Térdkalács ficamok a gyermekkorban

térdkalács ficam 1.

Lehet alkati sajátosság, de leggyakrabban jelentős hossznövekedés után észleljük.

Általában hirtelen mozdulatra, vagy sportolás közben a gyermek azt érzi, hogy térde elgyengül, megbicsaklik és összeesik. A térdkalács kifelé ugrik, majd visszacsúszik a helyére. Rosszabb esetben nem csúszik vissza a helyére, ekkor a gyermek járásképtelenné válik és a visszatételhez orvosi segítségre szorul.
A térdkalács ficam képe látványos, a beteg számára pedig fájdalmas. 1. ábra

A térdkalács ficam még a helyretétel után is gyakran fájdalommal, duzzanattal és járásgyengeséggel jár.
Sajnos sok esetben a térdet alkotó porcfelszínek is sérülnek. Ekkor kisebb nagyobb porc, vagy csontos-porcos darabok szakadnak le az ízületet alkotó csontokból. Ezek eltávolítás, vagy a korábbi helyükre való visszahelyezése szükséges műtéti úton. 2.3.4.ábra

2.ábra térdkalács ficam helyretétel utáni rtg képe a kifelé forduló térdkaláccsal és az oldalt látható kitört porcos-csontos darabbal.
2.ábra térdkalács ficam helyretétel utáni rtg képe a kifelé forduló térdkaláccsal és az oldalt látható kitört porcos-csontos darabbal.

A térdkalács ficam leggyakoribb oka a külső tokrendszer szoros volta, mely nem engedi a nyújtott helyzetben lévő térdkalácsot hajlításkor a helyére csúszni.

A műtéti ellátás is ennek a szoros toknak a felszabadítását, illetve a combizomzat húzó erejének a helyes vektorba való állítását célozza meg. Számos műtéti technika ismert, ezeknek felsorolása nem célja a cikknek.

Az ellátás történhet térdtükrözéssel, vagy az ízület feltárásával.

A különböző ellátási lehetőségek mindig az adott sérüléstől, vagy sérülés kombinációtól függenek. Ezt természetesen bízzuk a kezelő orvosra. A műtét után szükség lehet különféle rögzítők (brace) használatára, általában 4-6 hétig. A

sérüléstől és az adott ellátástól függően a végtag terhelésétől akár 6 hétig is el kell tekinteni.

A térdkalács ficam minden esetben a combizomzat bizonyos fokú sorvadásával jár, mely miatt gyakran

3.ábra a térdkalács porfelszíni hiánya
3.ábra a térdkalács porfelszíni hiánya

gyógytornász segítségére szorul a gyermek a megfelelő rehabilitáció érdekében.

Mindig kérjük ki a kezelő orvos véleményét és tartsuk be az utasításokat.

A kezelés igen tág határok között mozog, mint ahogy a sérülés nagysága is. Gondoljunk bele, hogy az egyszerű, semmiféle sérüléssel és duzzanattal nem járó, magától visszaugró térdkalács ficamtól a sor a teljes belső tokszakadással és a térdkalács ízfelszínéből és a combcsont terhelő ízfelszínéből történő 2-3 cm-es porcos-csontos részek kitöréséig járhat.

4.ábra a helyére visszavarrt kitört porcdarab
4.ábra a helyére visszavarrt kitört porcdarab

Gyakran találkozunk ismétlődő ficammal.

Ez egy rossz mozdulatra, akár havonta 2-3-szor ismétlődő és spontán reponálódó ficamot jelent. Ezeknek a kezelése is szükséges, sokszor műtéti úton, mert ezzel a felnőttkorban jelentkező térdfájdalmakat előzhetjük meg.

dr. Novoth Béla

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!