Főmenü

Gyomortükrözés

A gasztro-duodenoszkópia (azaz köznapi nevén gyomortükrözés) speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére, egyes esetekben kezelésére.

A vizsgálat során vékony, flexibilis (hajlékony) csövet juttatunk a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a patkóbélig. A vizsgálat kimutathatja a fekélyes, gyulladt elváltozásokat, polipokat, illetve vérzéseket. Felfedezhető a Helicobacter pylori fertőzés, illetve gyomortükrözés alkalmával szövetdarab (biopszia) emelhető ki vizsgálatra illetve alkalmas lehet idegentestek eltávolítására is.  

A gyomortükrözéses vizsgálat altatásban történik.

Felkészülés a vizsgálatra:   

– a gyermek és szülő pszichés felkészítése
– labor ill. aneszteziológiai konzílium 
– a vizsgálat reggelén nem ehet, nem ihat
– a beavatkozásba való beleegyezés aláírása 

 

Vizsgálat menete:

az előkészített, altatott gyermeket bal oldalfekvő helyzetben vizsgáljuk. Endoszkópos orvos és endoszkópos asszisztens végzi a beavatkozást. A vizsgálat 15-30-et vesz igénybe. Szájon keresztül óvatosan vezetik, az endoszkópot a nyelőcsőbe közben kevés levegőt fújnak, hogy a nyelőcső majd gyomor fala láthatóvá váljon. Ezután ha szükséges szövettanra mintát (biopsziát) vesznek. Vizsgálat közben aneszteziológus team (orvos és asszisztens) figyeli a gyermek vitális paramétereit (légzés, vérnyomás, pulzus, oxigén ellátottság).

A vizsgálat végén a vizsgáló orvos tájékoztatja a szülőt a látottakról, megbeszélik a további teendőket.

A kóros elváltozásokról videó felvételt készítünk, melyet kérésre a szülőknek kiadunk. Amennyiben szövettani mintát vettünk ennek eredményéről 12-14 nap múlva a szülő a kezelőorvostól kérhet felvilágosítást.

A gyermeket a vizsgálat után szobában is monitorozzuk, megfigyeljük, altatás után körülbelül 1,5-2 órával ihat, majd ehet.
Szövődmény elenyésző számban léphet fel, altatás után ritkán köhögés, hányás, torokfájás, hasi fájdalom.Panaszmentes esetben a késő délutáni órákban tanácsokkal ellátva otthonába bocsátjuk.

Koráné Patkás Csilla

Lektorálta: Dr. B. Kovács Judit

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 4 Szavazatok átlaga: 4


Close
Read more:
mikrobiom-4
Virtuális szervünk a mikrobiom

A baktériumokról a legtöbb embernek a betegségek jutnak eszébe, és azt kevesen gondolják, hogy az egészséges élethez nemcsak,...

védőfelszrelés
Mi a teendő, ha vérzékeny beteg volt/van a családban?

Már a gyermekvállalás előtt érdemes tisztázni, milyen rokonnál, milyen típusú és súlyosságú vérzékenység fordult elő, ez valóban veleszületett,...

Close