Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Cickafark

cickafark

A cickafark (Achillea Millefolium) népies nevei: cicfarok, cickafarkkóró, ezerlevelűfű, egérfarkúfű, pulykafű.

A Kárpát-medencében endemikus, vagyis bennszülött flóraelem, főleg a Nagyalföldön.

Kisfiú voltam, jól emlékszem, amikor óvónő nagynéném nálunk járt és az udvaron látott egy-egy cickafarkot, mindig mondta édesanyámnak, hogy ő a mezőről szedett, női dolgokra való, a nő részére teremtette az Isten.

Évelő, fészkes virágzatú, vadon termő vagy termesztett gyógynövény. Föld feletti szára elérheti a 80 cm-es magasságot. Levelei szárnyasan szeldeltek, parányi virágai félgömb vagy tojásdad alakú fészekvirágzatba tömörültek. A nyelves sugárvirágok fehérek, rózsaszínűek vagy ibolyás-pirosak. A termések apró kaszatok. Kedveli a nem művelt, napos réteket, ahol június végétől késő őszig virágzik. Több mint 30 Achillea faj található, ezek közül néhány nagyon hasonlít az előbb leírt, közönséges cickafarkhoz.

A gyógynövényként a gyökerétől a virágáig minden része értékes.

A virágzatokat teljes virágzáskor szedjük, verőfényes, ha lehetséges a déli órákban.

cickafarkHatóanyagai:

Az illóolajának azulén tartalma 30-40 %-os, amely egyedenként változhat, egyes példányok csak nyomokban tartalmazzák ezt a hatóanyagot, termesztéskor más a helyzet. A magas azulén tartalom öröklődő tulajdonság a nemesítés során.

A cickafark teát pár perces főzéssel készítsük, a főzés szükséges ahhoz, hogy az azulének létrejöjjenek.

2-3 dl vízben egy evőkanálnyi vagy félmaréknyi gyógyfüvet használjunk. Leszűrve, langyosan iszogassuk, kesernyés ízű, minél gyakrabban (félóránként, óránként) kortyolgassuk. Ma már jó minőségű cickafark őrlemény, vagy filterezett formában kapható, akár nálunk, a Vadvirág patikában, de más patikákban és Herbáriákban is.

Gyógyhatásai:

Teáját használják száj nyálkahártya gyulladása esetén, olyankor a szájüreget minél gyakrabban öblögessük. Légcsőhurut, tüdőpanasz, máj és epebetegségek, szív- és idegpanaszok esetén használjuk. A migrénes fejfájást, szédülést csökkenti a rendszeres teafogyasztás. Gyomorfekélyben, vastagbélhurutban gyulladáscsökkentő, hámosító, vérzéscsillapító, vértisztító hatású, bélférgek ellen antibiotikus hatással bír.

A cickafark segít a női reproduktív szerveinek működésében. Például: rendszertelen menstruáció, a változó kor tüneteinek enyhítése, fehérfolyás, miómák, kimaradt menzesz, hüvelyviszketés, görcsoldás esetén egymagában vagy körömvirágteával társítva használható. Petefészek gyulladáskor ülőfürdő javasolt.

Illóolaját kenőcshöz keverve (Dr. Rácz és Dr. Laza javaslatai szerint) égési sebek és legkülönbözőbb bőrgyógyászati folyamatok kezelésére alkalmas, valamint visszeres lábszárfekélyben is eredményesen lehet használni.

Juhos-Kiss János

 

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 5 Szavazatok átlaga: 4


Close
Read more:
táplálkozásgenetika
Táplálkozásgenetika

 A táplálkozásgenetika, tudományos nevén nutrigenetika, vagy nutrigenomika azt vizsgálja, hogy az emberek genetikai háttere hogyan befolyásolja a tápanyagok...

génterápia
Génterápia: A jövő gyógymódja? – Génterápia alkalmazása öröklődő betegségekben 1. rész

1. rész Génterápia alkalmazása öröklődő betegségekben Génterápiának azt nevezzük, amikor géneket (igazából nukleinsavat) használunk betegségek gyógyítására. Amióta ismert,...

Close