Kettőzött hüvelykujj

Kettőzött hüvelykujj

 A kézen előforduló kettőződések (duplikációk) a leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességek.

Irodalmi adatok szerint hüvelykujj duplikációnál 100.000 élve születésre jut 8 eset.

A fehér bőrűeknél a hüvelykujj, a fekete bőrűeknél a kisujj duplikációk vannak túlsúlyban. Jelen esetben a hüvelykujj kettőzöttséget tekintjük át.

Fiúknál 2,5-szer gyakoribb, mint lányoknál.

Általánosságban elmondható, hogy a végtag fejlődési rendellenességek diagnosztikájához és ellátásához, a műtéti terv felállításához az adott terület röntgenvizsgálata szükséges. A duplikációk egyéb fejlődési rendellenességgel is járhatnak, ezért általában a beteget hasi ultrahang vizsgálatra is elküldjük.

hüvelykujj kettőzöttségek formái
1.ábra hüvelykujj kettőzöttségek formái a duplikáció szintje szerint.

A hüvelykujj kettőzöttség különböző formákat mutat, a kis bőrfüggeléktől a teljes értékű egymás mellett lévő két egyforma hüvelykujjig. (1. ábra)

A rekonstrukció mindig műtéti, amit általában 1-3 éves korban végzünk el.

A gyengébben fejlett ujjat távolítjuk el, azonos értékű ujjak esetén pedig a radialis oldalit. Soha nincs két egyforma eset. A műtéti terv felállítása mindig egyénre szabott, ami függ a röntgenképen látható csontok fejlettségétől, a meglévő mozgató apparátustól, és az izületek mozgathatóságától. 2,3,4. ábra

bal kéz a/ műtét előtt b,c/ műtét után
2. ábra bal kéz a/ műtét előtt b,c/ műtét után

Gyakran szükséges a megmaradt hüvelykujj izületi szalagrendszerének rekonstrukciója, vagy az ujj egyenes tengelybe állítása, dróttűzése és gipszrögzítés.

A bőr varrata lehetőség szerint felszívódó öltésekkel történik, melyek kb. 3-4 hét alatt szívódnak fel.

A rögzítést általában 3 hétig tartjuk fenn. A gipszrögzítés megszüntetésekor a behelyezett tűződrót eltávolítására is sor kerül. A drót végét a bőrön kívül hagyjuk, így ez könnyen, altatás nélkül eltávolítható.

 rekonstrukció
3. ábra jobb kéz a,b/ műtét előtt c,d/ műtét után. Az rekonstrukció az ujj hosszanti felezésével, és a két egymás felé tekintő rész összeillesztésével történt.

Ezt követően elkezdhető az ujj tornáztatása, és a bőr ápolása, krémezése.

A torna ebben az életkorban azt jelenti, hogy a gyermekkel játszunk, és megkérjük, hogy az operált kezével, hüvelykujjával fogja meg a tárgyakat játszani, a ceruzát rajzolni. Vagyis, tanulja meg, hogyan használja a kezét.

a két kéz 5 évvel később
4. ábra a két kéz 5 évvel később

Amennyiben a számfeletti ujj eltávolítása után a megmaradt ujjon a bőrvarraton kívül egyéb rekonstrukció nem szükséges, az ujj mozgatása, használata azonnal elkezdhető.

Bizonyos esetben, amikor a végperc csak részben kettőzött, és a mozgást nem befolyásolja lényegesen, felmerül a lehetősége annak is, hogy eltekintsünk a műtéttől. Ezekben az esetekben is figyelembe kell venni azonban, hogy a gyermek közösségbe fog kerülni, ahol esetleg az ujja miatt csúfolni fogják. Az sem elhanyagolható, hogy a vaskos kettős ujj télen nem fér bele az 5 ujjas kesztyűbe. Ezeket a kulturális igényeket is figyelembe kell venni az ellátás során, még akkor is, ha a számfeletti ujj rész eltávolítása nem jár funkcionális haszonnal.

dr. Novoth Béla

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!