Tápszerkészítés – mire figyelj!

Tápszerkészítés

Minden anya legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a feltételeket gyermeke megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

Ennek egyik alapvető része a táplálás. Tudjuk, hogy a gyermek számára a legjobb táplálék az anyatej, azonban az anyatejes táplálás nem mindig kivitelezhető. Annak ellenére, hogy ma már lehetőség van a gyermeket más anya anyatejével is táplálni, a legtöbbször mégis a tápszeres pótlás, helyettesítés a gyakoribb megoldás a gyermek táplálására. Ebben az esetben a gyermek háziorvosa írja elő a megfelelő tápszert, de ma már több boltban is beszerezhetjük recept nélkül, így azonban támogatás nélküli teljes árat kell érte fizetnünk.

Nagyon fontos, hogy gyermekünk életkorának és egyéni igényeinek figyelembevételével válasszuk ki a számára megfelelő tápszert.

Bolti vásárlás esetén is kérjük ki előtte gyermekorvosunk vagy védőnőnk tanácsát! A tápszer vásárlásnál nagyon fontos ellenőrizni, hogy a megfelelő tápszert kaptuk-e, vásároltuk meg. Magyarországon a tápszerek minőségét szigorú jogszabályok szabályozzák. Az elkészítés előtt ellenőriznünk kell a gyártó által feltüntetett szavatossági időt, valamint a termék csomagolásának sérülés mentességét. Amennyiben a szavatossági idő lejárt, vagy a csomagolás sérült a terméket ne használjuk fel. Felbontás után 30 napon belül fogyasztható a tápszer, a maradékot ki kell dobni. Minden doboz oldalán megtalálható a pontos elkészítési módhoz az utasítás és az adagolási mennyiség.

Az elkészítésnél figyelnünk kell a higiénés szabályok betartására!

A táplálási eszköz sterilitása, fertőtlenítése legyen megfelelő, valamint fontos betartanunk a csomagoláson feltüntetett tárolási szabályokat az előírtak szerint.

Nagyon fontos a megfelelő kézmosási technika alkalmazása. (Olvasd el erről szóló cikkünket is és nézd meg a kézfertőtlenítés helyes technikájáról készült videónkat. Szerk.)
Tápszerkészítéshez tiszta felületre és eszközökre van szükségünk.

tápszer etetés

Tiszta edényben vagy elektromos vízforralóban vizet forralunk, majd visszahűtjük kb. 40°C-ra. Ma már kaphatóak olyan ásványvizek, melyek kifejezetten gyermekek részére lettek kifejlesztve és forralás nélkül, melegítve készíthetünk belőle tápszert, azonban itt is figyeljünk rá, hogy felnyitás után 24 óráig adható forralás nélkül, utána ezt is szükséges felhasználás előtt felforralni és visszahűteni.

1. A csomagoláson olvasott utasítás szerint gyermekünk korának, súlyának és egyéni igényeinek megfelelő mennyiségű tápszert úgy készítjük el, hogy a felforralt és visszahűtött vizet a cumisüvegbe vagy etetőpohárba öntjük.

2. A csomagolásban található mérőkanállal kimérjük és a vízbe tesszük a szükséges mennyiségű tápszer port, tiszta kanállal összekeverjük vagy a cumisüvegre a tetejét ráhelyezve alaposan összerázzuk.

         A jelenleg kapható csecsemőtápszereket úgy kell elkészítenünk, hogy 30 ml vízhez 1 mérőkanálnyi tápszerpor szükséges.
A mérőkanálban lévő por tetejét egyenletesen le kell húzni, ne legyen púpozva a pontos mennyiség miatt.

fényvédelem figyelemHabár ma már többféle eszköz is kapható, amely segít megállapítani, hogy az elkészített tápszer megfelelő hőmérsékletű-e a  legegyszerűbb módszer, ha csuklónk belső felére csepegtetve ellenőrizzük a hőmérsékletét. A fogyasztási hőmérséklet kb. 37°C-os legyen.

fényvédelem figyelemSemmiképp ne igyunk vagy nyúljunk bele gyermekünk tápszerébe a megfelelő higiéné betartása és gyermekünk egészsége érdekében!

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az elkészített tápszer hőmérséklete nem megfelelő, hideg folyóvíz alá tartva hűthetjük vagy forró vízbe állítva melegíthetjük azt.

Ha gyermekünk nem fogyasztotta el az elkészített tápszert, azt lezárva helyezzük hűtőszerkénybe és 24 órán belül egyszeri újramelegítés után felhasználható. Ha akkor sem fogyasztja el, ki kell önteni. Nem melegíthető fel többször.

A táplálás befejezése utána mossuk el és sterilizáljuk a használt eszközöket. Ezután tiszta edénybe, vagy tiszta kendővel letakarva tároljuk a következő felhasználásig.

Takácsné Kántás Mónika

Fotó: 
pixabay.com/Beeki
pixabay.com/Ben_Kerckx2

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!