Bazsalikom (Ocimum basalicum)

Bazsalikom

A bazsalikom az ajakosvirágúak családjába tartozó, egynyári gyógy- és fűszernövény, akár 60-90 cm magasra is megnő.

Négyzetes szárán levelei tojásdadok, hegyesek, átellenesek. A virágok szárcsúcsi virágzatot képeznek, minden álörvben 6 (ritkán kevesebb) fehér virág található. Indiából származó, egynyári illatos növény. Fő alkotórésze az esztragol illóolaj, mennyisége elérheti a 80%-ot.

Indiában Visnu és Krisna isteneknek szentelték, mint oltalmazót az életben és a halálban. Védelmező erejében a Haiti lakosok is hisznek, üzleteik, házaik elé gyakran locsolnak bazsalikomos vizet, hogy ezzel a rossz szellemeket távol tartsák Ha egy itáliai hölgy az erkélyére cserepes bazsalikomot tett, azzal azt tudatta, hogy készen áll szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül a növény ágacskáit ajándékozták egymásnak. Az ókorban gyógyászati értéke nem volt egyértelmű. A XI. században viszont Németországban rákos megbetegedések gyógyítására ajánlották, míg a XVI. századi Európában a meghűlés, a szemölcs és a bélférgek ellen alkalmazták.

Fűszerként:

Széles választékban, húsok, mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítésére használják. Valamint édességek, sütemények készítésekor. Erős, jellegzetes ízű fűszernövény. A pesto nevű, pikáns olasz szósz fő alkotóeleme.

Teakészítés:

Forrázzunk le egy csésze vízzel egy teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 15-20 percet, majd szűrjük le.

Bazsalikom gyógyhatása:

Jó idegerősítő. Megvéd a stressz állapot kialakulásától. Torokgyulladás öblögetőszere, köhögés csillapítására javallt. Jó étvágyjavító, emésztésjavító, görcsoldó, vizelethajtó, baktériumölő hatása van. Indiában (őshazájában) a kutatók felfedezték, hogy a bőrre való kenésével elpusztulnak a baktériumok. Nehezen gyógyuló sebekre, kelések érlelésére, rovarcsípésekre használják.
Olajával sikeresen gyógyítható a faggyúmirigy-gyulladás, tehát a pattanások ellen is hatásos. Immunrendszer erősítésében is eredményes. A magyar népgyógyászat főként bélrenyheség és puffadás gyógyítására használták.
Modern korunkban bazsalikommal átitatott csomagolóanyagot gyártanak, elsősorban fertőtlenítő hatása miatt.

Figyelmeztetés:

Illóolaját, teáját a várandós és szoptatós anyák ne használják. A gyerekek is csak módjával.

Juhos-Kiss János

Irodalmi források:
Gottfried Hertzka: Így gyógyít Isten – Szent Hildegárd gyógymódja, Makrovilág Könyvkiadó, 1989
Maria Treben: Egészség Isten patikájából, Hungalibri Kiadó Budapest, 1990
Gyógyító növények (összeállította Lőrinczi Mariann) Kossuth Nyomda, Pallas Stúdió Budapest, 2000
Antalné Tankó Mária: Gyimes-völgyi csángó népi gyógyászat, Európa Folklór Intézet – L’Harmattan 2003
Dr. Rácz G.–Dr. Laza A.–Dr. Coiciu E. : Gyógynövények, Ceres Könyvkiadó Bukarest, 1975
Melius Péter: Herbárium (Az fáknak, füveknek nevekről, természetekről és hasznairól, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978
Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában, Bükkszentkereszt, 2013

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!