Kézi fejés – az anyatej fejése

kézzel fejni

Cikkem első felében szó volt róla, hogy mikor lehet szükség az anyatej lefejésére, illetve hogyan is érdemes nekikezdeni.

A fontos pontokat összefoglalnám.

1. A szülést követő egy órán belül elkezdett anyatejes fejés megtöbbszörözi a későbbi tejmennyiséget.

2. Munkába visszatérés előtt 1-2 héttel érdemes nekiállni.

3. Fejés előtt mossunk kezet, készítsünk oda edényt, és vizet, ha megszomjaznánk.

4. Válasszunk nyugodt időpontot, helyet; relaxáljunk; helyileg melegíthetünk; készítsük oda gyermekünk fényképét.

5. Masszírozzunk, csikiszerűen húzogassunk, rázogassuk meg melleinket – a tejleadó reflexet elősegítendő.

Miért érdemes kézzel fejni?

„Édesanya, ha nem megy, fejjen!” – milyen sokszor hangzik el a kórházban. És milyen egyszerű tanács, holott a kézi fejés eleinte nem minden édesanyának olyan egyértelmű, mint azt általában gondolnánk, sőt!

Viszont ha szülés után megkapjuk a kellő szakmai segítséget a kézi fejéshez, akkor egy ingyenes, bárhol alkalmazható (mert hordozható, ráadásul konnektorra és elemre sem kell vadászni), és általánosságban kevesebb sérülést okozó technikához jutunk, mint mondjuk egy nem megfelelően megválasztott gépi fejési technika esetén. Ráadásul a kéz bőrkontaktusa elősegíti a tejürülést, nem úgy, mint mikor egy szilikon gépi fejő ér az édesanya melléhez.

Sokszor a mell túltelítődésénél vagy mellgyulladásnál fejőgéppel nem is megy a fejés az édesanyának, mert blokkolódik a tejleadó reflex. Kézi fejéssel hatékonyabb tejleadó reflex váltható ki. Ráadásul a kézi fejéssel vagy a kézi fejéssel kombinált gépi fejéssel nagyobb mennyiségű tej fejhető le a vizsgálatok szerint, mint a csupán eszközös fejéssel.

Melyik módszer vált be leginkább?

A kézi fejésre a legalkalmasabb a Marmet-módszer. Chele Marmet, a kaliforniai La Leche Liga szoptatási tanácsadója – egy édesanya, akinek egészségügyi okokból huzamosabb ideig kellett fejnie – 1978-ban írta le először, majd fokozatosan pontosította saját kézi fejési technikáját. Az LLL tanácsadók azok az édesanyák, akik saját tapasztalat mellett szakmai képzést is kapnak a szoptatásról, és akik rengeteget tesznek a csecsemők megfelelő anyatejes táplálása érdekében.

Hogyan is csináljuk?

Elsőként az anya támassza meg mellét, kissé emelje meg a lelógó mellet.

1. Pozicionálja ujjait, hüvelykujja legyen a mellbimbó felett 12 óránál, mutató- és középső ujja a bimbó alatt 6 óránál, a mellbimbó alapjától körülbelül 3-4 cm távolságra fogja át a mellet. Fontos a helyes kéztartás és hogy a bimbót soha ne nyomjuk, mert az sérülést okozhat, és sohase fogja teljesen körbe a mellet!

kézi fejés

2. Eleinte minden ujját a mellkas irányába húzza hátra.

3. Majd gördítse a bimbó felé úgy, hogy a középső ujjról fokozatosan a mutatóujjra helyezze át a nyomást, enyhe sodrómozdulattal, mintha ujjlenyomatot készítene! Ne csak az ujjbegyek, hanem az ujj teljes hossza végezze a fejést!

4. Ismételje folyamatosan: 1. pozicionálja újra ujjait; 2. húzza a mellkas felé; 3. gördítse!

5. Forgassa el a kezdő pozíciót a bimbó körül, ily módon a mell minden részét ki kell fejni (pl. ujjpozíciók 12–6 óránál, 11–5, 1–7, 3–9 óránál).

Mi az, amit ne csináljunk?

Ne préseljük a mellet! Ne nyomjuk a bimbót! Ne húzzuk kifelé a mellet! Ne csúsztassuk az ujjunkat a mellen, az a mell nem szándékos dörzsölését, zúzódását, horzsolását válthatja ki! Összességében ezek a mozdulatok azért nem javasoltak, mert sérülést okozhatnak.

Mennyi ideig tartson egy fejés?

Összességében egy-egy fejés nem hosszabb körülbelül 20–30 percnél.

1. Masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése – 5–7 perc,

2. masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése – 3–5 perc,

3. masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése – 2–3 perc.

Ha úgy érzi, kevés az a tejmennyiség, amely termelődik, vagy az anyatejen felül más étrendi kiegészítésre is szorul a kisbabája, az idők betartásával megnövelhető a tej volumene, viszont ha már beállt a tejtermelés, akkor a tejfolyás csökkenésekor nyugodtan váltson mellet.

Természetesen ez rendkívüli erőbefektetés az egyébként is fáradt édesanyáktól, de szerencsére a természet az erőfeszítéseinkért cserébe a kötődés hormonjával és az anyatejes táplálás pozitív hatásaival jutalmaz meg minket és a kisbabánkat.

Dr. Nagy Dóra Zsuzsanna

Források:
Az ehhez a cikksorozatomhoz felhasznált naprakész szoptatási és fejési ismereteket a Laktációs szaktanácsadó továbbképzési szakon dr. Várady Erzsébet összegyűjtött munkái alapján szereztem.
www.llli.org
www.lll.hu
Karen Wambach, Jan Riordan: Szoptatás és humán laktáció
Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman: A szoptatás női művészete

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!