Jelentkezzen anyatejadónak!

anyatejadás

Anyatejadás, ha teheti segítsen Ön is! 

Jelentkezzen anyatejadónak!

Akár e-mailben is elküldheti vizsgálati eredményeit!

Az anyatej a csecsemő optimális fejlődéséhez nélkülözhetetlen táplálék. Mindazt tartalmazza, amire a gyermeknek szüksége van a növekedéshez, éréshez, betegség esetén a gyógyulás elősegítéséhez.

Évente több száz édesanya olyan élethelyzetbe kerül, hogy nem tudja kizárólag a saját tejével táplálni a gyermekét.
Koraszülöttek, kis súlyú újszülöttek édesanyjánál gyakran előfordul, hogy nincs elég tejük, pedig nekik fokozottan szükségük van erre a könnyen emészthető, immunanyagokat, növekedési faktorokat, érést elősegítő anyagokat tartalmazó táplálékra.

Az örökbe fogadott csecsemők szüleinek nincs anyatejük, amivel táplálhatnák a várva várt gyermeket.

Ezen kívül számtalan olyan élethelyzet adódhat, akár anyai betegségből adódóan is, hogy az édesanya nem tud a gyermeke számára anyatejet biztosítani.

E csecsemők megsegítése érdekében az Anyatejgyűjtő Állomás összegyűjti a többletben megmaradó anyatejet a bőtejű édesanyáktól és eljuttatja a kórházakban fekvő, valamint az otthon gondozott csecsemőknek.

A nemzetközi ajánlások szerint először az Anyatejgyűjtő Állomásokhoz kell fordulni az anyatejet nélkülözőknek, csak végső megoldásként kerülhet szóba a tápszer, hiszen az nem emberi eredetű.

Hogyan segíthet?

Az anyatejet kapó csecsemők egészségének védelme érdekében a törvény előír néhány vizsgálatot. Ezek járványügyi érdekből kötelező vizsgálatok, ezért a 284/1997 (XII.23) Korm. Rendelet szerint térítésmentesek.

Már meglévő vizsgálati eredmény:

1. Wassermann vizsgálat, amely elkészül mindenkinek a várandósság ideje alatt. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 éven belüli negatív lelet szükséges.

Akár már a várandósság alatt elvégezhetőek az alábbi vizsgálatok:

2. HIV ellenanyagszűrés. A vérvételhez fáradjon be a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Kórházába H-P:7:30-13:30 között. TAJ kártya és lakcím kártya szükséges. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 éven belüli negatív lelet szükséges.
3. Székletvizsgálat. Az Anyatejgyűjtő Állomáson leadhatja a székletmintát (a háziorvos által kiállított beutalóval) H-CS:7-15 óra között. Szükség esetén a székletmintáért és a beutalóért házhoz megyünk. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.
4. A védőnője igazolhatja az Ön bőrgyógyászati megtekintését, amennyiben nincs bőrproblémája, ellenkező esetben bőrgyógyász szakorvos igazolása szükséges. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.

A szülés után lehet elvégezni:

5. Tüdőszűrés a kerületileg illetékes Szűrőállomáson. Egyes Állomások beutalót kérnek, amelyen az háziorvos feltűnteti, hogy anyatejadás miatt igényli a vizsgálatot. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 éven belüli negatív lelet szükséges.

Jelentkezhet anyatejadónak a védőnő megkeresésével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson, illetve amennyiben már megvannak Önnek a fenti vizsgálatok eredményei, akkor elküldheti e-mailben is az anyatej[kukac]heimpalkorhaz. hu címre, ez esetben nem kell befáradnia az Anyatejgyűjtő Állomásra.

Címünk:
Anyatejgyűjtő Állomás

pasztőrizálás
1131 Madarász Viktor u 22-24
Pf,: 1958 Bp. Pf. 6
Tel: 349-85-74, 450-3771
Tel./fax: 36 1 329-3244
www.heimpalkorhaz.hu/anyatej
E-mail: anyatej [kukac]heimpalkorhaz.hu

Hogyan tovább?

Az Anyatejgyűjtő Állomás  felszerelő csomagot biztosít az anyatejadásra jelentkezőnek.

A csomag tartalmaz steril üvegeket, szájmaszkot, folyékony antibakteriális szappant, tájékoztató füzetet, szükség szerint mellszívókészüléket és mikrosterilizátort.
A leletek bemutatása után a többlet tejjel rendelkező édesanya elkezdhet fejni az Anyatejgyűjtő Állomás által biztosított steril üvegekbe, amit az Anyatejgyűjtő Állomás gépkocsivezetője heti három alkalommal elszállít.

Az anyatej ára 2700 Ft literenként

(2016.10.17-től), amely adómentes jövedelemnek számít!

A leadott anyatej árát anyatejadó bankszámlájára utaljuk a következő hónap 12-ig.
Fejés után a hűtőben 4 fokon kell tárolni az anyatejet, addig, amíg érte megyünk.
Előre lefejt fagyasztott anyatejet nem lehet leadni!

Már 200 ml anyatejjel is segíthet!

Amennyiben lehetősége van rá, jelentkezzen anyatejadó anyának, minden csepp anyatejre szükség van a kórházban tartózkodó és az otthon gondozott csecsemők táplálása, gyógyulásának elősegítése érdekében.

Hogyan lehet anyatejhez jutni?

Az anyatejet igénylőnek a gyermekorvos kiállít egy vényt, amelyet a kerületileg illetékes védőnői szolgálatban kell átadni. A védőnő megrendeli az anyatejet, amelyet az Anyatejgyűjtő Állomás heti kétszer kiszállít a védőnői szolgálatba, ahol az igénylő átveheti.
Sajnos, nem mindig tudunk annyi anyatejet biztosítani, amennyi a vényen el van rendelve. Az anyatejadó anyák által leadott anyatejet egyenlő részben osztjuk szét az igénylők között.

A csecsemő 8 hónapos koráig kaphat térítésmentesen anyatejet a 47/1997.(XII. 17.) NM rendelet alapján amennyiben:
a) a koraszülött,
b) kis súlyú újszülött,
c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
ca) táplálkozási allergiában,
cb) felszívódási zavarban,
cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben
szenved,
és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Továbbá térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya
a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

Az anyatej felhasználása:

Az átvett anyatej hőkezelve van, az üvegen található dátumtól számított 14 napon belül fogyasztható. A felhasználásig 4 fokos hűtőben kell tárolni.
Az anyatej a hűtőben való állás során zsíros és vizes fázisra válik szét. Össze kell rázni az üveget és csak annyit melegíteni belőle, amennyit a csecsemő megeszik. A felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet ki kell önteni.

Tasi Zsuzsanna

Anyatejadó anyák és anyatej igénylő csecsemők szüleinek személyes tapasztalatairól olvashat honlapunkon www.heimpalkorhaz.hu/anyatej

 

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •