Miért kell az orvosi beutaló, ha van időpontom?

orvosi beutaló és időpont is kell

Miért kell és mire való a beutalót?

Sajnos nap mint nap találkozunk azzal a konfliktusos helyzettel, ami abból adódik, hogy a beteg beutaló nélkül érkezik a vizsgálatra, befekvésre és nem érti, hogy miért probléma ez, hiszen ő megbeszélte az orvossal, hogy mikor kell jönnie.

Az orvosi beutaló bármilyen furcsa is, de egy fontos dokumentum, amely lehetővé teszi, hogy a beteg szakorvosi ellátást vegyen igénybe bizonyos betegségek, sérülések vagy állapotok esetén.

Mikor kell orvosi beutalót kérni?

Az orvosi beutalót általában a háziorvos, a kezelőorvos, az iskolaorvos, a fogorvos stb. állítja ki, ha úgy ítéli meg, hogy a beteg egészségügyi problémája olyan szakterületre tartozik, amelyet ő nem tud megfelelően ellátni.

Beutalót szükséges vinni minden beutaló köteles ellátás esetén:

allergológia, alvás ambulancia, aneszteziológia, angiológia, anyagcsere központ, audiológia, autista vizsgáló centrum, belgyógyászat, cöliákia, CT, csecsemőgyógyászati ambulancia, diabetológia, dietetika, EEG, EMG, endokrinológia, evés-alvás ambulancia, evészavar ambulancia, fizioterápia, gyógytorna, foniátria, gazstroenterológia, haematológia, hydrocephalus ambulancia, hypertónia szakrendelés, immunológia, infektológia, kardiológia, kézsebészet, klinikai genetika és anyagcsere,

koraszülött ambulancia, laboratórium, lipidológia, logopédia, mentálhigiene, MR, mucoviscidozis, nefrológia, neurológia, ortopédia, pszichológia, pulmonológia, röntgen, szövettan, transzláció, ultrahang,

védőoltás szakrendelés, stb. és bármely fekvőbeteg ellátás.

Nem beutaló köteles ellátások:

bőrgyógyászati, nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati, urológiai, pszichiátriai és addiktológiai, fül-, orr-, gégészeti, valamint csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti, szemészeti és gyermekszemészeti, általános sebészeti és baleseti sebészeti, onkológiai ellátás.
Nem kell beutaló az SBO-ra sem és akut mérgezés esetén a toxikológiára sem.

Az orvosi beutaló nem szükséges, ha a beteg sürgősségi ellátásra* szorul, vagy ha már korábban beutalóval igénybe vette a szakellátást és ugyanazzal a problémával csak kontrollvizsgálatra megy.

*Sürgősségi ellátás – ide az orvosi indok alapján sürgős ellátásokat soroljuk és nem azt, amit a szülő, vagy a beteg sürgősnek tart, vagy amit sürgősen igénybe akar venni.

beutalót ír az orvos

Mire kell figyelni az orvosi beutalóval kapcsolatban?

  1. Az orvosi beutalók lejárnak, vagyis 90 napon belül fel kell használni a beutalót, tehát a betegnek ezen időn belül fel kell keresnie azt a szakorvost, ahová a beutaló szól, de legalább időpontot kell kérnie a vizsgálatra. A beutalót a második esetben is meg kell őrizni és magával kell vinni a vizsgálatra.

  2. Érdemes a betegnek is figyelni arra, hogy a beutalón szerepeljen minden szükséges adat, mert ezek hiánya esetén nem biztos, hogy el tudják fogadni a beutalót az intézmények. A beutalón fel kell tüntetni a beteg nevét, TAJ-számát, lakcímét, valamint a beutaló orvos nevét és pecsétjét, a beutaló munkahelyének számát és a naplószámot és a beutaló dátumát is. A beutalón szerepelnie kell annak is, hogy mi az irány diagnózis, milyen indokkal történik a beutalás. Milyen irányú a szakorvosi vizsgálatot, ellátást kérnek.

  3. A betegnek magával kell vinnie az orvosi beutaló mellett az igazolványait, a TAJ (az egészségbiztosítási kártyáját), a lakcímkártyáját és a személyi igazolványát is.
    Nem elég az, hogy ezek az adatok szerepelnek a beutalón. A betegnek az igazolványaival kell igazolnia magát, hogy valóban ő az, akit az orvos beutalt.

Miért fontos, miért kell az orvosi beutaló?

Az orvosi beutaló több előnnyel is jár mind a betegek, mind az egészségügyi rendszer számára. Mondhatnánk, hogy azért kell, mert előírták, de itt azért ennél sokkal többről van szó.

A beutaló információt ad a szakorvosnak:

  • a beteg már meglévő betegségeiről
  • a fennálló tüneteiről, panaszairól
  • az iránydiagnózisról, vagyis milyen irányban kéri, mi a gyanúja, vagy minek a kizárását kéri a beutaló orvos

beutalót ír az orvos

Elfogadják-e az elektronikus orvosi beutalót?

A beutaló lehet papíralapú vagy elektronikus. A papíralapú beutalót a beteg magával viszi a szakorvoshoz, az elektronikus beutalót pedig az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszeren keresztül küldi el az orvos a szakorvosnak. 

Az elektronikus beutaló egy nagyon gyors kényelmes, modern megoldás, de sajnos még nem mindig működik kifogástalanul. Ennek oka lehet, hogy az EESZT beállításai miatt a beteg tiltja a hozzáférést vagy egyéb technikai akadályok miatt nem mutatja meg a rendszer adatokat.

Fontos!

Ebben a második esetben hiába kapott elektronikus beutalót a beteg, ha az ellátó intézmény nem látja azt, akkor gyakorlatilag még sincs beutalója a betegnek.

A telefonokra érkező e-mail üzenet a beutalóról nem elég, mert nem tartalmaz minden adatot. Ezért érdemes kinyomtatni magát a beutalót és magával vinni az orvoshoz, de legalább letölteni a telefonra a beutaló pdf. fájlját.

Schneidler Margit

Forrás:
217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatásokról
32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az egészségügyi alapellátásról
40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a járóbeteg-szakellátásról
9/2019. (II. 15.) EMMI rendelet az egészségügyi ellátások igénybevételének általános feltételeiről
neak.gov.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!