Laktóz terhelés kórházunkban

laktóz terhelés

Mi az a laktózintolerancia?

Erre a kérdésre a „Laktóz érzékenység” felszívódási zavar, nem allergia című cikkünkben megtalálható a válasz.

Ha laktóz (tejcukor) felszívódási zavar gyanúja merül fel, gasztroenterológiai szakvizsgálat szükséges. Itt kerül sor a pontos anamnézis felvételre és szükség esetén terhelés megbeszélésére.

A laktóz felszívódási zavar kimutatása hidrogén kilégzéses vizsgálattal történik.

A vizsgálat elvi alapja: ha a vékonybélből a laktóz, nem szívódik fel, a vastagbélben lévő baktériumok fogják elbontani. A bontás egyik végterméke hidrogén gáz, amely eljut a tüdőbe is, és mennyiségét a kilégzett levegőben készülékünk segítségével meg tudjuk mérni. Minél jelentősebb a felszívódási zavar, annál több hidrogén keletkezik.

A vizsgálatra lehetőleg 1-2 napos diétával fel kell felkészülni.

– NE egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket,
– NE fogyasszon olajos magvakat,
– NE fogyasszon tejet, tejterméket,
– NE igyon szénszavas italokat, gyümölcslevet, alkoholt,
– NE dohányozzon a vizsgálat reggelén
– a vizsgálat napján csak vízzel mosson fogat!

Fontos, mint általában minden vizsgálatnál, hogy egészséges legyen a gyerek. Pl. vírusos hasmenés után minimum 2 hét teljen el a vizsgálatig, ne legyen hurutos, ne köhögjön, ne legyen lázas.

A vizsgálat:

-Beérkezés után bele kell fújni a készülékbe egy vastagabb szívószálon keresztül, kicsi gyerekeknek maszkot teszünk az arca (orra-szája) elé, és abba szuszog bele.
– Az első fújás után súlyának megfelelő mennyiségű, de max. 50 g laktózport kell meginnia vízben feloldva, lehetőleg minél gyorsabban.
– A befúvást 3 órán keresztül meghatározott időközönként többször meg kell ismételni,
– Amennyiben itt a vizsgálat alatt van széklete a gyermeknek meg kell mutatni a nővérnek. A nővérnek azt is jelezni kell, ha a vizsgálat során bármilyen tünet, panasz, szokatlan jelenség lép fel!

Laktózmentes diétával, vagy a hiányzó laktáz enzim gyógyszeres pótlásával, vagy e kettő kombinációjával a laktóz felszívódási zavar tüneteit meg lehet szüntetni.

Horvainé Plavecz Natália

Lektorálta: Dr. B. Kovács Judit

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 2 Szavazatok átlaga: 3.5


« (Korábbi cikkek)
(Következő cikk) »Close
Ezt olvastad már? Diagnosztika, Gastroenterológia
A vastagbél tükrözés (kolonoszkópia) korszerű előkészítése

Bizonyos esetekben a diagnózis megállapításához vagy a megfelelő kezelés megválasztásához szükség van a vastagbél belsőTovább

Gyomortükrözés

A gasztro-duodenoszkópia (azaz köznapi nevén gyomortükrözés) speciális vizsgálat a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombélTovább

Close