Endoszkópia a Heim Pál kórház Gasztroenterológiai és nephrológiai osztályán

endoscopia

Az endoszkópia az emésztőrendszer (nyelőcső – gyomor – bélrendszer) videó eszközös vizsgáló módszere. A vizsgálat indikációját gasztroenterológus szakorvos állítja fel. Kórházunkban a kivizsgálás részeként többnyire vérvétel, székletvizsgálat, hasi Uh, stb. történik, ezt követően kerül sor tervezett időpontban az endoszkópos vizsgálatra.  Azonban vannak olyan betegségek, amikor akutan – nem halaszthatóan – történik a vizsgálat (pl: vérzés, mérgezés, idegentest nyelése esetén).

Mi is az az endoszkóp?

Az endoszkóp egy flexibilis, száloptikás eszköz, melynek végén egy kisméretű kamera található. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor, vékonybél illetve a vastagbél nyálkahártyájának állapota.

Miért végzik az endoszkópos vizsgálatot?

A vizsgálat általában diagnosztikus célú, de lehet terápiás is (pl. akut vérzés, polip levétele, stb. esetén.) A vizsgálatra azért van szükség, mert a beteg gyermek tünetei alapján olyan betegség merül fel, mely felismerését vagy kezelését az elvégzett tükrözés segíti. Ilyen tünet lehet a gyakori, alarm tünetekkel járó hasi hájdalom, véres vagy gyakori hányás, nyelési zavar, étvágytalanság, véres széklet, gyakori híg székletürítés, fogyás, ismeretlen eredetű vérszegénység esetleg valamilyen idegen test lenyelése (gombelem, tű, pénz, mágnes, bármilyen játék darabja) aminek eltávolítása szükséges.

Hogyan kell a betegeknek előkészülni a vizsgálatokra?

Osztályunkon minden endoszkópos beavatkozás altatásban történik. A vizsgálat előtti napokban ambulánsan laborvizsgálat és aneszteziológiai konzultáció és aneszteziológiai kérdőív és beleegyező nyilatkozat kitöltése és aláírása történik. A vizsgálat előtt a szülőnek/ gondviselőnek valamint a nagyobb gyermekeknek is írásos beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia. Eközben van lehetőség feltenni a kérdéseket, megbeszélni az aggodalmat, ijedtséget okozó részleteket Állandó gyógyszerek bevételét a vizsgálatot végző orvossal kell egyeztetni még az ambuláns konzultáció során.

endoszkópia képek

Gasztroszkópia – felső endoszkópia – gyomortükrözés

A vizsgálat során áttekintjük a felső tápcsatornát, azaz a nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakasza kerül látótérbe.

A beteg vizsgálat előtti nap éjfélig ehet, vizet a vizsgálat előtti 2 órával ihat utoljára. A beteg a vizsgálat napján véna kanült kap, ezen keresztül történik az altatás. A vizsgálatra egy hozzátartozó kísérheti a beteget a vizsgáló helységbe.

Vizsgálat folyamata:

A vizsgálat reggelén az altatóorvos megvizsgálja a beteget. Amennyiben altatható, megkezdődik a vizsgálat előkészítése. A beteget a műtősfiú betolja a vizsgáló helységbe, átemeli a vizsgáló asztalra. A beteg a behelyezett kanülön át altatószert kap, utána a bal oldalára fordítják. Az altatás alatt a gasztroenterológus szájon keresztül elkezdi levezetni az eszközt a gyomorba majd a vékonybélbe. A levezetés közben a nyelőcső, gyomor, vékonybél területét alaposan átnézi, és abból szükség esetén szövetmintát vesz. A vizsgálat során az orvos a felesleges nyákot leszívja és szükség esetén levegőt fúj a gyomorba a könnyebb áttekintés érdekében. A vizsgálat időtartalma 10-20 perc.

Kolonoszkópia – vastagbél tükrözés

A kolonoszkópia a végbél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél határig (Bauhin-billentyűig), majd a vékonybél utolsó 10-20 cm szakaszát vizsgáló eljárás. Egyes betegségek diagnosztikájához vagy annak kizárásához fontos a vastagbél tükrözéses vizsgálattal együtt elvégezni gyomortükrözés is, mert bizonyos betegségek az egész emésztőrendszert érinthetik.

A betegnek a vizsgálat előtt két nappal már érdemes egy rostmentes kímélő étrendet tartani. Kerüljük a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, nehéz, rántott ételeket, magvakat, helyette fogyasszunk egyszerű leveseket, burgonyapürét vagy egyszerű tészta ételeket. A vizsgálat előtti nap pedig már csak folyadékot (szűrt almalé-szőlőlé, tea, víz, ízes víz) ihat, miközben 12 órakor és 17 órakor a belek működését fokozó hashajtót kapnak. A előkészítés kórházi körülmények között zajlik a biztonságos és eredményes előkészület érdekében. A beteg a vizsgálat napján véna kanült kap, amin keresztül az ápolónő infúziót ad a betegnek. A vizsgálatra egy hozzátartozó kísérheti a beteget a vizsgáló helységbe.

polip-levetel

Vizsgálat folyamata:

Az altatóorvosi vizsgálatot követően a beteget a műtősfiú betolja a vizsgáló helységbe, átemeli a vizsgáló asztalra. A beteg a behelyezett kanülön át altatószert kap. Először mindig a felső endoszkópos vizsgálat történik meg. A felső endoszkópos vizsgálat után egy hosszabb és vastag endoszkópos eszközzel történik a vastagbél vizsgálata. A vizsgálat során a beteg a bal oldalán fekszik felhúzott lábakkal.

A vizsgálat alatt a beteg forgatása történik asszisztencia segítségével, hátára, illetve jobb oldalára fordítják. A vizsgálat során a vastagbelet levegő befúvásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk. A vizsgálat célja, hogy a vakbélig, illetve a vékonybél-vastagbél határig jussunk el. A bél áttekintése alatt a szükséges területről szövetmintát vesz a gasztroenterológus. A vizsgálat időtartama a vastagbél hossza és a vizsgálat nehézsége miatt 30-40 perc is lehet.

Vizsgálat után:

A vizsgálat után a gyermekek rövidebb-hosszabb megfigyelési időt töltenek osztályunkon a vizsgálat jellegétől és a beteg állapotától függően. Ezen idő alatt a beteg székelési ingert, haspuffadást, hasi görcsöket érezhet, a széklete kissé véres lehet, ez normális jelenség. Ezeket a tüneteket, a vizsgálat után szükség esetén tüneti szerekkel, fájdalomcsillapítókkal kezeljük. A gyerekek hazamenetelkor már nagyrészt tünetmentesek. Amennyiben otthon hányás, kifejezett hasi fájdalom, vagy a szokásosnál erősebb véres székletürítés, vagy bármely ijesztő tünet jelentkezik, akkor a sürgősségi osztályunkon vagy az osztályon kaphatnak segítséget.

A gasztroenterológus a vizsgálat után tájékoztat a vizsgálaton látottakról, eredményről. Szövettani eredmény csak később, néhány hét múlva várható. A kórházból való hazamenetelt és terápiát a vizsgálaton látottak és a beteg állapota határozza meg.

Minden gyermek más és más, a különböző betegségek miatt állapotuk nem egyforma. Összességében elmondható, hogy megfelelő előkészítést követően a vizsgálat mind testileg, mind lelkileg jól tolerálható.

Koczkáné Hovanyec Ilona

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!