Agyvíz mintavétel

agyvíz mintavétel

Az agyvíz mintavétel első hallásra egy igen rémisztő szónak hangzik. Amikor a szülőknek elmagyarázzuk a beavatkozás lényegét, általában nagyon megijednek, ezért egy rövid összefoglalással szeretnénk szemléltetni ezt a fontos, sokszor életmentő diagnosztikai beavatkozást.

Mi az az agyvíz?

Az agyvizet, vagyis agy-gerincvelői folyadékot az agykamrákban lévő speciális érfonat termeli. Az agyvíz az agykamrákból az agy felszínére jut és végighúzódik a gerinccsatornában lévő gerincvelő körül. Az agy szinte „lebeg” ebben a folyadékban, így az megvédi a különböző mechanikai hatásoktól, rázkódásoktól, továbbá védi és táplálja az idegszövetet, valamint eltávolítja a felesleges anyagcsere-végtermékeket. Normál esetben víztiszta, fehérje, cukor és sejtes elemek találhatók benne.

Mit mutathatunk ki ezzel a vizsgálattal, miért van rá szükség?

Gyermekeknél leggyakrabban akkor szükséges az agyvíz mintavétel elvégzésére, amikor igen erős gyanúnk van központi idegrendszeri, vagyis az agyat, agyhártyákat, idegeket vagy a gerincvelőt érintő folyamatra. Kimutathatók központi idegrendszeri fertőzések, sérülések, vagy a központi idegrendszert is érintő rosszindulatú folyamatok (pl: leukaemiák). Fertőzés esetén (pl.: agyhártyagyulladás) a vizsgálat célja a lehetséges kórokozó azonosítása és a megfelelő terápia mielőbbi megkezdése. Egy hónapos életkor alatt láz esetén, szinte minden esetben szükséges a vizsgálat elvégzése, ugyanis az újszülöttek vér-agy gátja még nem tudja megvédeni az agyukat a fertőzésekkel szemben, aminek súlyos következményei lehetnek. Az agyvíz csapolást, számos egyéb beavatkozás előzi meg, mint pl.: a vérvétel, monitorizálás, szükség esetén gyógyszer adása.

A vizsgálat menete:

A beavatkozást kisebb gyermekeknél altatásban végezzük, hogy ne érezzenek semmit és ne legyen kellemetlen élményük miatta. Nagyobb, jól kooperáló gyermekek esetében éber állapotban is elvégezhető a vizsgálat.

Önmagában egy rövid, kb. 5 perces beavatkozásról van szó, amikor a gyermek altatásakor oldalfekvésben lábát hasához húzva, fejét előre a mellkasához hajtva fekszik, hogy a csigolyák közti tér megnyíljon a gerinc ágyéki szakaszán. Éber gyermeknél ülő helyzetben történik a beavatkozás. Két csigolya közti résen keresztül vezetünk be egy speciális tűt a gerinccsatornába, miután a területet lefertőtlenítettük, érzéstelenítettük. A beavatkozás abban a magasságban (ágyéki szakaszon) történik, ahol már nincsen gerincvelő, így az nem sérülhet. A gerinccsatornában lévő folyadékból a speciális tűn keresztül néhány cseppet egy kis kémcsőbe begyűjtünk, amit aztán a laboratóriumba küldünk vizsgálatra.

A beavatkozás után fél órával az altatott gyermekek már teljesen felébrednek és csak egy pici szúrásnyom marad a hátukon. Nagyon fontos, hogy a beavatkozást követően legalább 12 órán keresztül vízszintesen feküdjenek, mivel a gerinccsatornából eltávolított néhány csepp agyvíz miatt megváltoznak a nyomásviszonyok, aminek a helyreállásához idő szükséges.

Mint minden beavatkozás, orvosi szempontból ez a vizsgálat is igen sok mérlegelést igényel.

A szülőknek azonban tudniuk kell, hogy amennyiben a vizsgálatot valóban szükségesnek tartjuk sokkal nagyobb a haszna, mint a veszélye. A központi idegrendszert érintő folyamatok legtöbbször súlyos betegségek, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat által, mielőbb diagnózishoz jussunk és a megfelelő terápiát késlekedés nélkül elkezdhessük, hozzájárulva a gyermekek mihamarabbi teljes gyógyulásához.

Dr. Márton Györgyi

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!