Magisztrális készítmények a gyógyszertárban

Magisztrális készítmények adagolása

A XX. század első évtizedéig a gyógyszerek kizárólag a gyógyszertárakban készültek.

Az orvos felírta a receptre, hogy milyen komponensből mennyi szükséges és a gyógyszerész ezekből milyen gyógyszerformát készítsen. Általában egy vagy több hatóanyagból és többféle segédanyagokból állnak. A segédanyagok a vivőanyag, ízjavító, tartósítószerek stb. Ezek a magisztrális vagy recepturai készítmények. (A magister latin szó, amelynek jelentése mester, tudós, tanár.)

A legjellemzőbb gyógyszerformák: oldatok („kanalas” orvosság), cseppek, porok, pilulák, kenőcsök, végbélkúpok, teakeverékek.

Minden esetben szigorúan ellenőrzött alapanyagok kerülhetnek a készítményekbe olyanok, amelyek a hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben vagy az Európai Gyógyszerkönyvben szerepelnek.

A gyógyszeripar megjelenésével viszont inkább az iparban előállított gyógyszereket írták az orvosok, így a patikai gyógyszerkészítés háttérbe szorult.

Miért kedvelt még ma is?

Amiért mégsem tűnt el egészen annak egyik oka, hogy a magisztrális gyógyszerekkel egyénre szabott terápia valósítható meg. Ez főleg a gyermekgyógyászatban kiemelten fontos a gyermekek eltérő súlya miatt, mialatt az életkoruk megegyezhet vagy lactose érzékenység miatt nehezebb gyári készítményt találni.

Gyári készítmények közül például a tabletta felezése/negyedelése/nyolcadolása sem lehet mindig megoldás, ilyenkor osztott por formájában pontosabb adagolás valósítható meg.
A magisztrális készítmények esetében lehetőség van a kellemetlen, keserű íz elfedésére ízjavító segédanyaggal. Ennek is főként kisgyermekeknél van jelentősége.

Magisztrális gyógyszer készítés kézzel
Magisztrális gyógyszer készítés

Ugyanakkor van különbség a magisztrális készítmények és a gyári gyógyszerek árában is.

Pl. egy váladékoldó magisztrális készítmény, a Suspensio terpini egy adagja (100 g) 690 Ft-ba kerül. Egy hasonló hatású gyári készítmény közel 2000 Ft. Nem beszélve arról, hogy a magisztrális készítményekre – amennyiben vényre írták – 50 százalékos TB (társadalombiztosítási) támogatás biztosított. Ennek tekintetében a fent említett Suspensio terpini egy adagjának térítési díja, amelyet a beteg fizet: 435 Ft. Az árkülönbség nemcsak a kisgyermekes családok, hanem a legnagyobb gyógyszerfogyasztó kisnyugdíjasok esetében sem lényegtelen! (A fenti árak 2019. évi adatok.)

Milyen tételeket látunk a kapott nyugtán?

A magisztrális gyógyszerek készítésért felszámolt díjat törvény szabályozza, ettől eltérni nem lehet.

De az egyedi készítmények árai változhatnak attól függően, hogy milyen az összetételük, mekkora a mennyiségük. Ezért ezek árát mindig tételekre bontva számítják ki, így a fizetendő összeget is tételekre bontva jelentetik meg a nyugtán/kiadási bizonylaton.

Ezek a tételek a következők:

a felhasznált alapanyagok ára. Az alapanyagok listáját az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) teszi közzé. A gyógyszeranyagok árát a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) határozza meg, melyhez vényre történő rendelésnél 50 százalékos támogatást nyújt.

magisztrális munkadíj. A gyógyszerek készítési díját jelenti. Ez például 100g kenőcsnél 262,5 Ft, 6 db kúpnál 315 Ft,100 g oldatnál 147 Ft,100 db osztott pornál 2100 Ft. A különböző gyógyszerformák készítési díját a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) határozza meg. A felszámított munkadíjra szintén 50 százalékos támogatás számolható el.

-csomagoló anyagok ára: ezek között vannak támogatott pl. műanyag tégely/flakon; orrcseppentő/szemcseppentő műanyag flakon és vannak nem támogatott pl. a folyadéküvegek.

Mitől függ, hogy azonnal megkapjuk vagy vissza kell értük menni a patikába?

gyógyszer adagoló gép

Az adott patika receptúrájában a nagy napi mennyiségben fogyó, gyakran rendelt készítmények készletben vannak. A patikák ismerik a közelükben rendelőorvosok rendelési szokásait, így fel tudnak készülni előre. Amennyiben ritkán rendelt vagy más körzetből származik a recept vagy teljesen egyéni az összetétel, akkor idő kell az elkészítéshez. A legtöbb idő a kúpok, porok készítéséhez kell, de a szemcseppekhez is elő kell készülni, hiszen aszeptikus körülmények között kell dolgozni.

A készítés körülményei

Gyógyszerkészítő laboratóriumokban gyógyszerészek precíz mérésével, adag ellenőrzéssel, a helyes technológia megválasztásával, az asszisztensek gondos segédkezésével folyik a munka.

Az elmúlt években nagyot fejlődött a patikai magisztrális gyógyszerkészítés technikai háttere. Számos kisgép, eszköz áll rendelkezésre. Például kenőcskeverő gépek, tubusoló gépek, kapszulázó gépek. A gyógyszertárak belső ellenőrzési, belső minőségbiztosítási rendszere és az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) tiszti gyógyszerészeinek ellenőrzése és esetenkénti minta ellenőrzési tevékenysége pedig a gyógyszerkészítés magas színvonalú, a hatályos minőségügyi követelményeknek megfelelő, biztonságos betegellátást biztosítja.

Tripponné Dr. Molnár Andrea, Dr. Leitner Tünde

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Felhasznált irodalom: 
Saját gyakorlati tapasztalatok

Fotó:
gyogyhirek.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!