Nyaralás asztmás gyermekkel

nyaralás asztmás gyermekkel

A háziorvosi rendelőben és a pulmonológia szakrendelésen is gyakran hangzik el a kérdés:

Elmehetünk nyaralni az asztmás gyermekkel?

Mit tegyünk, hogy ne érjen váratlan meglepetés?

Az asztmás betegek kezelése, gondozása akkor sikeres, ha a gyermek életmódja nem, vagy alig tér el az egészséges kortársakétól.

Ez vonatkozik a nyaralásra is, de a kellemetlen meglepetéseket elkerülendő, meg kell beszélnünk néhány fontos dolgot a családdal:

• Nézzék át a gyermek orvosi papírjait, mikor volt utoljára kontrollvizsgálaton a gyermek, van-e elegendő gyógyszere.
• Tudnak-e mindent, mit kell tenni állapotromlás esetén, van-e ezek ellátásához minden szükséges gyógyszer, segédeszköz.
• Körültekintően válasszák ki az időszakot: parlagfű-allergiás gyermek ne nyaraljon augusztusban a Balaton mellett, állati szőr allergiás asztmás gyermeket ne falusi nyaralásra”, tanyára vigyünk.
• Poratka allergiás gyermek régi bútorok között, régi matracon altatva jó eséllyel tünetes lesz.
• Ami az utazást illeti: az autóban ne dohányozzon senki – ez nem asztmás gyermek utaztatása esetén is természetes! Hosszú autóút és pollen-allergiás gyermek esetén érdemes pollenszűrővel felszerelni az autót.
• Ha repülővel utaznak, az asztma nem jelent kockázatot, ezzel együtt javasoljuk, hogy a hörgőtágító legyen a kézipoggyászban. Több kellemetlenséget okoz a náthás, szénanáthás utasnak a repülés, orrcseppet felszállás előtt érdemes alkalmazni.
• Külföldi utazás esetén érdemes tájékozódni az orvosi ügyelet rendjéről, biztosításokról.
• Tengerparti nyaralás alatt általában panaszmentesek a gyermekek: a víz felől fújó szél nem hoz pollent, tiszta, sós a levegő. A hirtelen lecsapó vihar azonban okozhat meglepetéseket: ilyenkor a kempingben szoros barátságok alakulnak ki az éjszaka Ventolint szívogató családok között.

A táborozás még nagyobb izgalom a szülők számára:

Sok szülő nehezen engedi el a gyermeket, pedig pszichés okból is fontos, hogy a gyermek ne érezze magát kirekesztettnek A jól beállított gyermek nyugodtan elmehet a táborba. Gondoskodni kell arról, hogy legyen nála megfelelő mennyiségű gyógyszer (megelőző és rohamoldó is, sőt szükség szerint toldalék a spray beszívásához) A kísérő pedagógus tudjon róla, hogy a gyermek asztmás, adjunk át egy másolatot a kezelési tervről, mit kell tenni nehézlégzés esetén .
Nagyobb gyermekek, kamaszok gyakran szégyellik elővenni az asztma gyógyszereket. Meg kell értetnünk velük, legyél rá büszke, hogy te az asztmádat is jól tudod kezelni! Ha nem jól érzed magad, szólj a kísérő tanárnak.
Atka allergiás gyermek vigyen saját párnát, magyarázzuk el, fontos a táborban is szellőztetni.

Zavartalan, panaszmentes nyarat kívánunk!
Dr. Gács Éva

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!