Jelentkezzen anyatejadónak!

anyatejadás

Anyatejadás, ha teheti segítsen Ön is! Jelentkezzen anyatejadónak!

Az anyatej a csecsemő optimális fejlődéséhez nélkülözhetetlen táplálék. Mindazt tartalmazza, amire a gyermeknek szüksége van a növekedéshez, éréshez, betegség esetén a gyógyulás elősegítéséhez.

Évente több száz édesanya olyan élethelyzetbe kerül, hogy nem tudja kizárólag a saját tejével táplálni a gyermekét.

Koraszülöttek, kis súlyú újszülöttek édesanyjánál gyakran előfordul, hogy nincs elég tejük, pedig nekik fokozottan szükségük van erre a könnyen emészthető, immunanyagokat, növekedési faktorokat, érést elősegítő anyagokat tartalmazó táplálékra.

Az örökbe fogadott csecsemők szüleinek nincs anyatejük, amivel táplálhatnák a várva várt gyermeket.

Ezenkívül számtalan olyan élethelyzet adódhat, akár anyai betegségből adódóan is, hogy az édesanya nem tud a gyermeke számára anyatejet biztosítani.

E csecsemők megsegítése érdekében az Anyatejgyűjtő Állomás összegyűjti a többletben megmaradó anyatejet a bő tejű édesanyáktól, és eljuttatja a kórházakban fekvő, valamint az otthon gondozott csecsemőknek.

A nemzetközi ajánlások szerint először az Anyatejgyűjtő Állomásokhoz kell fordulni az anyatejet nélkülözőknek, csak végső megoldásként kerülhet szóba a tápszer, hiszen az nem emberi eredetű.

Hogyan segíthet?

Az anyatejet kapó csecsemők egészségének védelme érdekében a törvény előír néhány vizsgálatot. Ezek járványügyi érdekből kötelező vizsgálatok, ezért a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet szerint térítésmentesek.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai telephelyén minden vizsgálat egyszerre elvégezhető!

Már meglévő vizsgálati eredmény:

1.   Wassermann-vizsgálat, amely elkészül mindenkinek a várandósság ideje alatt. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 éven belüli negatív lelet szükséges.

Akár már a várandósság alatt elvégezhetők az alábbi vizsgálatok:

2.   HIV-ellenanyag-szűrés. A vérvételhez fáradjon be a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai Kórházába H–P: 8–12 között. Tajkártya és lakcímkártya szükséges. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 éven belüli negatív lelet szükséges.

3.   Székletvizsgálat. Az Anyatejgyűjtő Állomáson leadhatja a székletmintát H–Cs: 7–14 óra között, vagy szükség esetén házhoz megyünk érte. Az anyatejadás megkezdéséhez 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.

4.   A védőnője igazolhatja az ön bőrgyógyászati megtekintését, amennyiben nincs bőrproblémája, ellenkező esetben bőrgyógyász szakorvos igazolása szükséges. Az anyatejadáshoz 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.

A szülés után lehet elvégezni:

5.   Tüdőszűrés a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai telephelyén. Munkanapokon 8–12 óra között lehet jönni. Taj- és lakcímkártya szükséges a vizsgálathoz. Az anyatejadáshoz 1 éven belüli negatív lelet szükséges.

Jelentkezhet anyatejadónak a védőnő megkeresésével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson, illetve amennyiben már megvannak önnek a fenti vizsgálatok eredményei, akkor elküldheti e-mailben is az anyatej@heimpalkorhaz.hu címre, ez esetben nem kell befáradnia az Anyatejgyűjtő Állomásra.

Címünk:

anyatejadás - pasztőrizálás

Anyatejgyűjtő Állomás
1131 Budapest, Madarász Viktor u. 22–24.
* 1958 Budapest, Pf. 6
Telefon: +36-1-349-85-74, +36-1-450-3771, +36-1-329-3244
E-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu

Hogyan tovább?

Az Anyatejgyűjtő Állomás a tejadás megkezdése előtt felszerelőcsomagot biztosít az anyatejadásra jelentkezőnek. A csomag tartalmaz steril üvegeket, szájmaszkot, folyékony antibakteriális szappant, tájékoztatófüzetet, szükség szerint mellszívókészüléket és mikrósterilizátort.

A leletek bemutatása után a többlet tejjel rendelkező édesanya elkezdhet fejni az Anyatejgyűjtő Állomás által biztosított steril üvegekbe, amit az Anyatejgyűjtő Állomás gépkocsivezetője heti két alkalommal az anya által megadott címről elszállít.


Az anyatej ára jelenleg 2700 Ft literenként, amely adómentes jövedelemnek számít!


A leadott anyatej árát az anyatejadó bankszámlájára utaljuk a következő hónap 12-ig.

Fejés után hűtőben 4 fokon kell tárolni az anyatejet addig, amíg érte megyünk, előre lefejt fagyasztott anyatejet nem lehet leadni.

Már 200 ml anyatejjel is segíthet!

Ha három-négy naponta van 200 ml többlet anyateje, akkor érdemes jelentkeznie anyatejadásra. 200 ml anyatej egy koraszülöttnek akár négyszeri étkezést is jelenthet!

Amennyiben lehetősége van rá, jelentkezzen anyatejadó anyának, minden csepp anyatejre szükség van a kórházban tartózkodó és az otthon gondozott csecsemők táplálása, gyógyulásának elősegítése érdekében.

Vidéki lakcímmel rendelkező édesanyák segítségére is számítunk a budapesti anyák mellett. Érdeklődjön az Állomáson az anyatej vidéki lakcímről történő elszállítása ügyében!

Hogyan lehet anyatejhez jutni?

Az anyatejet igénylőnek a gyermekorvos kiállít egy vényt, amelyet a kerületileg illetékes védőnői szolgálatban kell átadni. A védőnő megrendeli az anyatejet, amelyet az Anyatejgyűjtő Állomás heti kétszer kiszállít a védőnői szolgálatba, ahol az igénylő átveheti.

Sajnos, nem mindig tudunk annyi anyatejet biztosítani, amennyi a vényen el van rendelve. Az anyatejadó anyák által leadott anyatejet egyenlő részben osztjuk szét az igénylők között.

A csecsemő 8 hónapos koráig kaphat térítésmentesen anyatejet a 47/1997. (XII. 17.) NM rendelet alapján, amennyiben:

·    a koraszülött,
·    kis súlyú újszülött,
·    az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos

1. táplálkozási allergiában,
2. felszívódási zavarban,
3. hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Továbbá térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya

·    fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
·    olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
·    olyan gyógyszert szed, amelynek szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
·    súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
·    pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
·    a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

Az anyatej felhasználása:

Az átvett anyatej hőkezelve van, az üvegen található dátumtól számított 14 napon belül fogyasztható. A felhasználásig 4 fokos hűtőben kell tárolni.

Az anyatej a hűtőben való állás során zsíros és vizes fázisra válik szét. Össze kell rázni az üveget, és csak annyit melegíteni belőle, amennyit a csecsemő megeszik. A felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet ki kell önteni.

Anyatejadó anyák cikkeit és anyatejigénylő csecsemők szüleinek személyes tapasztalatairól a honlapunkon olvashat: www.heimpalkorhaz.hu/anyatej

Tasi Zsuzsanna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!