Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Gyomortükrözés

A gasztro-duodenoszkópia (azaz köznapi nevén gyomortükrözés) speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére, egyes esetekben kezelésére.

A vizsgálat során vékony, flexibilis (hajlékony) csövet juttatunk a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a patkóbélig. A vizsgálat kimutathatja a fekélyes, gyulladt elváltozásokat, polipokat, illetve vérzéseket. Felfedezhető a Helicobacter pylori fertőzés, illetve gyomortükrözés alkalmával szövetdarab (biopszia) emelhető ki vizsgálatra illetve alkalmas lehet idegentestek eltávolítására is.  

A gyomortükrözéses vizsgálat altatásban történik.

Felkészülés a vizsgálatra:   

– a gyermek és szülő pszichés felkészítése
– labor ill. aneszteziológiai konzílium 
– a vizsgálat reggelén nem ehet, nem ihat
– a beavatkozásba való beleegyezés aláírása 

 

Vizsgálat menete:

az előkészített, altatott gyermeket bal oldalfekvő helyzetben vizsgáljuk. Endoszkópos orvos és endoszkópos asszisztens végzi a beavatkozást. A vizsgálat 15-30-et vesz igénybe. Szájon keresztül óvatosan vezetik, az endoszkópot a nyelőcsőbe közben kevés levegőt fújnak, hogy a nyelőcső majd gyomor fala láthatóvá váljon. Ezután ha szükséges szövettanra mintát (biopsziát) vesznek. Vizsgálat közben aneszteziológus team (orvos és asszisztens) figyeli a gyermek vitális paramétereit (légzés, vérnyomás, pulzus, oxigén ellátottság).

A vizsgálat végén a vizsgáló orvos tájékoztatja a szülőt a látottakról, megbeszélik a további teendőket.

A kóros elváltozásokról videó felvételt készítünk, melyet kérésre a szülőknek kiadunk. Amennyiben szövettani mintát vettünk ennek eredményéről 12-14 nap múlva a szülő a kezelőorvostól kérhet felvilágosítást.

A gyermeket a vizsgálat után szobában is monitorozzuk, megfigyeljük, altatás után körülbelül 1,5-2 órával ihat, majd ehet.
Szövődmény elenyésző számban léphet fel, altatás után ritkán köhögés, hányás, torokfájás, hasi fájdalom.Panaszmentes esetben a késő délutáni órákban tanácsokkal ellátva otthonába bocsátjuk.

Koráné Patkás Csilla

Lektorálta: Dr. B. Kovács Judit

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 5 Szavazatok átlaga: 3.6


Close
Read more:
idegentest
Idegentestek a felső légutakban és a nyelőcsőben

Bizonyára sok szülő élt már át nehéz perceket, mert gyermeke valamilyen tárgyat óvatlanul az orrába dugott és házilagos...

hogyan fertőtlenítsek-pluss-fertotlenites
Mit és hogyan fertőtlenítsek, ha gyermekem immunrendszere legyengült?

Bizonyos betegségek esetén az immunrendszer működése legyengülhet - nagyobb műtét után, egyes fertőző, vagy daganatos betegségek esetén, -...

Close