Innováció a fixateur externe rögzítésben

az új fejlesztésű fixeteur externe és a régi

A fixateur externe-t külső rögzítő eszköznek fordíthatjuk. A szakmai nyelvben azonban ez nem használatos, és a páciensek is csak egyszerűen fixateur-ként ismerik.

Ez egy olyan, a törésgyógyításban évtizedek óta használatos eszköz, mely a sérült csontot nem belülről, hanem kívülről, a bőrön ejtett kis lyukakon bevezetett nyárs és rúd rendszer segítségével rögzíti.

fixeteur externe
1. ábra

Alapvetően a súlyosan roncsolt, nyílt vagy darabos, részben anyaghiánnyal járó törések kezelésére fejlesztették ki, de szinte bármilyen törés kezelhető vele. Egyik alkalmazási lehetőség a végtag hosszabbítás. A baleseti sebészetben tendencia a testbarát implantátumok alkalmazása. Ez a fixateur externe esetében azt jelenti, hogy könnyű, de ugyan akkor erős, biztonságosan rögzítő rendszer legyen.

Engedje át a röntgensugarakat, hogy a törött csontok helyzete jól látható legyen. A korábbi, fémekből álló montage-nak nagy hibája, hogy gyakran rávetül a kezelni kívánt csontokra és pont azt a részt takarja el, amit látni szerettünk volna. 1. ábra

Mivel a darabos, számos esetben nyílt törések gyakran társulnak egyéb sérülésekkel is, a műtéti idő csökkentése céljából előnyös, ha a fixateur gyorsan felhelyezhető, a törés rögzítés rövid időn belül kivitelezhető. Ehhez szükséges, hogy maga a fixateur rendszer egyszerűen, gyorsan összerakható legyen.

Mit tud az új fejlesztésű fixateur a régivel szemben?

Először is a fejlesztő ugyan az a magyar cég, amelyik a korábbi rendszert készítette, tehát az alkatrészek kompatibilisek egymással. A két rendszert akár vegyesen is lehet használni, ha a szükség úgy kívánja. A mai világban pont az ellenkezője a szokásos, nehogy a még működő régit az újjal kombinálni lehessen.

Milyen volt a régi, több évtizeden keresztül, megelégedéssel használt fixateur externe?

fixeteur externe
2.ábra

Jó minőségi, rozsdamentes fém rudakból, fém csavarokból és satukból összerakható törésrögzítő, melynek a súlya jóval nehezebb volt a többi implantátumnál, a csontról nem is beszélve. 2. ábra Tehát mindenképpen túlsúlyt jelentett a páciens számára. Az évek során történt fejlesztésekkel elsősorban a súlycsökkentést és röntgensugár áteresztő képességet célozták meg. Először üreges fémrudakat alkalmaztak a tömör helyett, majd szénrudakat, melyek már könnyebbek és részben sugáráteresztők voltak. Azonban a csontba kerülő fémcsavarok és összefogó fém satuk még így is nehezek és sugárfogók voltak. Gyakran kellett különböző beállítású röntgen képeket készíteni, hogy a törés helyzetét pontosan értékelni lehessen.

Mit tud az új fejlesztésű fixateur rendszer?

fixateur-externe
3. ábra

A fém csavarok helyett könnyű, nagyon erős önvágó titán csavarok kerültek alkalmazásra. A fém rudak helyett szénrudak, melyek erősek, könnyűek és röntgensugár áteresztők. 3. ábra

új fejlesztésű fixateur externe
4. ábra

A fém satuk helyett könnyű, röntgensugár áteresztő műanyagsatuk. 4. ábra

A végeredmény:

kb. 1/3 részére csökkent a felszerelt implantátum súlya, és a titán csavarok kivételével szinte az egész rendszer röntgensugár áteresztővé vált. 5a-5b. ábra

Nem szükséges mindenféle trükkös beállításokat alkalmazni ahhoz, hogy a törött csont helyzetéről és a gyógyulás menetéről képet kaphassunk. A balesetekben több végtagon is lehet súlyos sérülés, és ekkor nagyon nagy előny a könnyű implantátum. A sérüléstől legyengült szervezetnek nem mindegy az operált végtag mozgatásánál, hogy mennyi plusz súlyt kell emelnie.

Néhány szó a pszichés élményről.

Ez a rendszer a bőrön kívül helyezkedik el. A páciens látja, tisztán tartja, tapintja. Több héten keresztül viselnie kell, tisztán tartanai. A viselés idejére a sajátjának kell tekintenie, meg kell barátkoznia vele. A régi, csak fémeket tartalmazó rendszer hideg, kemény tapintatú, egészen más, mint a saját puha, meleg bőre.

Az új rendszer, valószínűleg nem tudatosan, de sokkal barátságosabbra, ember közelebbire sikerült. Ez a fixateur externe színes. A szénrudak feketék, a satuk fehérek, kékek és barnák, a csontokat rögzítő csavarok zöldek, sárgák, lilák. Tapintatuk puha, mondhatni kellemes. És nem hideg!

Tudjuk, hogy a gyógyuláshoz az orvosi ellátás mellet nagy szükség van a páciens pszichés beállítottságára is. Ebből a szempontból nagy előny egy rideg, hideg terminátor szerű vaskereskedéssel szemben egy lágy tapintatú, színes legó készlet, amit a gyógyulás folyamán át kell kissé építeni, majd eltávolítani. Számos esetben ezt a gyermekek az orvos segítségével maguk végzik el. Nagy előnye a rögzítő rendszer játékká módosításában, hogy ezzel a hozzáállással a csont gyógyulása után a fixateur akár altatás nélkül, a gyermek aktív közreműködésével ambulánsan eltávolítható.

Dr. Novoth Béla

Irodalom:

1.Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
2.Traumatológiai témakörök, Fixateur externe Az Országos Traumatológiai Intézet kiadványa 1993.
3.Von Lear L Fracturen und luxationen im Wachstumsalter Thieme: 1991

figyelem
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!