Gyermekkori atópiás dermatitis avagy az ekcéma

ekcéma gyermeknél

A gyermekkori atópiás dermatitis vagy ekcéma, alkati, krónikus hullámzó lefolyású, gyulladásos bőrbetegség.

A betegségben szenvedő gyermekek száma évről évre növekedik. Leggyakoribb Észak és Nyugat Európában, Ausztráliában, ritkább Kelet Európában, Közép-Ázsiában. A tünetek 85%-ban 5 éves kor előtt jelentkeznek, és pubertás kor után a gyermekek 80%-a kinövi. A betegség gyakoribbá válásának a hátterét kutatva több hipotézis látott napvilágot.

A civiziláció ára

Ismert tény, hogy fejletlen országból fejlett országba vándorolt családokban az 1. generációban ugrásszerűen növekednek az allergiás megbetegedések.

A higiénia hipotézis szerint a kevesebb baktériummal való találkozás kisgyermekkorban elősegíti az allergiás immunválaszt. A városi lakókörnyezetben kevesebb mikróbával találkozunk. A farm életmódnak védő szerepe van.

A lipid hipotézis szerint, az étkezési szokások változása elősegítette az atópiás betegségek kialakulását és allergia hajlamot okoz. Az omega 6 telítetlen zsírsavak (margarinok) bevitele fokozza, míg a halban lévő omega 3 olaj csökkenti az allergia hajlamot.
A légszennyezettség hipotézis szerint a városi levegőben lévő vegyületek (SO2, NO, NO2,CO), dízel ultrafinom részecskék hajlamosítanak légúti allergára, a Th2 citokin irányba tolódik el az immunválasz.

Egyéb okok

Genetikai hajlam is igazolt a háttérben. Mindkét szülő atopias dermatitise esetén a gyermeknek is nagyobb esélye van a betegségre. Az epigenetika a környezeti hatások génműködésre ható szerepét és ennek öröklődését vizsgálja. Környezeti hatásra a génműködés változik, közben a DNS nukleotid sorrendje állandó. Káros környezeti hatás a terhes anya aktív vagy passzív dohányzása.

Milyen az atópiás gyermek bőre?

Klinikailag tünetmentes állapotában is más, mint egy átlagos bőr. A bőr zsírsavköpenyében kevesebb a telítetlen zsírsav, sokkal könnyebben kiszárad környezeti hatásokra, vízhiányossá válik. Legenyhébb esetben szabad szemmel ez nem is látható, de a gyermek a bőrszárazság miatt már vakarózik. A betegség hajlamosít a bőrt érő gennykeltő baktériumok, vírusok (szemölcsök, herpes fertőzés) megtelepedésére. A gyermekkor különböző szakaszaiban az ekcémának más jellegzetes megjelenése, lokalizációja van.

Csecsemő és kisdedkorban jellemző a nedvező, élénkvörös gyulladt tünetek megjelenése az arcon és végtagokon. Később gyermekkorban a hajlatok bőre érintett, de súlyos esetekben test szerte megjelennek a tünetek. A felnőttkorban is fennálló tünetek esetén száraz, ekzémás plakkok, megvastagodott bőr a krónikusan fennálló tüneteknek megfelelően a kézen, lábon és hajlatokban.

Nagyon gyakori, sokszor ekcémának vélt bőrelváltozás a follicularis keratosis. Arcon és vagy felkarokon, combokon elöl, ritkábban a lábszárakon és alkarokon is szimmetrikusan megjelenő grízes tapintatú bőrelváltozás. A szőrtüszőknél fokozott szaruképződés, a képződött szaru felrakódása okozza.

Az ekcéma (atópiás dermatitis) és az allegia

 autopias-dermatitis

Az ekcémában szenvedők egy része hajlamos allergiás betegségek kialakulására. Amennyiben egy ekcémás gyermeknek táplálék vagy légúti allergiája van, az adott allergénnel való találkozás provokálja a bőrtüneteit. Csecsemő és kisdedkorban a tej-tojás-szójafehérje allergia a leggyakoribb. Gyermekkorban a légúti allergizálódás a jellemző. Tinédzser korú atópiás lányoknál az ún. kontakt allergiák, ezen belül az illatanyagok és fekete festék allergia fokozódott az elmúlt évtizedben.

Milyen az atópiás gyermek lelke?

Gyakoribb a szorongás, depresszió, neurotikus és hypochondriás tünetek megjelenése. A betegség éveken át tart. A család és gyermek életminőségét nagymértékben befolyásolja az ekcémás gyermek bőrének az állapota. Az állandó gondozást, naponta többszöri ápolást igénylő helyzetben az anya-gyermek kapcsolat túl szorossá válik, és ez nagyon fárasztó mindkét fél számára. A gyermekek bőrállapotát stresszhelyzetek rontják.

Mit tehetünk, ha már kialakult a gyermekünknél az ekcéma?

Lehetőleg gyermekbőrgyógyász szakorvost keressünk fel. A konzultáció során általában eldől, hogy a gyermeknél indokolt-e allergia vizsgálat, valószínűsíthető-e provokáló táplálék vagy légúti allergén. Pl. tejfehérje allergia esetén a tejmentes diéta nem feltétlenül tünetmentesíti a gyermek bőrét, hiszen az ekcémának nem az allergia az oka.

Az atópiás dermatitises gyermek bőre folyamatos ápolást igényel míg a gyermek kinövi a betegségét.

 

Fürdetés és az ekcéma

Tévhit, hogy nem kell naponta fürdetni az ekcémás gyermeket, mert szárítja a bőrét. Megfelelő illatmentes emulziókkal, fürdőolajjal a bőr zsírsavköpenye már a fürdés során regenerálódik. Korszerű fürdetőszerek nem károsítják a bőr védő mikroflóráját, de a bőrre kerülő káros baktériumokat eltávolítja a fürdetés.

Viszketés és bázisterápia

A viszketés mérséklése a terápia egyik pillére ekcéma esetében. A rendszeres testápolás illatmentes lipidpótló készítményekkel azonnal csökkenti a viszketést. Az ekcéma kezelésének ez a bázisa. A korszerű készítmények a bőr mikroflóráját támogató összetevőket is tartalmaznak. Az urea tartalmú testápolók a nagyon száraz ekzémás bőrre javasoltak.

A bőrtünetek terápiája

A viszketés miatti vakarózás következtében kialakuló sebeken baktériumok telepednek meg, melyek immunológiai úton tovább rontják az ekcémás tüneteket. Ezért a sebes bőrre fertőtlenítő kezelést is ad a gyermekbőrgyógyász.

A gyulladt ekzémás tünetekre magisztrális kortikoszteroid készítmények ajánlottak megfelelő napi gyakorisággal és ideig alkalmazva. A bőr állapotának egyensúlyban tartása nemcsak a jó életminőség miatt fontos. A gyulladt bőr kaput jelent a környezetben található allergéneknek a szervezetbe jutáshoz pl. pollenek.

Ismertek nem szteroid hatóanyagú ekcéma elleni készítmények is.
Makacs viszketés esetén szájon át viszketéscsillapító gyógyszereket is adunk.
A betegség természetéből adódóan súlyos ekcémásoknál indokolt a pszichológiai támogatás, családterápia.

Néhány jó tanács

Célszerű pamut ruházat viselése. A gyapjú és nylon ruházat irritálja az ekcémás bőrt.
Fekete alsóruházat kiiktatása és a bőrt érő illatanyagok minimalizálása ajánlott.
A tengerparti klíma és a magas hegyvidék allergén szegény környezete jótékonyan hat az ekcémában szenvedő gyermekek bőrére.

Dr. Kassay Erzsébet

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!