A testi-lelki egészség megőrzése a koronavírus idején

A testi-lelki egészség megőrzése a koronavírus idején

Mi a tömeges pánik oka a koronavírus kapcsán?

A tömeges pánik jelenségét többnyire egy nem várt esemény, egy – a társadalom egészére nézve -veszélyes helyzet szüli. A pánik hátterében egyfajta (vész) reakció áll, mely a tehetetlenség és egyben a kiszolgáltatottság érzéséből fakad, mindig szorongás kíséri.

Az ember hirtelen tenni akar, de gyakran megfoghatatlan számára, hogy és miképp induljon el. Az azonnali tettvágy, valamint a kellő ismeret hiánya azt eredményezi, hogy azt követi, amit a többség. Ez magyarázza azt is, amikor az emberek megrohamozzák a boltokat és a mintakövetés útján a többiekhez hasonlóan felvásárolnak élelmiszereket és felhalmoznak olyan mennyiségeket, melyeket normál körülmények között nem tennének.

Hogyan lehet védekezni ellene?

Miként tudjuk megőrizni a ’józan eszünket’ egy ilyen rendkívüli helyzetben?

A pánik kialakulása olyan esemény kapcsán, mint egy világjárvány természetes reakció, mindaddig amíg a pánikkal együtt járó szorongás, bizonytalanság, esetlegesen fellépő frusztráció és minden ezzel kapcsolatos érzés nem hatalmasodik el túlzottan. Ez alatt azt kell érteni, hogy amíg az ember tud a hétköznapjaiban ‘funkcionálni’, azaz teendőit, munkáját ellátni, az életvitelét a megváltozott helyzethez alkalmazkodva tudja folytatni, és a gondolatait, valamint a kapcsolatait nem csak a vírus és az ezzel kapcsolatos pánikszerű érzések töltik ki, addig nincs aggodalomra ok.

Azt, hogy hogyan védekezzünk és őrizzük meg ‘józan’ eszünket és ítélőképességünket egy ilyen rendkívüli helyzetben nem könnyű, de valójában némi tudatossággal, talpraesettséggel és szervezettséggel ez előmozdítható.

Íme néhány tipp:

  • Napirend: Ez főként az otthon maradottaknak segít abban, hogy mikor és mit tegyünk. Például az étkezések, a pihenés, a sport, a tanulás, az online böngészés a neten legyen keretek között tartva. Ez segít abban, hogy van támpont és ezáltal ne boruljon föl a 24 óra.
  • Mozgás: A testi-lelki egészség megőrzéséhez elengedhetetlen. Otthon is könnyen tudjuk kivitelezni, de akár megoldható a séta, kocogás, ugrókötelezés az udvarban/szabadban. Ha valaki korábban nem sportolt, itt a lehetőség, hogy elkezdjen valamilyen mozgásformát.
  • Kultúra: Nem feltétlenül kell nélkülözni ez idő alatt sem. A technikának köszönhetően elérhető a virtuális múzeum látogatás, és egyre többen adnak koncertet online.
  • Tanulás: Lehetőség van most a megkopott idegen nyelv felfrissítésére. Rengeteg online nyelvi és egyéb szakmai kurzusokat is hirdetnek az interneten, a kialakult helyzetre való tekintettel ingyen vagy minimális költségekkel.
  • Főzés: Talán keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy a felszabadult időnket azzal töltsük, hogy kipróbáljunk új recepteket, vagy egészségesebben főzzünk a család számára.
  • Filmek, sorozatok: Itt az idő megnézni azokat a filmeket, műsorokat, melyeket eddig halasztottunk. A kreatív egyének akár szervezhetnek otthoni közös együtt „mozizást”. Így ez is egy közösen töltött, minőségi program lehet a családok számára.
  • És a tippeket még tovább lehet bővíteni: Van, akit a tavasz beköszöntével a kertészkedés, a ház körüli teendők, vagy épp a nagytakarítás kapcsol ki.

testi-lelki egészség koronavírus idején

A vírus kapcsán elárasztanak bennünket a hírek, illetve a közösségi fórumokon is ömlesztve találkozunk újabb és újabb információkkal.

Fontos arra is figyelni, hogy hiteles forrásból értesüljünk, valamint a nap megadott szakaszában (pl. reggel és este) olvassuk, hallgassuk meg ezeket.

Az nem vezet sehová, sőt inkább növelheti a bizonytalanság és szorongás érzését, ha napközben is órákat böngészünk és szörfölünk kevésbé hiteles oldalakon.

Végül, de nem utolsó sorban – hisz talán a legfontosabb – figyeljünk egymásra, embertársainkra.

Különösen azokra fordítsunk időt, akikről tudjuk, hogy egyedül élnek, akár idős családtagról, vagy barátról, ismerősről legyen szó. Vegyük fel velük a kapcsolatot velük is, ne hagyjuk őket magukra ebben az időszakban. Ez a helyzet amellett, hogy félelmeinkkel és szorongásainkkal szembesít, emberi kapcsolatainkat is próbára teszi.

Megtaníthat minket arra, hogyan legyünk alázatosabbak, fegyelmezettebbek, felelősségteljesebbek: vigyázzunk saját és mások életére egyaránt.

Heilmann Ágnes

Felhasznált irodalom:
Magyar Pszichológiai Társaság: Dr. V. Komlósi Annamária (szerk.): Covid-19 Pszichológiai vonatkozású kérdések és válaszok a koronavírussal kapcsolatban.

Fotó:
pexels.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!