokban kellett tartózkodniuk a kikötés előtt.

1448-ban a pestisjárvány idején velencei szenátus meghosszabbította az időtartamot 40 napra, ennek oka részben híres görög orvos, Hippokratész írásain alapult, mely szerint egy akut betegség tüneteinek 40 napon belül meg kell jelennie, továbbá becslések szerint 37 nap volt az az idő, ami eltelt a pestissel való fertőződéstől a halálig. Így a 40 napos időtartam elegendő volt annak kiderítésére, hogy van-e fertőzött a hajón.

Karantén

A karantén vagy más szóval járványügyi megfigyelés célja, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozása.
A karantén során a beteg vagy tünetmentes, de feltételezhetően fertőző beteg elkülönítése történik az egészséges személyektől, családtagoktól.
Feltételezhetően akkor fertőző valaki, ha megelőzően biztosan koronavírussal fertőzött beteggel volt kapcsolatban.

önkéntes karantén
Tatiana fotója a Pexels oldaláról

Önkéntes karantén

Az önkéntes házi karantén kifejezést most, a koronavírus járvány kapcsán ismerhettük meg.
Ezt a karantént nem hatóság rendeli el, hanem ez egyfajta megelőzést, áldozattal járó felelős magatartást jelent, segít a járvány lassításában.

Az önkéntes otthoni karantén a lakosság egészére is vonatkozik, hiszen azáltal, hogy betartjuk az otthon maradás szabályát, csökkentjük a fertőzés terjedését, így a tömeges megbetegedések esélyét is. Az önkéntes karantén ideje alatt lehetőség szerint ne találkozzunk külön háztartásban élő családtagokkal, ismerősökkel, rokonokkal, barátokkal.

Ha segíteni szeretnénk idős, egyedül élő családtagjainkon, akkor is csökkentsük minimálisra a találkozást, például úgy is lehet segíteni, hogy az élelmiszert tartalmazó csomagokat a lépcsőházban adjuk át, természetesen közben maszk legyen rajtunk.

Fontos a gyakori, hazaérkezést követő alapos kézmosás a család minden tagjának és a gyakori takarítás.

A mentális egészség, jó közérzet biztosításához nélkülözhetetlen a stressz csökkentése, ami otthoni körülmények között is biztosítható otthoni tornával, sporteszközökkel, online edzésvideókkal.
Az immunrendszer erősítése céljából megfelelő minőségű alvás, egészséges vitamindús táplálkozás javasolt.
A családtagokkal, ismerősökkel pedig interneten, telefonon is lehet tartani a kapcsolatot

A hatósági karantén

A járványügyi karantén /zárlat a járványügyi megfigyelés szigorított formáját jelenti.
Ilyenkor a járványügyi megfigyelést/ zárlatot már a Hatóság (Nemzeti Népegészségügyi Központ) rendeli el.
A járványügyi megfigyelés alá vont személyt korlátozás révén eltiltják az olyan helyek látogatásától, ahol tömeges fertőzés előidézője lehet, ezáltal nagyszámú megbetegedést okozhat.

Karantén idején a tartózkodási címet nem lehet elhagyni, ezt a Hatóság rendszeresen ellenőrzi.
A korona vírus fertőzés miatt elrendelt karantén ideje 14 nap.

quarantine a napok számolása
cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Abban az esetben, ha a karanténba vonult személynek semmilyen korona vírus fertőzésre utaló tünete (láz, torokfájás, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom) nincs, úgy a két hét elteltével a karantént a Hatóság feloldja.
Azonban karantén ideje alatt bármely korona vírus fertőzésre utaló tünet jelentkezésekor a fertőzésre irányuló vizsgálatokat el kell végeztetni.

Az elkülönítés a beteg, vagy feltételezhetően fertőző személy egészségi állapotától függően történhet a beteg otthonában vagy kórházban.

Amennyiben a beteg nem igényel kórházi ellátást, úgy a Hatóságnál nyilatkozni kell, hogy a biztonságos, szakszerű elkülönítés kivitelezését meg tudja-e oldani. Az elkülönítést sajnos nem mindig egyszerű kivitelezni, hiszen ilyenkor a cél az, hogy a beteg, vagy betegségre gyanús illető teljesen elkülönítetten, a családtagoktól elszigetelten tartózkodjon otthonában.

Ennek megfelelően a hálószobát, mellékhelyiségek, mosdó használatát külön-külön kell biztosítani.
A legfontosabb, hogy a családtagok ne érintkezzenek egymással, ne tartózkodjanak közös légtérben!

A karantén ideje alatt kiemelten fontos feladat a lakás alapos, mindenre kiterjedő, fertőtlenítése és takarítása.
A mindennapokban is használunk fertőtlenítőszereket – de leginkább csak a klórtartalmú vegyszereket – például a WC-fürdőszoba takarításához.
Fertőző betegségnél viszont nemcsak a vizesblokkok kell, hogy fókuszban legyenek, hanem az egész otthonunk takarításánál gondolni kell az egyidejű fertőtlenítésre is.

De mit is jelent a fertőtlenítő takarítás?

Tulajdonképpen nem bonyolultabb, mint a hétköznapi értelemben vett takarítás, kicsit nagyobb odafigyelést, és klór vagy egyéb fertőtlenítő hatású vegyszerek használatát igényli.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Első szabály, hogy mindig a tiszta helyiségekkel kezdünk és haladunk a szennyezettek felé.
Így például először a konyhával és a lakás szobáival érdemes kezdeni, majd végül a fürdőszoba és a WC helyiség következzen.

Fertőző beteg szobáját külön tisztító-fertőtlenítőszeres oldattal és hozzá tartozó eszközökkel és kendőkkel kell takarítani.
Felmosáskor részesítsük előnyben a klórtartalmú vegyszerek használatát, mert a klór hatására könnyen elpusztul a vírus.

A legismertebb klórt tartalmazó vegyszer a háztartási hypo.
A hypo helyett használható bármilyen, kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőszer, a lényeg az, hogy a flakonra rá legyen írva, hogy a készítmény rendelkezik virucid- vagy más néven vírusölő hatással.
Az egyes fertőtlenítő-tisztítószerek címkéjén megtalálható a használati utasítás is, hogy milyen töménységben, vagy hígítás nélkül kell ezeket használni.

takarítas
Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

A fertőtlenítőszereket hagyjuk a felületekre rászáradni, mert csak így garantálható, hogy a készítmény biztosan kifejti a hatását.
A takarítási feladatokat nagyban megkönnyíti, ha a letörléshez fertőtlenítő hatású törlőkendőket használunk.
Ez a módszer nemcsak higiénikus, hanem praktikus is, mert mindent le tudunk törölgetni vele, a bútorokat, felületeket, beleértve összes elektronikus eszközt – számítógép billentyűzetét, tabletet, monitort, laptopot, mobiltelefon érintőképernyőjét.

Gondoljunk a beteg ruházatára is, a beteg által használt pizsamát, ágyneműt, textíliát külön kell mosni, legalább 60 fokon és lehetőség szerint száradás után vasaljuk is át azokat.

A betegnek legyen saját evőeszköze, pohara, tányérja, amit külön kell elmosogatni, és elkülönítetten kell tárolni.
Használat után beteg edényeit mosogatásnál áztassuk be 10 percre klórt tartalmazó vízbe, majd mosogatószerrel zsírtalanítsuk.
Külön mosogatószivacsot használhatunk, amit használat után fertőtlenítünk és külön tartunk.

Kézfertőtlenítés módjaHa beteg meggyógyult érdemes a fogkeféjét is lecserélni.

A beteg által használt papír zsebkendőt, egyéb hulladékot a betegszobában külön hulladékgyűjtő edénybe gyűjtse a beteg, ha megtelt a zsák, akkor alaposan zárjuk.

Csak akkor menjünk be a betegszobába, ha nagyon muszáj, és akkor is kötelezően orr-száj maszkban a lehető legrövidebb ideig maradjunk bent és ha kijöttünk rögtön végezzünk alapos kézmosást, kézfertőtlenítést.

Higiénés kézmosáshoz lehetőleg fertőtlenítő hatású folyékony szappant, a kéztörléshez papír kéztörlőt használjunk, és legalább 30 másodpercig tartson a kézmosás.

A fenti tanácsokat betartva megakadályozhatjuk, hogy a többi családtag is megbetegedjen, így gátat szabunk a járvány tovább terjedésének is.

Sipos Tamásné, Pereczné Csermák Éva

Forrás:
Jurányi Róbert A fertőző betegségek általános és részletes járványtana
Prof. dr. Jakab Ferenc, Dr. Kemenesi Gábor: A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan. mta.hu/. MTA, 2020. február 1. (Hozzáférés: 2020. március 20.)
Die zehn wichtigsten Sehenswürdigkeiten in Dubrovnik (német nyelven). Dubrovnik Tourist Board. (Hozzáférés: 2020. február 28.)
Mass Plague Graves Found on Venice „Quarantine” Island. (Hozzáférés: 2020. február 28.)
koronavirus.gov.hu

Fotó:
pexels.com
pixabay.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!