Gyomortükrözés, mint speciális vizsgálat

GyomortükrözésA gasztro-duodenoszkópia (azaz köznapi nevén gyomortükrözés) speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére, egyes esetekben kezelésére.

A vizsgálat során vékony, flexibilis (hajlékony) csövet juttatunk a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a patkóbélig. A vizsgálat kimutathatja a fekélyes, gyulladt elváltozásokat, polipokat, illetve vérzéseket.

Felfedezhető a Helicobacter pylori fertőzés, illetve gyomortükrözés alkalmával szövetdarab (biopszia) emelhető ki vizsgálatra illetve alkalmas lehet idegentestek eltávolítására is.

A gyomortükrözéses vizsgálat altatásban történik gyermekeknél.

Felkészülés a vizsgálatra: 

– a gyermek és szülő pszichés felkészítése
– labor ill. aneszteziológiai konzílium
– a vizsgálat reggelén nem ehet, nem ihat
– a beavatkozásba való beleegyezés aláírása

Vizsgálat menete:

az előkészített, altatott gyermeket bal oldalfekvő helyzetben vizsgáljuk. Endoszkópos orvos és endoszkópos asszisztens végzi a beavatkozást. A vizsgálat 15-30-et vesz igénybe. Szájon keresztül óvatosan vezetik, az endoszkópot a nyelőcsőbe közben kevés levegőt fújnak, hogy a nyelőcső majd gyomor fala láthatóvá váljon. Ezután ha szükséges szövettanra mintát (biopsziát) vesznek. Vizsgálat közben aneszteziológus team (orvos és asszisztens) figyeli a gyermek vitális paramétereit (légzés, vérnyomás, pulzus, oxigén ellátottság).

A gyomortükrözés végén a vizsgáló orvos tájékoztatja a szülőt a látottakról, megbeszélik a további teendőket.

A kóros elváltozásokról videó felvételt készítünk, melyet kérésre a szülőknek kiadunk. Amennyiben szövettani mintát vettünk ennek eredményéről 12-14 nap múlva a szülő a kezelőorvostól kérhet felvilágosítást.

A gyermeket a vizsgálat után szobában is monitorozzuk, megfigyeljük, altatás után körülbelül 1,5-2 órával ihat, majd ehet.
Szövődmény elenyésző számban léphet fel, altatás után ritkán köhögés, hányás, torokfájás, hasi fájdalom.Panaszmentes esetben a késő délutáni órákban tanácsokkal ellátva otthonába bocsátjuk.

Koráné Patkás Csilla

Lektorálta: Dr. B. Kovács Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!