Bélflóra jelentősége és a probiotikumok

bélflóra vector kép

A bélflóráról és a probiotikumok jótékony hatásáról egyre többet hallunk, egyre több tanulmányban olvashatunk fontosságukról.

A bélflórán az emberi emésztő rendszerben élő mikroorganizmusok komplex, dinamikusan változó összességét értjük.

Amikor megszületünk bélrendszerünk gyakorlatilag steril, azaz baktérium nem található benne, csak később alakul ki a bélflóra. Először a szülőcsatornán való áthaladáskor, majd szoptatás révén, a későbbiekben a tárgyak szájba vételével kezd felépülni fokozatosan. Felnőtt korra a normál bélflórában mintegy 400-500 különböző faj található, a bélsár tömegének mintegy 40-60%-át mikróbák teszik ki. Ez kb. 1,5-2 kilogrammot jelent. Nagy részét baktériumok adják (Bifidobacterium törzsek, Lactobacillusok, Streptococcus thermophilus), de gombák is megtalálhatóak kis számban.

Ezek a mikroorganizmusok számos hasznos tevékenységet folytatnak.

baktérium vektor kép

A kórokozó baktériumok elszaporodását gátolják, vitaminokat termelnek (B és K vitamin), segítik a nyomelemek felszívódását, részt vesznek az emészthetetlen szénhidrátok lebontásában, az immunrendszert ellenanyag-termelésre késztetik, illetve segítik a bálnyálkahártya védelmét.

Különböző behatások tudják károsítani a bélflóra egyensúlyát, ezzel elősegítve egyes rossz baktériumok elszaporodását.

Ilyen károsító lehet gyógyszerek (antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, savlekötők, szteroidok, hormontartalmú gyógyszerek) használata, a túlzott finomított szénhidrátok fogyasztása, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegény életmód. Akut vírusos, vagy bakteriális hasmenés esetén is zavart szenved a bélflóra egyensúlya a kórokozók elszaporodása miatt.

 

Ha a baktériumok aránya kóros irányba mozdul el, akkor diszbakteriózisról beszélünk. Ilyenkor megváltozhat a széklet színe, állaga, szaga és hasmenés léphet fel.

Ha mégis szükséges a fenti gyógyszerek használata, vagy más okból, fertőzés miatt borult fel a bélflóránk összetétele, akkor probiotikumok alkalmazásával segíthetünk a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

baktérium vektor kép

Számos probiotikus készítmény elérhető gyógyszertárakban, illetve drogériákban, ezek a készítmények

egy vagy többféle baktériumtörzset tartalmaznak. Gyermekeknek, csecsemőknek, akár újszülötteknek is megfelelő kiszerelésben is kaphatóak (csepp, oldat, vagy folyadékban elkeverhető por formájában) és biztonságosan alkalmazhatóak.

A csecsemőkori colica, azaz hasfájás esetében is kimutatták, hogy bizonyos típusú probiotikumok jótékonyan hatnak, csökkenthetik a panaszokat.

Naponta 1 -2 alkalommal javasolt szedni őket terméktől függően. Számos közülük egészségpénztári számlára is vásárolható. Probiotikumok mára legtöbb tápszerben is benne vannak, hogy a nem anyatejet kapó csecsemőknek is segítse az egészséges bélflóra kialakulását. Számos tejtermék is elérhető prebiotikummal dúsítva.

A prebiotikumok (például fructo oligoszacharidok) szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását és elősegíthetik egyes ásványi anyagok felszívódását is. 

baktérium vektor kép

Ezek az anyagok sokféle növényben előfordulnak pl. vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bab, borsó, csicsóka, tej és prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek, joghurtok. Egyes probiotikus készítmények és a legújabb tápszerek így pre- és probiotikumokat egyaránt tartalmaznak, egymás hatását erősítve így ezek az ún. kombiotikus készítmények.

A különböző termékek között a gyógyszertárban segítenek kiigazodni.

Fontos, hogy antibiotikus kezelés kapcsán legalább 2-3 óra teljen el az antibiotikumok és a probiotikum bevétele között, illetve, hogy forró folyadékkal nem szabad bevenni ezeket, mert ezek csökkenthetik a készítmények hatását. Már az antibiotikus kezelés első napján érdemes elkezdeti a szedésüket és a kezelés befejezése után legalább egy hétig ajánlott tovább folytatni az alkalmazásukat.

baktérium vektor kép

Kihangsúlyozandó a leírtak alapján, hogy kizárólag indokolt esetben, kezelőorvosunk tanácsára használjunk antibiotikumokat és bármilyen okból tapasztaljuk a diszbakteriósis tüneteit, kezdjünk probikotikus kúrát.

Dr. Takács Dorottya

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalomjegyzék:
Tulassay Tivadar: Klinikai Gyermekgyógyászat, Medicina 2016.

Fotó:
Tartilastock| Dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!