Mit tegyünk fülfájás esetén, amikor gyermekünk füle fáj?

fülfájás

A gyermekkori heveny középfülgyulladás korszerű kezeléséről

A heveny középfülgyulladás a kisgyermekkor egyik leggyakoribb megbetegedése. Meghatározó a fülfájdalom és a láz, amely gyakran este vagy késő éjjel jelentkezik és gyötrelmessé teszi az éjszakát gyermek és szülő számára egyaránt.

A fülfájás miatti ügyeleti terhelés az utóbbi időkben rendkívüli méreteket öltött, amely indokolttá teszi néhány hasznos orvosi és ápolási tanács megosztását a szülőkkel, annak érdekében, hogy gyermekük panaszán már otthon gyorsan és hatékonyan enyhíthessenek. Ezáltal elkerülhető a lázas beteg gyermek sokszor több órás utaztatása, várakozása hasonló kis sorstársai között a kórházban.

Fülfájás esetén a legfontosabb a mielőbbi fájdalomcsillapítás, lehetőleg olyan készítménnyel, amely láz-, és fájdalomcsillapító hatása mellett a gyulladást is csökkenti.

A patikában recept nélkül megvásárolható gyógyszerek között ilyen készítmény lehet az ibuprofen (például Nurofen, Algoflex Baby) vagy a paracetamol ( például Panadol, Mexalen, Rubophen). A fájdalom általában 24 órán belül megszűnik, ezért nagyon fontos, hogy a gyermek igénye szerint, általában 4-6 óránként ismételjék meg a gyógyszer beadását.
Ne várják meg az erős fájdalom visszatérését.

Amennyiben a gyermek náthás, használjanak a gyermek életkorának megfelelő hatóanyagtartalmú nyálkahártya lohasztó orrcseppet ( például Nasivin, Rhinospray, Otrivin), illetve ha jól esik a gyermeknek és láztalan, fülmelegítést alkalmazzanak.

Kiemelendő, hogy a fülfájás mint tünet nem feltétlenül jelent gennyes középfülgyulladást.

Sokkal gyakoribb, hogy a panaszt fülkürthurut okozza, de egyéb betegségek, elsősorban a fogak és a mandulák gyulladása is állhat a panaszok hátterében. Utóbbi esetben a fülfájdalom elsősorban nyeléskor jelentkezik, kisugárzó jellegű.

Fontos hogy tudják a szülők: a középfülgyulladás az esetek több, mint 80%-ában 2-3 nap alatt antibiotikum nélkül is meggyógyul és a fájdalom-, és gyulladáscsökkentő gyógyszereken kívül nem igényel egyéb kezelést. Szervezetünk védekező mechanizmusa gondoskodik erről. Éppen ezért a világ számos országában a középfülgyulladás kezelésében a beteg tüneteit és nem a dobhártya állapotát veszik elsősorban figyelembe.

A gyermekkori középfülgyulladás gyógykezeléséről amerikai és angol keletű irányelvek rendelkeznek, amelyek számos középfülgyulladással kapcsolatos, megbízható vizsgálat eredményén alapulnak.

A felmérések azt mutatják, hogy a legtöbb orvos-beteg találkozás a gyermekkorban a fülfájás miatt történik, és túlzott antibiotikum felírást eredményez.

A szülők többsége azt gondolja, hogy az antibiotikum adása gyorsítja a gyulladás lezajlását, megvédi a gyermeket az esetleges szövődményektől. Ezeket a feltételezéseket az ilyen irányú vizsgálatok nem támasztották alá. Ugyanakkor a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az indokolatlan antibiotikum használat veszélyeket rejt magában. Egyrészt a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját megnövelik, másrészt alkalmazása megterhelő a kisgyermek számára, számos mellékhatással jár. A gyakori és indokolatlan antibiotikum használat azt eredményezheti, hogy egy súlyosabb fertőzés gyógykezelésére esetleg nem lesz hatékony ellenszerünk.

Az irányelv 2 éves kor feletti, egyébként egészséges gyermekek esetén csak abban az esetben tartja indokoltnak az antibiotikum felírását, ha a gyermeknél a fülfájás elhúzódóvá válik, vagyis 2-3 nap alatt nem szűnik. Emiatt a gyors orvoshoz fordulás sok esetben hátrány, és az antibiotikus kezelésről csak egy újbóli, 1-2 nap múlva esedékes vizit során tudunk dönteni, ami a szülőnek, gyermeknek, és az egészségügyi ellátónak egyaránt megterhelő lehet.

Kiemelendő, hogy a maximális dózisú fájdalomcsillapítóval nem csillapítható láz vagy fájdalom, nagyfokú elesettség, aluszékonyság, erős fejfájás, bizonytalan járás, szédülés, ismétlődő hányás, fülfolyás, vagy a fül mögötti terület vérbővé, érzékennyé, a fülkagyló elállóvá válása már az első vizitkor antibiotikum felírását teszi szükségessé. Amennyiben a szülő ilyen tüneteket észlel, az mielőbbi fülészeti ellátást tesz indokolttá.

Az irányelv különbséget tesz továbbá a 2 éves kor alatti és feletti fülfájós gyermekek ellátásában.

Két éves kor alatt kétoldali folyamat esetén általános állapottól függetlenül javasolja az antibiotikus kezelést, amennyiben a dobhártyakép kétoldali gennyes középfülgyulladást mutat.

Összefoglalva tehát nagyon fontos, hogy fülfájás jelentkezésekor azonnal adjunk a gyermeknek fájdalomcsillapítót, szükség esetén 4-6 óránként ismételjük ezt meg, és a két évesnél idősebb gyermeket nyugodtan tartsuk otthon. Akkor forduljunk orvoshoz, ha a fülfájás 24-48 óra után is fennáll.

A fájdalom az esetek többségében egy napon belül elmúlik és a középfülgyulladás meggyógyul. A dobüregi izzadmány felszívódik és a dobhártya feltisztul, az esetleges kísérő halláscsökkenés megszűnik. Nem rendkívüli, hogy a gyulladást kísérő halláspanasz erősebb fertőzés esetén akár egy hónapig is fennáll, azonban jellemzőbb, hogy néhány nap alatt ez a tünet is elmúlik.

Azonnali, adott esetben ügyeleti ellátás igénybevétele indokolt abban az esetben, amennyiben fájdalom-, és gyulladáscsökkentő adását követően a kisgyermek általános állapota kifejezetten elesetté válik.

Bízunk abban, hogy tanácsaink sok kisgyermek fülpanaszának korai enyhülését eredményezik majd és hozzájárulnak mielőbbi gyógyulásukhoz!

Dr. Csákányi Zsuzsanna – Dr. Pálinkás Edina

GY.I.K

Mit tegyünk fülfájás esetén?

Fülfájás esetén a legfontosabb a mielőbbi fájdalomcsillapítás, lehetőleg olyan készítménnyel, amely láz-, és fájdalomcsillapító hatása mellett a gyulladást is csökkenti.

Számít, hogy mennyi idős a gyermek, akinek fáj a füle?

Az irányelv különbséget tesz a 2 éves kor alatti és feletti fülfájós gyermekek ellátásában.

Mikor forduljunk orvoshoz fülfájás esetén?

Ha a fülfájás 24-48 óra után is fennáll. Azonnali, adott esetben ügyeleti ellátás igénybevétele indokolt abban az esetben, amennyiben fájdalom-, és gyulladáscsökkentő adását követően a kisgyermek általános állapota kifejezetten elesetté válik.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!