Kapszulás endoszkópia gyermekkorban

kapszulás endoszkópia

Az utóbbi években jelentős fejlődés következett be a vékonybél betegségeinek felismerésében. Radiológiai módszerek fejlődése mellett új endoszkópos, úgynevezett ballont alkalmazó technikák (push enteroszkópia, kettős vagy egy ballonos enteroszkópia) lehetővé tették a vékonybél teljes egészének vizsgálatát. Ezek az endoszkópos vizsgálatok gyermekek számára megterhelőek, hosszabb idejű vizsgálatot és altatást igényelnek, ezért forradalmi újítást jelentett a kapszulás endoszkópos vizsgálatok bevezetése.

A videokapszulás endoszkópia a gyermekek számára sem megterhelő, altatást nem igénylő, könnyen kivitelezhető módszer.

A vizsgálat során a gyermek egy videokamerát hordozó, 26x11mm-es nagyságú kapszulát nyel le. Amennyiben nem tudja lenyelni, a kapszula lehelyezés endoszkóp segítségével történik rövid idejű bódításban. A kapszula a bélperisztaltikának köszönhetően végighalad a vékonybélben, majd a vastagbélbe kerül és a széklettel természetes úton távozik. A benne található képalkotó videocsip és fénykibocsájtó diódák segítségével 2, vagy gyorsabb haladás esetén akár 6 fényképet is készít másodpercenként. A képek a kapszula végébe helyezett rádiotranszmitteren át a hasra övként felhelyezett készülékbe jutnak. A kapszula közepén két miniatűr ezüst-oxid elem biztosítja a kapszula enregiaellátását, az új SB 3-as kapszulánál már 11-13 órás élettartamát. A vizsgálat végén a tárolt képanyagot (60-70.000 kép) számítógépre juttatjuk és egy program segítségével elemezzük. A vizsgálat során a készüléken bármely időpontban megtekinthető a kapszula helyzete a bélrendszerben.

A videokapszulás vizsgálatot megelőzően gyermekkorban tesztkapszulás vizsgálatot végzünk. A gyermek egy hasonló méretű, bélben oldódó tesztkapszulát nyel le, tesztelve a bélrendszer átjárhatóságát. Amennyiben a kapszula 30 órán belül kiürül a vizsgálat elvégezhető. A felvétel minőségét nagymértékben befolyásolja a megfelelő előkészítés, ezért a vizsgálat előtti napon a gyermekek csak folyadékot fogyasztanak, hashajtót kapnak, majd 8-10 órás éhezést után történik a vizsgálat. A kapszula könnyen lenyelhető egy pohár vizzel, ezt követően 2 órával a gyermek folyadékot ihat, 4 órával később már étkezhet.
A vékonybél vizsgálatára alkalmas kapszulás endoszkópiát 2001 óta használják a klinikai gyakorlatban Az eddigi vizsgálatok száma meghaladja a másfél milliót. A felnőtt ellátásban szerzett biztató eredményeket követően a vizsgálatot 2004-től 10 évesnél időseb gyermekeknél is engedélyezték, majd 2009-től lehetővé vált a fiatalabb korosztály vizsgálata 2 éves kor felett.

Endoszkopos kép

Gyermekkorban széles azoknak a vékonybelet érintő betegségeknek a köre, ahol a kapszulás endoszkópia alkalmazható és segítséget nyújt a felismerésben, kezelésben.

Gyermekkorban leggyakrabban gyanított vagy igazolt Crohn-betegség, ismeretlen eredetű bélrendszeri vérzés az indikáció. A kapszulás endoszkópia a polipózis szindrómák (Peutz-Jeghers, familiaris adenomatosus polyposis, FAP) esetében is javasolt. További gyakran alkalmazzák súlyos felszívódási zavarok, vashiányos anaemia, fehérjevesztő vagy eosinophil enteropathia, ritkán coeliakia diagnosztikájában.

A vékonybél vizsgálatra alkalmas kapszulák mellett léteznek a nyelőcső és a vastagbél áttekintésére kifejlesztett kapszulák, ezek használata nem terjedt el gyermekkorban.
Gasztroenterológiai Osztályunkon 2010. januárjától kezdtük a vékonybél kapszulás endoszkópos vizsgálatokat gyermekeknél, első évben a Gyermekrák Alapítvány támogatásának köszönhetően. Jelenleg a vizsgálat a társadalombiztosítás által finanszírozott. Több mint 60 gyermeknél történt sikeres, szövődménymentes vizsgálat, mely az esetek több mint 60%-ban nyújtott segítséget a gyógyításban.

Dr. Lásztity Natália

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!