Audiológiai szűrővizsgálat újszülött és fiatalkorú gyermekek esetén

audiológiai szűrővizsgálat

A gyermekek minden korban alkalmasak hallásvizsgálat elvégzésére.

A vizsgálati módszer a gyermek korától függ. Az újszülöttek és fiatalkorúak hét elsődleges módszerrel vizsgálhatók. Ezek közül egyik sem fájdalmas és némelyik a gyermekek számára egészen szórakoztató. Gyakran két tapasztalt audiológus is jelen van a vizsgálaton, feladtuk, hogy egymást megerősítsék a pozitív válaszok értékelésében, valamint hogy segítsenek gyermeknek csendben maradni, és a figyelmét elvonni, amíg várakozik a hangjelekre.

audiológiai szűrővizsgálat1. Otoakusztikus emisszió (OAE)

Az otoakusztikus emisszió egy visszhangszerű válasz, amelyet az emberi fül természetesen produkál zaj hatására. Egy speciális eszközzel képesek vagyunk mérni ezt a választ, amikor a baba csendben van. Az otoakusztikus emissziót az emberi fül számára nem hallható hang használatával végezzük. A zajt egy speciális eszközzel küldjük a külső hallójáratba (egy vékony orvosi eszköz gumírozott véggel), és ezzel az eszközzel mérjük is a visszaverődő hangot is. A fül kiváltott zajra adott válasza kerül mérésre. Ha az emisszió mérhető, akkor feltételezhető, hogy a gyermek belső füle normális, és csak enyhe halláskárosodás van. Ez a teszt csak néhány percet vesz igénybe.

2. Az agytörzsi auditorikus válasz. (Auditory Brinstem Response: ABR)

Az ABR méri a zaj elektromos jelének átjutását a hallóidegen keresztül az agyba. Ez segít előre jelezni a gyermek hallóképességét. A teszt során a gyermek alszik, vagy szedált állapotban van. Az elektródákat a gyermek füle mögé a koponyára ragasztjuk. A zajt a gyermek fülhallgatón keresztül kapja és az elektródák a különböző zajokra az agyi választ mérik. Ez a teszt kb. 30-60 percet vesz igénybe és gyakran az újszülött intenzív osztályon végzik azoknál, akiknél jó eséllyel valószínűsíthető halláskárosodás.

3. ASSR (Auditory Steady State Response)

Ezen vizsgálómódszerrel szintén a fejre helyezett elektródák és a fülbe tett szonda segítségével nyerhetünk információt a hallásról. Ez frekvencia specifikus objektív hallásküszöb-meghatározás, folyamatosan fennálló hanginger periodikus változása közben. A BERA-val ellentétben nemcsak a magas, hanem a mély frekvenciájú hangok objektív hallásküszöbét is meghatározhatjuk a vizsgálat segítségével.

Nagyobb halláscsökkenésnél pontosabb küszöb készíthető.

Egy nem kooperáló gyermek esetében meg tudjuk állapítani frekvenciákra lebontva a halláscsökkenés mértékét. Az ilyen objektív vizsgálattal kapott hallásküszöbnek megfelelően, akár csecsemőkorban, közreműködés hiányában is megfelelően hallásjavító segédeszköz kiválasztásához és optimális beállításához!

A viselkedés kapcsán megfigyelt hallásvizsgálat során a gyermek hallásának pontosságát a gyermek zajra adott természetes válaszreakciói alapján ítéli meg. Ezt a vizsgálatot egy speciálisan kiképzett gyermek audiológus végzi, aki megfelelően tudja értelmezni a gyermek által a zajra adott testi válaszokat úgy, mint a testmozgását, a szemnyitását, a szem tágra meresztését, a szopási sebesség megváltozását. Ezt a vizsgálatot születéstől a gyermek hat hónapos koráig lehet végezni. Azt figyeljük, e hatására gyermeknek hogyan változik a viselkedése. Ezzel a vizsgálattal következtetni lehet, hogy a zaj az adott kornak megfelelő válaszokat vált-e ki, és így súlyos halláskárosodások kiszűrhetők.

4. Vizuálisan megerősített audiometria

Amikor gyermek eléri a hat hónapos kort, a vizuálisan megerősített audiometria a választandó vizsgálati metódus. Ezt a vizsgálatot egy speciális zaj szobában végzik ahol a gyermekek zajra adott természetes reflexeit figyelik. A gyermek ilyenkor az édesanya ölében, vagyis széken ül és két kalibrált hangszóró között, vagy fejhallgatót viselve. Amikor a gyermek meghallja a hangot, amely lehet sípolás, beszéd, zene, akkor a szemét és fejét is a hang irányába fogja fordítani. A jó választ felvillanó mechanikus játékkal, a hangszóró közelében helyezett képernyőn megjelenő képpel értékeljük, jutalmazzuk. Ezek után a gyermek figyelmét ismét középre vonzzuk, hogy újabb hangokkal folytathassuk a vizsgálatot. Amikor a gyermek már megtanulta az zajra adandó megfelelő választ, a gyermek hallását az általa éppen még meghallható, leghalkabb zajjal is tudjuk tesztelni.

5. Játék audiometria

Amikor a gyermek két és fél hároméves lesz és utasítások követésére képes lesz, a játék audiometria a választandó teszt módszer. Ennél a módszernél gyermeknek képesnek kell már lennie a várakozásra és figyelemre. A gyereknek meg kell tanulnia, hogy hang hallásakor mit kell tennie. Pl. kockát a kosárba rakni, stb. Ezentúl tesztelhető a gyermek szövegértésre is, amennyiben felszólításra pl: képeket kell azonosítania, tárgyakat vagy testrészeket felismernie.

audiológiai szűrővizsgálat6. Timpanometria

A timponometriának két módozata van: a klasszikus timpanometria és az akusztikus reflex teszt. Mindkét teszt csak pár percet vesz igénybe és minden korban elvégezhető. A Timpanometria a középfül funkcióját értékeli. Meghatározza, hogy a dobhártya megfelelően mozog- e, utal a középfülben meglévő nyomásra is. Puha kanült helyezünk a külső hallójáratba. A készülék gyengéden levegőt nyom be hallójáratba majd csökkenti a nyomást. A nyomásváltozás mozgatja dobhártyát. A dobhártya mozgását merjük.

7. Akusztikus reflex teszt.

Akusztikus reflex teszt: a középfülben lévő stapédius izom zajra adott válaszát, működését méri. Ugyanúgy, mint a timpanometriánál, puha kanült helyezünk a külső hallójáratba, és az erős zajra adott izomműködést mérjük a dobhártyamozgásából következtetve.

Összefoglalás

Ezeket a vizsgálatokat az audiológiai laborban végzik, melyek általában a kórházak fül-orr-gégészeti osztályaival vannak kapcsolatban.
Természetesen nem minden tesztet végzünk el minden esetben, hanem egy szigorú protokoll alapján végezzük a gyermek adott korában a szükséges hallás tesztet.
A hallás szűrés elvégzése az újszülött osztályokon kötelező. Amennyiben ezen a hallásvizsgálati teszten felmerül az esetleges halláscsökkenés vagy valami gyanú van erre a családban vagy a szülők aggodalmaskodnak, akkor a gyermeket feltétlenül kórházba kell szállítani, ahol az audiológus szakorvos megvizsgálja és dönt arról, hogy milyen egyéb vizsgálatokra van szükség.

Dr. Karabouta Irene

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!