Kicsi, kerek, fehér….

tabletták

Gondoltam valamire, kicsi, kerek fehér és jellemzően gyermekkorunk kellemetlen élményeit juttatja eszünkben? Ez bizony a tabletta, de vajon valóban csak ennyiről van szó?

A tabletták a 8. Magyar Gyógyszerkönyv (továbbiakban Ph.Hg.VIII) meghatározása szerint:
egy vagy több hatóanyag egyszeri dózisát tartalmazó, szilárd, bevételre szánt gyógyszerkészítmények, melyeket rendszerint azonos térfogatú szemcsemennyiség préselésével vagy egyéb megfelelő gyártástechnológiával állítanak elő.”

A definíció számos fontos információt tartalmaz, amelyeket érdemes alaposabban szemügyre venni.

Jellemzően kis méretük ellenére egy, de akár két hatóanyagot is tartalmazhatnak, ezek azok a komponensek, melyek a tablettától elvárt hatásért felelősek, pl.: csökkentik a fájdalmat vagy a gyulladást. Bevételre szánt, ezért a szánkon keresztül fogyasztjuk el és préseléssel vagy egyéb gyártástechnológiai eljárással készül.

A tabletták előállítása egy bonyolult, több lépcsős és számos ponton ellenőrzött folyamatsor, amelyet az un. GMP = Helyes gyártási gyakorlat által meghatározott követelmények szerint kell végrehajtani, ez biztosítja, hogy a tablettázógépről legördülő valamennyi tabletta ugyanolyan jó minőségű és biztonságos.

A tablettázás alapanyaga egy porkeverék, amelyben megtalálható maga a hatóanyag és a segédanyagok, amelyekről a betegtájékoztatókban olvashatunk.

Ezek számos funkciót látnak el, segítik a hatóanyag egyenletes eloszlását a tablettákon belül, biztosítva, hogy minden tabletta egyformán hatékony legyen. Megakadályozzák a poranyag kitapadását a tablettázó gépekben, nedvességmegtartó funkciót látnak el, elősegítve az akár több éves eltarthatóságot is. Ízjavítók, színezőanyagok, melyek a tabletta esztétikus megjelenését biztosítják, valamint a szétesés elősegítő anyagok, melyek megtévesztőek lehetnek, de valóban szükségesek, mivel ezek teszik lehetővé, hogy a tabletta szétessen a gyomorban, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hatását ki tudja fejteni.

A tablettákat a korábban említett gyógyszerkönyv több csoportba sorolja, megkülönböztetünk bevonat nélküli és bevonattal ellátott, valamint pezsgő, diszpergálható, gyomornedv-ellenálló vagy módosított hatóanyagtartalmú tablettákat. Ezek a kifejezések szintén gyakori szereplői a betegtájékoztatóknak és a készítmények csomagolásainak, de vajon mit is jelentenek?

A bevonat nélküli tabletták

egyszerű préselési eljárással készülnek, egyrétegűek, amennyiben több lépésben történt a préselés, törési felületükön réteges szerkezet is megfigyelhető.

A bevonattal ellátott tabletták

felszíne sima, jellemzően színes, esetenként fénylő, törési felülete összefüggő. Közismertebb néven ezek a filmtabletták.

Pezsgőtabletták,

bevonat nélküliek, egy savtermészetű anyagot és szódabikarbónát tartalmaznak, melyek vizes közegben szén-dioxidot fejlesztve, felpezsegve, 5 percen belül maradéktalanul szétesnek.

Diszpergálható tabletták,

hasonlóan bevonat nélküliek, melyek vízzel elkeverve „diszpergálhatók”, ami egyfajta oldódást jelent és egy tejszerű, opálos oldatot eredményez. Speciális formája a szájban diszpergálódó tabletta, amely a szájba helyezve 3 percen belül víz nélkül is szétesik, ezért alkalmas 6 év fölötti gyermekek számára a tablettával történő ismerkedésre, vagy éppen az attól való félelem leküzdésében is.

Számos indikációban, mint fájdalomcsillapítás, allergia ellenes szerek, hasfogók…elérhetőek ezek a gyógyszerformák.

tabletta
Kicsi, kerek, fehér….

A módosított hatóanyagleadású tabletták, már jelentősen túlmutatnak a klasszikus tabletta fogalmán, helyesebb gyógyszerleadó rendszerekként értelmezni őket.

Speciális segédanyagaiknak köszönhetően lehetővé teszik, a hatóanyag nyújtott, késleltetett vagy szakaszos felszabadulását.
Normál körülmények között a lenyelt tabletta a gyomrunkba kerül, ahol szétesik, majd a gyomortartalommal együtt a belekbe távozik, ahol a tápanyagokkal együtt felszívódik és a vérkeringésünkkel szállítódik szervezetünk azon pontjára, ahol a hatását ki fogja fejteni.

Gyomornedv-ellenálló tabletta

Egyes esetekben a gyomorban történő szétesés, vagy a hatóanyag számára káros, vagy kifejezetten a hatóanyag lenne ártalmas a gyomorra, vagy a nyelőcsőre pl.: hosszú távon fekélyeket képezne, ezért manapság már lehetőség van arra, hogy ezeket az anyagokat „becsomagoljuk”, ezzel elősegítve, hogy csak a beleinkben váljanak szabaddá, ahol már ezekkel a kockázatokkal nem kell számolnunk. Erre utalhat a gyakran olvasható „gyomornedv-ellenálló tabletta” kifejezés, vagyis a gyomor savas közegének ellenálló tabletta.

További módosított hatóanyagleadást sejtető jelölések:

Retard, Depot, LA, SR, SL, MR, ZOK, HBS, GITS.
A fejlett technológia egyetlen korlátja, a felezhetőség. Normál esetben egy jól látható felező- vagy törővonal segíti a tabletta kettétörését, azonban ebben az esetben, a szerkezet egészének megbontása a kívánt hatást negatívan befolyásolhatja, ezért a készítmények alkalmazását illetően érdemes a szakember tanácsának megfelelően eljárni, a terápia sikeressége érdekében.

Dr. Gönczi Ildikó

Forrás:
VIII. Magyar Gyógyszerkönyv (Ph.Hg. VIII.)
Dévay Attila: A gyógyszertechnológia alapjai, PTE Gyógyszertechnológiai Intézet, Szerzői jog © 2013 Pécsi Tudományegyetem
Révész Piroska: Gyógyszertechnológia Elméleti jegyzet, JATE Press, 2012

Fotó:
dreamstime.com

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!