Kézi fejés – az anyatej fejése

kézi fejés

Cikkem első felében szó volt róla, hogy mikor lehet szükség az anyatej lefejésére, illetve hogyan is érdemes elkezdeni, nekiállni.

A fontos pontokat összefoglalnám.
1.) a szülést követő egy órán belül elkezdett anyatejes fejés megtöbbszörözi a későbbi tejmennyiséget.
2.) munkába visszatérés előtt 1-2 héttel érdemes nekiállni.
3.) fejés előtt mossunk kezet, készítsünk oda edényt és vizet, ha megszomjaznánk
4.) válasszunk nyugodt időpontot, helyet, relaxáljunk, helyileg melegíthetünk, készítsük oda gyermekünk fényképét
5.) maszírozzunk, csikiszerűen húzogassunk, rázogassuk meg melleinket a tejleadó reflexet elősegítendő.

Miért érdemes kézzel fejni?

“Édesanya, ha nem megy, fejjen!” Milyen sokszor hangzik el a kórházban. És milyen egyszerűen hangzik, holott a kézi fejés eleinte nem minden édesanyának olyan egyértelmű, mint azt általánosan gondolnánk, sőt!

Viszont, ha szülés után megkapjuk a kellő szakmai segítséget a kézi fejéshez, akkor egy ingyenes, bárhol alkalmazható, mert hordozható, konnektorra és elemre sem kell vadászni és általánosságban kevesebb sérülést okozó technikához jutunk, mint mondjuk egy nem megfelelően megválasztott gépi fejési technika esetén. Ráadásul a kéz bőrkontaktusa elősegíti a tejürülést, nem úgy, mint mikor egy szilikon gépi fejő ér az édesanya melléhez.

Sokszor a mell túltelítődésénél vagy mellgyulladásnál fejőgéppel nem is megy a fejés az édesanyának, mert blokkolódik a tejleadó reflex. Kézi fejéssel hatékonyabb tejleadó reflex váltható ki. Ráadásul a kézi fejéssel vagy a kézi fejéssel kombinált gépi fejéssel nagyobb mennyiségű tej fejhető le a vizsgálatok szerint, mint a csupán eszközös fejéssel.

Kézi fejés – Melyik módszer vált be leginkább?

A kézi fejésre a legalkalmasabb a Marmet módszer. Chele Marmet egy édesanya, akinek egészségügyi okokból huzamosabb ideig kellett fejnie, 1978-ban írta le először, majd fokozatosan pontosította saját kézi fejési technikáját. A kaliforniai La Leche Liga szoptatási tanácsadója, az lll tanácsadók azok az édesanyák, akik saját tapasztalat mellett szakmai képzést is kapnak a szoptatásról és akik rengeteget tesznek a csecsemők megfelelő anyatejes táplálása érdekében.

Hogyan is csináljuk?

Elsőként az anya támassza meg mellét, kissé emelje meg a lelógó mellet.

1.) Pozícionálja ujjait, hüvelykujja legyen a mellbimbó felett 12 óránál, mutató és középső ujja a bimbó alatt 6 óránál, a mellbimbó alapjától körülbelül 3-4 cm távolságra fogja át a mellet. Fontos a helyes kéztartás és hogy a bimbót soha ne nyomjuk, az sérülést okozhat és ne fogja sohasem teljesen körbe a mellet!
2.) Eleinte minden ujját a mellkas irányába húzza hátra,
3.) majd gördítse a bimbó felé,
úgy hogy a középső ujjról fokozatosan a mutatóujjunkra helyezze át a nyomást, enyhe sodrómozdulattal, mintha ujjlenyomatot készítene! Ne csak az ujjbegyek, hanem az ujj teljes hossza végezze a fejést!
4.) Ismételje folyamatosan, 1.) pozícionálja újra ujjait, 2.) húzza a mellkas felé, 3.) gördítse!
5.) Forgassa el a kezdő pozíciót a bimbó körül, ily módon a mell minden részét ki kell fejni. (Pl.: ujj pozíciók 12-6 óránál, 11-5, 1-7, 3-9 óránál.)

kézi fejés

Mi az amit ne csináljunk?

Ne préseljük a mellet! Ne nyomjuk a bimbót! Ne húzzuk kifelé a mellet! Ne csúsztassuk az ujjunkat a mellen, az a mell nem szándékos dörzsölését, zúzódását, horzsolását válthatja ki! Összességében ezek a mozdulatok azért nem javasoltak, mert sérülést okozhatnak.

Mennyi ideig tartson egy fejés?

Összességében egy-egy fejés nem hosszabb körülbelül 20-30 percnél.
1.) Masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése 5-7 perc,
2.) masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése 3-5 perc,
3.) masszírozás, simogatás, rázás, mindkét mell fejése 2-3 perc.
Ha úgy érzi kevés az a tejmennyiség, amely termelődik vagy az anyatejen felül más étrendi kiegészítésre is szorul a kisbabája, az idők betartásával megnövelhető a tej volumene, viszont, ha már beállt a tejtermelés, akkor a tejfolyás csökkenésekor nyugodtan váltson mellet.

Természetesen ez rendkívüli erőbefektetés az egyébként is fáradt édesanyáktól, de szerencsére a természet a kötődés hormonával és az anyatejes táplálás pozitív hatásaival jutalmaz meg minket és a kisbabánkat az erőfeszítéseinkért cserébe.

Dr. Nagy Dóra Zsuzsanna

Források:
Az ehhez a cikksorozatomhoz felhasznált naprakész szoptatási és fejési ismereteket a Laktációs szaktanácsadó továbbképzési szakon dr. Várady Erzsébet összegyűjtött munkái alapján szereztem.
www.llli.org
www.lll.hu
Karen Wambach, Jan Riordan: Szoptatás és humán laktáció
Diane Wiessinger, Diana West, Teresa Pitman: A szoptatás női művészete

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •