Ibuprofén kontra paracetamol, melyiket válasszuk?

Ibuprofén kontra paracetamol, melyiket válasszuk?

Járvány sújtotta mindennapjaink egyik jelentős és nagy figyelmet övező kijelentése volt, az ibuprofén hatóanyag-tartalmú készítmények SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött betegekre gyakorolt kedvezőtlen hatása.
A francia hatóságok szerint egyenesen súlyosbíthatják a vírus okozta tüneteket, ezért paracetamol hatóanyag-tartalmú készítmények használata javasolt.


Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mire hat az ibuprofén és miben más a paracetamol?

Az ibuprofén az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartozik, melyek láz-, fájdalom és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A gyulladás szervezetünk védelmi mechanizmusa, melynek célja a külső károsító ágens (pl.: kórokozó) eltávolítása. A folyamat során felszabaduló endogén (szervezetünkben termelődő) anyagok, azonban szövetkárosító hatásúak is lehetnek. A gyulladásnak megkülönböztetünk akut, szubakut és krónikus fázisát, melyek közül a NSAID-k az akut fázisban vetik be. Támadáspontjuk egy enzim, amely hozzájárul az un. prosztaglandinok termelődéséhez, melyek blokkolásával a láz-, fájdalom és gyulladás is megszüntethető.

A paracetamol ezzel szemben a nem opioid fájdalomcsillapítók közé sorolható, melyek hatékony láz- és fájdalomcsillapító hatását a nemzetközi irányelvek is alátámasztják és elsők között ajánlják. 
Gyulladáscsökkentő hatása azonban jelentősen elmarad az ibuprofénhez képest.

Végeredményben mi a probléma az ibuprofénnel?

A probléma, amely a kijelentés hátterében állt, egy a francia gyógyszerhatóság (ANSM) által folytatott tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén súlyosbíthatja a bárányhimlő és egyes bakteriális fertőzések tüneteit, Mivel a gyulladáscsökkentő hatása elfedheti a súlyosbodó fertőzés tüneteit.

2019 májusában az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) megkezdte ezen hatóanyag felülvizsgálatát és az erre vonatkozó figyelmeztetéseket a készítmények betegtájékoztatóiban is leközölték.

A helyzetet komplikálta, egy, a The Lancet című folyóiratban március elején megjelent cikk, amely összefüggéseket vetett fel, a vírussal fertőzött és a fertőzés következtében elhunyt idős betegek által szedett gyógyszerek és a vírus támadáspontja között. Ennek értelmében bizonyos gyógyszerek növelhetik, azon szervezetünkben megtalálható fehérjék (ACE2) mennyiségét, amelyhez a vírus képes kötődni.

A cikk valóban említést tesz az ibuprofénről is, de hangsúlyozottan nem evidenciaként, ami azt jelenti, hogy ez még sokkal inkább egy elmélet. Az összefüggéseket alátámasztó megfelelő számú adat hiányában, ezért nem lehet a mindennapokat is érintő következtetéseket levonni.

Mit tehetünk?

Amellett, hogy megpróbáljuk hiteles forrásból nyomon követni a mindennapok eseményeit, kérdés esetén forduljunk bizalommal kezelőorvosunkhoz vagy gyógyszerészhez.

gyógyszerek
Ibuprofén kontra paracetamol – csak illusztráció

Általános szabályként azonban érdemes az alábbiakat megfogadni:

➔ Mindig az illetékes szakemberrel egyeztetett vagy a csomagoláson megjelölt adagolásokat kövessük!
➔ Ne szedjünk több, azonos hatóanyag-tartalmú készítményt egyszerre, mert növelheti a túladagolás veszélyét!
➔ 4 óránál gyakrabban, különösen gyermekek esetén, nem adhatók ezek a készítmények!
➔ 3 hónapos kor alatt csak orvosi utasításra alkalmazhatóak!
➔ Vesét, májat érintő betegségek esetén mindenképpen beszéljen egy szakemberrel!
➔ Amennyiben rendszeresen szed ibuprofén tartalmú készítményt mozgásszervi panaszaira, orvosi utasítás nélkül ne szüneteltesse!

Összegezve:

Mind az amerikai (FDA) és európiai (EMA) hatóságok, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja egységes abban, hogy megfelelő tudományos bizonyíték hiányában, az ibuprofén SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött betegekre gyakorolt kedvezőtlen hatása, jelen tudásunk szerint alaptalan.

Dr. Gönczi Ildikó

Irodalomjegyzék:
• Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna: Farmakológia, Medicina könyvkiadó, Budapest 2007
• EMA/136850/2020
• Lei Fang, George Karakiulakis, Michael Roth: Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection, Lancet Respir MED 2020.03.11.
• Jennifer Skills: Misguided drug advice for COVID-19, Science Magazine, 2020.03.20.
• FDA advises patients on use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) for COVID-19 2020.03.19.

Fotó: 
pixabay.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!