A szurokfű vagy oregano

szurokfű

A szurokfű

más néven (oregano, vadmajoránna), Origanum vulgare egész Európában elterjedt illatos gyógy- és fűszernövény. Görög eredetű neve: oros-ganos, vagyis a hegyek öröme.
A mediterrán konyha (például pizza) kedvelt fűszere. Közeli rokonságban áll a kerti majoránnával (Majoranna hortensis). Mindkettő az ajakos virágzatúak családjába tartozik.
Évelő növény fás gyöktörzzsel, szára 50 cm magas, felső része elágazó, vörös vagy barnásvörös, ritkábban zöld, fedő és mirigyszőrös. Levelei átellenesek, 3-5 cm hosszúak, tojásdadok, csúcsrészük hegyesedő. A virágok álernyőt képeznek a szár csúcsán; pártájuk kb. 5 cm hosszú, pirosas, rózsaszínű, kétajkú, négy, majdnem egyforma karéjjal. Virágai júliustól októberig nyílnak. Szárazságtűrő (jó vízellátó talajon markánsabb), szereti a sovány, meszes talajt.

A gyógyító szurokfű

A régi görögök kedvelt háziszere volt. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, a thymolt tartalmazzák. Ez a hatóanyag gyors segítség légúti fertőzések, torokgyulladás, torokfájás és fejfájás esetén. Görcsoldóként, fájdalmas ízületek, merev nyak és váll izmainak lazítására alkalmazható. Néhány levélke elrágása – átmenetileg – a fogfájást is enyhíti. A gyenge gyomor természetes gyógyszere, fertőtleníti az emésztőrendszert, oldja a gyomorgörcsöt, könnyíti a máj munkáját. Jó idegnyugtató: a bazsalikomhoz hasonlóan segít a pozitív gondolkodásban, a depresszió leküzdésében.

szurokfűA szurokfűtea elkészítése

Frissen vagy szárítva a virágzó növény föld feletti részéből készítenek teát. 1 evőkanálnyi aprított vagy szárított szurokfüvet, fél liter forrásban lévő vízbe teszünk, legalább 5 percig forraljuk, majd a tűztől levéve állni hagyjuk, utána leszűrjük. Megfázás és légúti fertőzések esetén bodza- és hársfavirággal társítva gyorsan ható izzasztó teát kapunk. Gyomorfertőzés, hasmenés ellen a szurokfűteába édesköménymagot is tehetünk. Toroköblítésre, külsőleg inhalálásra alkalmazhatjuk, fürdővízhez adva frissítő hatású.

A fűszernövény

Már említettem, hogy föld feletti részei a mediterrán konyha legkedveltebb fűszere. Aromája a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. A virágzó növényt kiskertünkből a déli órákban kell begyűjteni. Árnyékban szárítsuk, majd morzsoljuk szét. Zölden összevágva, lesózva, egy kis kupakos üvegben, a hűtőszekrényben is jól tárolható. Darált, morzsolt formában a kereskedelemben is kapható. Paradicsomos ételek, rizsételek, sajtos húsok, halételek, tészták (spagetti, pizza, lángos) kiváló fűszere. Ízesítenek vele leveseket (bab, paradicsom) és főzelékeket.
A legkönnyebben tőosztással szaporítható. Sárgarépa és káposzta mellé ültetve, elriasztja azok kártevő rovarait.

Juhos-Kiss János

Irodalmi források:
Gottfried Hertzka: Így gyógyít Isten – Szent Hildegárd gyógymódja, Makrovilág Könyvkiadó, 1989
Maria Treben: Egészség Isten patikájából, Hungalibri Kiadó Budapest, 1990
Gyógyító növények (összeállította Lőrinczi Mariann) Kossuth Nyomda, Pallas Stúdió Budapest, 2000
Antalné Tankó Mária: Gyimes-völgyi csángó népi gyógyászat, Európa Folklór Intézet – L’Harmattan 2003
Dr. Rácz G.–Dr. Laza A.–Dr. Coiciu E. : Gyógynövények, Ceres Könyvkiadó Bukarest, 1975
Melius Péter: Herbárium (Az fáknak, füveknek nevekről, természetekről és hasznairól, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1978
Szabó György, Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában, Bükkszentkereszt, 2013

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!