A vastagbél tükrözés (kolonoszkópia) korszerű előkészítése

vastagbél tükrözésBizonyos esetekben a diagnózis megállapításához vagy a megfelelő kezelés megválasztásához szükség van a vastagbél belső megtekintésére.

Erre szolgál a vastagbél tükrözés, melyet a gyermekeknél altatással végzünk. A vizsgálat akkor lesz sikeres, ha a bél tiszta, nincs benne széklet. Az előkészítés célja a vastagbél megtisztítása, a széklet eltávolítása.

A kitisztítás könnyebb, ha már eleve kevesebb szilárd széklet képződik. Ezért tükrözés előtt 2-3 nappal salakmentes diétát kell kezdenie a gyermeknek (mi űrhajós diétának nevezzük), a vizsgálat előtti napon pedig reggeltől már csak átlátszó folyadékot (vizet, teát, rostmentes szűrt gyümölcslevet) szabad fogyasztania.

Ennek a betartása azért is fontos, hogy ne legyen szükség beöntés adására.

A tükrözés előtti napon már osztályunkon fekszik a kis páciens, és a korától függően 12 h-kor, vagy 13 h-kor kapja meg az első hashajtó gyógyszert. Ez minden esetben 2 féle, méghozzá egy csokoládés, picit alkoholos ízű oldat, és egy kellemes narancsos ízű folyadék. Ezek elfogyasztása után 1-1,5 óra múlva szokott beindulni a székletürítés. Nagyon fontos, hogy ekkor már sétálgasson, mozogjon egy kicsit többet, és a székleteket minden esetben mutassa meg.

A folyadékfogyasztás ezen a napon minimum 3-6 liter kell, legyen.

Délután 17-18 órakor kap még egy adag narancsos ízű folyadékot, ez az utolsó adag hashajtó.
Ennél az újfajta előkészítésnél nincs szükség beöntés adására a gyermekek nagy örömére.
Természetesen, ha nem sikerül elég folyadékot innia, vagy diétahiba derül ki, szükségessé válhat orvosi utasításra beöntés adása.

Vizsgálat napján 6:30-ig bezárólag ihat a gyermek 1 bögre teát vagy vizet, és onnantól kezdve semmit. Délelőtt megtörténik altatásban a vizsgálat, és ha jól ébredt, nem hány, aznap már nővéri felügyelettel folyékony pépes étrendet ehet.

A vizsgálat során talált elváltozásoktól és az elvégzett beavatkozásoktól függően másnap otthonába távozhat.

Koráné Patkás Csilla

Lektorálta: Dr. B. Kovács Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!