Hogyan tudjuk megvédeni koronavírus járvány alatt a hozzátartozóink egészségét?

hogyan tudjuk megvédeni hozzátartozóink egészségét

A koronavírus 2019. év végén került azonosításra Kínában, mint egy új típusú tüdőgyulladás halmozódás kórokozója.
A koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de szennyezett kézzel, tárgyakkal való terjedése sem kizárt.

2020. március 11-én a WHO (Egészségügyi Világszervezet) világjárvánnyá, pandémiává nyilvánította a COVID–19 koronavírus-járványt.

A koronavírus járvány mindannyiunk életére hatást gyakorol és természetesen mindent szeretnénk megtenni annak érdekében, hogy megvédjük magunk és családtagjaink egészségét.

Ha egészségesek vagyunk, akkor az a legfontosabb, hogy megelőzzük a megbetegedést, ennek érdekében többféle védekezési lehetőség áll rendelkezésünkre.

Hogyan tudjuk megvédeni járvány alatt hozzátartozóink egészségét?

Hordjunk maszkot!

Az elmúlt hetekben sokféle véleményt lehetett olvasni a maszkokkal kapcsolatban, melyek arról szóltak, hogy kell-e egyáltalán hordani ezeket, és ha igen, milyen típusút, illetve melyik milyen védelmet nyújt.
Aki nem szakmabeli, annak igen nehéz eligazodni a sok, néha ellentétes információ között.

hogyan tudjuk megvédeni hozz-átartozóink egészségét maszkokEnnek szerepéről, használatáról Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos nemrég az Operatív Törzs tájékoztatóján átfogó képet adott.

Típustól függetlenül, nagyon fontos, hogy tiszta kézzel helyezzük a maszkot az arcunkra, viselés közben ne érintsünk meg a maszkot, ha már felvettük, ne igazgassuk magunkon.

Lényeges, illetve sokszor ismételt szabály, hogy az orrunkat, és a szánkat egyaránt megfelelően takarja a maszk, hiszen az orrnyálkahártyán tapadnak meg legkönnyebben vírusok az orron keresztül történő légzés miatt.

Ügyeljünk arra, hogy a maszk felvételénél minél tökéletesebb legyen a „takarás”, illeszkedjen a maszk az arcunkhoz, a hatékony védelem érdekében.

Egy biztos, ha szabályosan hordjuk a maszkot, csak jót csinálhatunk vele.

Többféle maszkot lehet kapni (sebészi orr – száj maszk, FFP2-FFP3 légzésvédő és textil maszk) a boltokban, gyógyszertárakban.

A sebészi orr – száj maszk és a textil maszk a hétköznapi életben (pl.: vásárlás, tömegközlekedés) elegendő mechanikai védelmet nyújt.
Az FFP2, FFP3 típusú, magasabb légzési fokozatú légzésvédőt egészségügyi dolgozóknak, aeroszol-képződéssel járó beavatkozások ( légutak leszívása, bronchoscopia, intubáció, extubáció, ) során javasolja a WHO.

ffp2 maszk

A szeleppel rendelkező maszkokat szigorúan tilos olyan személynek viselni, aki pozitív vagy beteg. Ugyanis a maszk viselője amikor kifújja a levegőt akkor ez a szelep kinyílik, és a beteg szervezetéből kiáramló levegő nagyobb töménységben jut a környezetébe, így akár a vírus is.

A textil- és sebészi maszkok is hatékonyan védhetnek a fertőződéssel szemben.

Az is elgondolkodtató, hogy egyszer használatos sebészi orr–száj maszkot vagy inkább textil maszkot szerezzünk be.
A fő különbség, hogy a sebészi maszkot csak egy – egy vásárláshoz, utazáshoz tudjuk használni, több alkalommal biztonságosan nem használható, el kell dobni.

Ha gazdaságosabb megoldást szeretnénk, akkor vásároljunk vagy varrjunk helyette textil maszkot.
A textil maszk kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy legalább két rétegű legyen, a gumipánt ne legyen laza, és jól illeszkedjen az arcunkra.

A textil maszkot a használatot követően 60 C fokon szükséges kimosni, ha van rá lehetőség, szárítógépben magas hőfokon szárítani és mindenképpen javasolt kivasalni.
A mosás és vasalás hatására a textilanyagon található vírusok elpusztulnak, így a maszk biztonságosan ismét használható.

A koronavírus kapcsán előtérbe kerül a kézmosás és kézfertőtlenítés fontossága.

Miután a koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így egy alapos, 30 másodpercig tartó szappanos (lehetőleg folyékony szappanos) kézmosás biztosan elpusztítja a kórokozót.
Utazás, vásárlás során a kezünk fertőtlenítésére használjunk kézfertőtlenítő folyadékot.
A készítményt alaposan dörzsöljük szét, majd hagyjuk megszáradni a kezünk felületén.

Elterjedt a védőkesztyű, gumikesztyű viselése. Ezzel kapcsolatban viszont pár szabályt mindenképpen be kell tartanunk.

gumikesztyűvel vagy nélküle?

Az első tanács, hogy a kesztyű alkalmazása csak abban az esetben nyújt hatékony védelmet, ha egy tevékenység elvégzése után lecseréljük!

Sajnos többször tapasztalható, hogy utazás, vagy bevásárlás során viselt védőkesztyű használata nem megfelelő. Egy példával szeretnénk ismertetni, hogy mennyi hibalehetőség adódik a nem megfelelő kesztyűhasználatból!

bevásárlás

Egy vásárlás előtt felhúzzuk a védőkesztyűt, majd kesztyűs kézzel megfogjuk a bevásárló kosarat, a megvásárolni kívánt árut, közben esetleg megigazítjuk a hajunkat, majd felvesszük a telefont is, fizetésnél kinyitjuk a táskánkat, megfogjuk a pénztárcánkat, bankkártyánkat. Mindezt úgy, hogy közben nem cseréltünk kesztyűt!

Tudni kell, hogy önmagában a kesztyű nem véd meg a kórokozóktól,

mert a gumikesztyű műanyag felületén sajnos a mikrobák – így a vírusok is – könnyedén megtapadnak, így fertőzés forrása lehet a saját kesztyűs kezünk!

Jobb módszer, ha egyáltalán nincs rajtunk kesztyű, helyette vigyünk magunkkal kis palackban kézfertőtlenítő folyadékot, így a kezünket többször tudjuk – az említett példa alapján – telefon, pénztárca, bankkártya megfogását, bevásárló kocsi megfogását követően – fertőtleníteni és biztonságosabbá válik az utazás, bevásárlás.

Mivel a koronavírus elsődlegesen cseppfertőzéssel és zárt terekben terjed, amennyiben lehetőségünk van rá, válasszuk utazáshoz a saját autónkat.

Az autóban amennyiben egy háztartásban élők utaznak, úgy természetesen nem kell maszkot hordanunk. De ha többen, kollégák utazunk együtt, akkor célszerű a maszk viselése, hogy védjük egymást.

Ha mégis a tömegközlekedést választjuk, akkor elsősorban arra kell figyelni, hogy a biztonságos távolságot (legalább 1,5 métert) tartsuk a többi utastól. Nagyjából ez az a távolság, ahol betegség esetén a vírust tartalmazó nyál- és váladékcseppek a legnagyobb számban szóródhatnak.

kézfertőtlenítés

Ha lehet, most inkább álljunk és egy kézzel kapaszkodjunk, és véletlenül se nyúljunk kezünkkel szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz. Ezek azok a behatolási kapuk, ahová a vírusok bejutást követően elszaporodnak és fertőzést okoznak.

A telefon, tablet, e-book olvasó használatát most inkább mellőzzük, hiszen ezek felületén a kórokozók a kezünkről átkerülve könnyen megtapadnak és bizonyos ideig életképesek maradnak.

Utoljára azt tanácsolnánk, hogy amennyiben muszáj elhagyni otthonunkat, ne felejtsünk el maszkot és kézfertőtlenítőt vinni magunkkal, vigyázzunk magunk, de embertársaink egészségére is!

Pereczné Csermák Éva, Sipos Tamásné

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!