Ágyi poloska a lakásban!

az éjszakai nyugalom megzavarói

Várva várt utazás során/után szomorúan (vagy meglepődve) tapasztalhatjuk, hogy éjszakánként valami megcsípett bennünket.

Első látásra szúnyog vagy pókcsípésre gondolunk, de jobban megnézve az is meretlen csípés nyomait, gyanakodni kezdünk, hogy esetleg másról lehet szó/ rájövünk, hogy valami más csípett meg minket! De vajon akkor mi lehet ez? És mikor történhetett?
Az ágyi poloska eredetileg a denevérek külső élősködője volt, később pedig az ember, majd egyes háziállatok (pl. baromfi, házigalamb) vérszívójává is vált.

Világszerte nagyon elterjedt, szinte bárhol előfordulhat, legyen az egy öt csillagos szálloda vagy egy zsúfolt kollégium.

Az ágyi poloska előfordulása nem függ össze szorosan a tisztasággal, bárki bármikor hazaviheti, illetve a közlekedés felgyorsulásával akár pár óra múlva a világ másik részére is eljuthat.
Sajnos Budapesten az elmúlt években rohamosan emelkedett az ágyi poloska fertőzések száma.

Az ágyi poloska csípésére az a jellemző, hogy apró, kerek, piros, kissé kiemelkedő nyomot hagy a bőrön.

Többnyire több csípés van egymás mellett ún. „láncot alkotnak”, vagy csoportosan helyezkednek el a csípések.
A csípés pillanatában nem viszket, így nem is tudjuk pontosan, hogy mikor is történt a maga csípés, órákkal később kezd intenzíven viszketni, de akkor sokkal jobban, mint a szúnyogcsípés. Az ágyi poloska nem csíp meg mindenkit, kicsit válogatós! 😛

Általában csak akkor figyelünk fel a furcsa csípésnyomokra, amikor már napok óta visszatérő, nem múló, több csípés is van a testünkön, és szúnyogot nem fedezünk fel a lakásban.

Az ágyi poloska csípése több napig is látható, és panaszt, viszketést okoz.

ágyi poloska csípés karon

Ágyi poloska csípése karon

Az ágyi poloska

ágyi poloska csípés arcon
Ágyi poloska csípés arcon

4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnytalan szipókás rovar.

Lábán karmok és tapadó korongok találhatóak. Torán nem záródó, ezért állandóan szivárgó, jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigye van, ami a súlyos fertőzöttség esetén érezhetővé válik.

Ágyi poloska táplálkozása

Legszívesebben emberi vérrel táplálkozik, de tartós éhezéskor előfordul, hogy melegvérű állatok (veréb, fecske, denevér, baromfi, galamb) vérét is szívhatja.

Szobahőmérsékleten 2-5 naponta, hűvösebb időben hetente táplálkozik. Az éhezést jól tűri, szobahőmérsékleten akár 1- 4 hónapig is életképes marad táplálék nélkül, míg 22 0C felett csak 20-30 napig marad életben.

Az ágyi poloska általában éjszaka támad, mely során egy – egy vérszívás akár 40 percig is eltarthat, viszont a szúrásra nem ébredünk fel, így táplálkozása zavartalan marad.

Ugyan az ágyi poloska a nem terjeszt betegségeket, vagyis a csípés során nem juttatnak vírust, baktériumot az emberi szervezetbe. De az ágyi poloska ártalma súlyos lelki problémát jelent, a kiirtása sok esetben nehéz, az „áldozatok” számára nagyon megterhelő nap mint nap elkeseredetten harcolni a „láthatatlan”, de nagyon kellemetlen hívatlan vendégekkel szemben.

Az ágyi poloska irtása azért is nagyon hosszadalmas, és egyben idegőrlő, mert az esetek legnagyobb részében már csak akkor gondolunk az ártalomra, – a nem egyértelmű bőr-és egyéb tünetek miatt – amikor a poloska már elszaporodott, és a lakásban szétterjedt.

Életvitele, tartózkodása

Az ágyi poloska rejtőzködő életet folytat, nappal résekben, nyugodt, sötét, szűk, védett helyeken tartózkodik. Társas lény, sokszor csapatokban él. Gyorsan mozog, percenként 1 méter is megtesz.

Előfordulása:

kárpitozott bútorok redői, képek, polcok mögött, falban található apró résekben (szög, tipli mellett), szőnyegek és szegélylécek alatt, villanykapcsoló burkolatában. A hideg tárgyakat nem szereti.
Huzat és zajmentes helyeken húzódik meg. Búvóhelyén fejjel kifelé tartózkodik, így biztosítja a számára menekülési lehetőséget.

Hogyan ismerhetjük fel az ágyi poloska fertőzöttséget?

ágyi poloska

Rejtőzködő életvitele miatt igen nehéz felismerni. Kezdeti fertőzés esetében az ágynemű, ágykeret vizsgálata elegendő lehet. Fertőzöttségre utalhat – a viszkető, nem múló csípésnyomok mellett, hogy pontszerű barnás – fekete foltokat (ez a poloska ürüléke) találunk az ágyneműn, ágykeret réseiben, tapétán és a falon. Ha mászó bogarat találunk, fújjunk rá, amennyiben a falhoz lapul poloskával van dolgunk.

De vajon mikor és hogyan került a lakásba?

Az ágyi poloska passzív úton terjed, ami azt jelenti, hogy egy utazás során a táskákkal, ruhaneművel vagy használt bútor, könyv vásárlása alkalmával hazavihetjük a poloskát, vagy csak a petéjét.

Amennyiben nem jut elég élelemhez a poloska, úgy társasházakban a csövek, konnektorok mentén egyik lakásból átvándorolnak a másik lakásba.

Felismerése:

Leghamarabb a nem múló, viszkető, ismétlő csípések hívják fel a figyelmet a poloskák jelenlétére, később az ürüléknyomok, vérfoltok, „elkent” bogarak a lepedőn, ágyneműn, párnán.

Amennyiben a poloska ártalmát csak későn vesszük észre, úgy már szinte mindent át kell nézni a lakásban, nemcsak az ágyat, ágykeretet, matracot, ágyneműt, hanem a környező tárgyakat, éjjeliszekrényt, könyveket, a függönyt, konnektort, szőnyeget, villanykapcsolót, képet, képkeretet.

Első ijedtségünkben NE kezdjük el szétpakolni, kivinni másik helyiségbe tárgyakat, ruhákat, mert csak szétszórjuk a poloskákat a lakásban!

ágyi poloska

Ha poloska ártalom gyanúja áll fent, akkor az emberek nagyon gyakran első teendőként egyszerűen kidobják az ágyat, és újat vesznek.

De ezzel a probléma sajnos nem oldódik meg, hiszen a poloskák NEMCSAK az ágyban, hanem annak környezetében is tartózkodnak.

A poloska fertőzöttség nagyságától függően döntsük el, hogy mi magunk próbálkozunk az irtással vagy szakember segítségét vesszük igénybe.

Amennyiben a poloska fertőzést a korai időszakban vettük észre, úgy az irtással magunk is megpróbálkozhatunk. Ebben az esetben arra kell törekedni, hogy a fertőzött helyiségben az ágyneműt, takarókat, mosható textíliát – óvatosan megfogva –erős, zárt zsákba csomagoljuk vigyázva, hogy véletlenül se szórjuk szét a poloskákat.

Amit feltétlen ki szeretnénk mosni, azt külön tegyük a mosógépbe, és legalább 60 fokon mossuk ki. Gondoljuk az ágyneműtartóban lévő, használaton kívüli takarókra, esetleg ágyneműre, kiváló búvóhely lehet az ágyi poloskák számára.

Az irtószeren lévő használati utasítást maradéktalanul tartsuk be.

Az irtást követően a használati tárgyakat lemoshatjuk, a textíliákat mossuk és vasaljuk át.
Ha viszont régóta fennálló fertőzöttséggel állunk szemben, úgy lehet, hogy csak szakember bevonásával biztosítható a lakás teljes poloskamentesítése.

Sajnos az ágyi poloska irtása nem egyszerű feladat, előfordul, hogy az irtást többször is el kell végezni.

Pereczné Csermák Éva

Fotó:
pixabay.com/Clker-Free-Vector-Images

Felhasznált irodalom:
Dr. Erdős Gyula Az egészségügyi kártevők elleni védekezés
https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/borbetegsegek/agyi-poloska-ilyen-a-csipese/7wcd2j0

Ágyi poloska a lakásban!

Találkoztál már ezzel a jelenséggel?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!