Fényvédő termékek és házi praktikák napégés ellen

fényvédő termékek

Napjainkban egyre többet lehet hallani a túlzásba vitt napozás ártalmairól, a megnövekedett ultraibolya sugárzásról és a fényvédelem fontosságáról.

A tavasz beköszöntével szívesebben megyünk a szabadba sportolni, kirándulni, napozni. Ilyenkor a hűvösebb idő ellenére is jelentős lehet az UV-sugárzás, erre érdemes figyelmet fordítani. Ahogyan a szemünket is védjük a napsugaraktól, a bőrünk védelme sem maradhat el.

A bőr pigment termelő sejtjei (melanocyták) termelik a melanint, melynek mennyiségétől függ, hogy milyen a bőrszínünk. Ez alapján 6 csoportot különítünk el. Az európaiak bőrtípusa általában a 2-es vagy a 3-as csoportba sorolható. A 2-es típus világosabb, érzékenyebb bőr, a szőke- és vörös hajúakra jellemző bőrszín, amely már 5-10 perc napozást követően leéghet. Ezzel szemben a 3-as vagy bézs típus hosszabb ideig tolerálja a napsütést, 10-20 perc tölthető a napon fényvédő nélkül. Ultraibolya sugárzás hatására a melanin termelés fokozódik, ennek köszönhető a bőr barnulása.

A fényvédő kiválasztásakor a bőrtípuson kívül érdemes figyelembe venni azt is, hogy melyik testtájra szeretnénk használni.

A karokra, lábra, törzsre praktikus a spray használata, amely könnyen, gyorsan eloszlatható. Az arcra viszont könnyebb, vizes állagú krém használata javasolt. Az ajkakra fényvédő anyagot tartalmazó stift ajánlott.

Alapvetően a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet érdemes használni.

A csomagoláson feltüntetett SPF (sun protection factor) érték megmutatja, hogy a termék mekkora védelmet képes nyújtani a napsugárzás ellen, amelyet időben fejeznek ki. Például egy SPF 30-as naptej esetében a napon biztonságosan eltölthető idő megfelelő használat esetén 30-szorosára emelkedik a fényvédelem nélkül eltölthető időhöz képest. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a gyors barnulás érdekében alacsonyabb faktorszámú készítményt választanak, vagy az ajánlottnál kisebb mennyiséget használnak. Ennek következménye a bőr leégése, hosszú távon pedig a bőr korai öregedése lehet, valamint megnő a bőrdaganatok kockázata is.

A fényvédőkön alkalmazott másik jelölés az UV-A/UV-B védelemre utal.

A széles spektrumú kifejezést abban az esetben szokták használni, ha a napvédő mind az UV-A, mind az UV-B sugárzással szemben védelmet nyújt.

A patikai munka során többször találkoztam olyan szülővel, aki a korábban gyermekének megvásárolt több ezer forintos naptej felhasználhatósági dátumának „meghosszabbításában” kért segítséget. Ezek az igen jó minőségű termékek általában hosszú lejáratúak, ami azt jelenti, hogy két-három szezonban is felhasználhatóak. Emellett az állaguk, illatuk ezt követően sem változik meg számottevően.

A fényvédő hatásuk viszont jelentős mértékben csökkenhet, ezért semmiképpen nem ajánlott további felhasználásuk.
Ilyen esetben praktikus lehet, ha a család többi tagja is a gyermeknek szánt készítményt használja, különösen az érzékeny bőrűek.

A fényvédők legfontosabb összetevői a fényszűrő anyagok. Emellett vízmegkötő- (hyaluronsav, glicerin) és hidratáló anyagokat (növényi olajok, paraffin) is tartalmaznak. Összetevőik közé tartoznak még a gyulladáscsökkentő, hámosító hatású gyógynövények kivonatai, mint például az Aloe vera, kamilla, körömvirág. Ezen kívül tartalmaznak még regeneráló, bőrtápláló anyagokat is, mint a shea vaj és a macadamia olaj.

fényvédő krémmel bekenik a kisfiútA fényszűrőknek három csoportját különítjük el:

a növényi-, a fizikai- és a kémiai fényszűrőket.

A növényi olajok (pl. a homoktövis olaj) alacsony fokú védelmet nyújtanak a napsugárzással szemben. Ez SPF értékben 0,2-8 közé tehető, ezért más fényvédő anyagokkal kombinációban alkalmazzák őket.

Az ásványi vagy fizikai fényszűrők közé tartozik a cink-oxid és a titán-dioxid. Jellemzőjük, hogy visszaverik az ultraibolya sugarakat, így azok csak kis mértékben jutnak be a bőrbe. Előnyük, hogy védelmet nyújtanak az UV-A és az UV-B sugárzással szemben, és az érzékeny bőrűek is jól tolerálják, ugyanakkor erősen, fehéren fedik a bőrt.

A kémiai fényszűrők számos fajtáját alkalmazzák a naptejekben. Általában organikus vegyületből állítják elő őket. Ide tartoznak például a fahéjsav-észterek.

Különösen kisgyermekeknél kell odafigyelni arra, hogy az egész testet alaposan bekenjük napozás előtt lehetőleg 20-30 perccel.

Ez az idő a megfelelő fényvédő hatás eléréséhez szükséges. A számukra ajánlott naptejek magas faktorszámúak (általában SPF 50), és legtöbbször fizikai fényvédőt tartalmaznak. Egyes termékekben olyan, nem allergizáló színanyagot is alkalmaznak, amely megkönnyíti a naptej használatát, mert láthatóvá válik a bekent felület. Ez a színanyag a naptej beszívódását követően eltűnik. Szintén fontos szempont, hogy vízálló legyen, és lehetőleg a vízparton töltött játék (homokozás) közben sem kopjon le nagyobb mértékben. Abban az esetben, ha egy naptejen a vízálló kifejezést használják, vízben tartózkodva 40 percig garantált a csomagoláson feltüntetett SPF érték. Léteznek ún. extra vízálló készítmények is, ezekkel 80 perc tölthető a vízben leégés nélkül. Általánosan elmondható, hogy a fényvédő használatát 2-3 óránként meg kell ismételni.

A napégés tüneteit az üzletekben kapható napozás utáni termékek mellett sokan szeretik természetes módon kezelni.

Ilyenkor jó megoldás lehet a gyakori, hűsítő zuhany, illetve az Aloe vera kivonatot tartalmazó gélek, melyek nyugtatják, hűsítik és hidratálják a leégett bőrt. Elterjedt tévhit, hogy a joghurt vagy a tejföl segíti a bőr regenerálódását. A hűsítő hatáson kívül azonban – amely néhány percen belül elmúlik – nem tulajdonítható nekik más pozitív hatás.

A természetes kozmetikumokat kedvelők körében elterjedt a kakaóvaj, mint napozószer.

A benne található antioxidáns tulajdonságú flavonoidok és E-vitamin semlegesíti a napsugárzás hatására a bőrben képződött szabad gyököket, ezzel megakadályozza, hogy azok a bőr sejtjeit károsítsák. Zsírsav tartalmának köszönhetően ápolja a napozás hatására kiszáradt bőrt, illetve segít a barnulásban is. Önmagában azonban nem biztosít megfelelő védelmet az UV-B sugárzás ellen, mert nem tartalmaz fényszűrő anyagot. Ezen tulajdonságai miatt fényvédelemre nem alkalmas. A kakaóvaj jó kiegészítője lehet a naptejnek, ha szeretnénk egyenletesen barnulni.

A patikai receptúrák között fellelhető kakaóvajat tartalmazó napolajra egy példa:

Rp. Napolaj
Cera lanae 13,0 g
Helianthi annui oleum raffinatum 20,0 g
Butyrum cacao 25,0 g
Paraffinum liquidum 40,0 g
Aqua calcis 50,0 g

Ebben az összetételben a kakóvaj mellett lanolin (Cera lanae), tisztított napraforgó olaj (Helianthi annui oleum raffinatum) és paraffin szerepelnek, mint a bőrt tápláló összetevők. A „meszes víz” (Aqua calcis) antiszeptikus hatása miatt került a receptúrába.

Magyarországon hivatalos Szabványos Vényminták Gyűjteményében (Formulae Normales VII.) megtalálható két, cink-oxidot illetve titán-dioxidot tartalmazó összetétel, amely biztonsággal alkalmazható leégés ellen. A Pasta contra solarem FoNo VII. paraffinolajban eloszlatva tartalmazza a fényvédő komponenseket, míg a Pasta contra solarem hydrophilica FoNo VII. egy vízzel könnyen lemosható változata az előző készítménynek.

A megfelelő naptej kiválasztása és rendszeres használata mellett ajánlott betartani a napozásra vonatkozó, mindenki által ismert szabályt is, mely szerint 10 és 15 óra között nem célszerű huzamosabb ideig a napon tartózkodni.

Dr. Németh Zsófia

Felhasznált irodalom
1. https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/melyik-jeloles-mit-jelent-a-naptejeken Dr. Rózsa Annamária cikke
2. https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/milyen-naptejet-valasszunk
Dr. Vincze Ildikó cikke
3. https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/5-tevhit-a-napozasrol
Dr. Rózsa Annamária cikke
4. www.szepsegbroker.hu
Milyen fényszűrők és hatóanyagok lehetnek a napkrémekben?
Napfényvédő készítmények hatóanyag tartalma
Dr. Szabó Judit Anna cikke
5. https://kremmania.hu/osszetevok/funkciok/fenyvedok
6. https://egeszsegszakerto.hu/borapolas/naptej-fenyvedo/kakaovaj-napozashoz
7. kakaóvajas naptej összetétele
Nővér gyógyszertár Budapest, egyedi magisztrális készítmények gyűjteménye
8. Pasta contra solarem, Pasta contra solarem hydrophilica:
Formulae Normales VII. kiadás (Melania könyvkiadó Budapest, 2003)

Fotó:
dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!