Otthoni dohányzás

otthoni dohányzás

Egy tanulmány szerint azok a szülők is kiteszik gyermekeiket a passzív dohányzás veszélyeinek, akik kimennek a ház elé dohányozni, vagy az erkélyen, ablakban szívják el cigarettájukat.

A dohányfüst legfontosabb összetevőjét, a nikotint ki lehetett mutatni azoknak a dohányosoknak a lakásában, a porban és a levegőben, akik mindig kimennek cigarettázni. Az ilyen lakásban élő gyermekek szervezetében található nikotin mennyisége elérheti a 8-szorosát is annak, mint a nem-dohányzó szülők gyermekeiben. A nikotin mennyisége ugyan még így is nagyon alacsony, de idővel az arra hajlamos gyermekekben dohányzással kapcsolatos betegségeket okozhat, mint például az asztma, vagy a hirtelen gyermekhalál.

A cigarettafüst talán a ruhába, vagy a hajba ivódva juthat be a lakásba, vagy esetleg a huzat viszi be. A gyermekek aztán akaratlanul is belélegzik, vagy, főleg kisgyermekek, a kezükkel, játékaikkal szájukba juttatják a porban megkötődött nikotint.

Természetesen ezek a szülők lényegesen kevésbé mérgezik gyermekeiket és a velük együtt élőket, mint azok, akik a lakáson belül dohányoznak. Ebben a vizsgálatban 49 családot tanulmányoztak. A nikotint a gyermekek vizeletében, a porban és a lakás levegőjében mérték. A legmagasabb nikotinszintjük a lakásban dohányzó szülők gyermekeinek volt, 8-szor akkora, mint a lakáson kívül dohányzóknak és 14-szer akkora, mint a nem-dohányosoknak. A lakás levegőjében és a porban található nikotin mennyisége hasonló különbségeket mutatott.

Prof.Dr.Szalai Csaba

Kérjük, kövessen, kedveljen és ajánljon minket: