Újra itt a parlagfűszezon

parlagfűszezon

Napjainkban Európában minden negyedik-ötödik ember allergiás. Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója.

  • Az allergiás nátha oka a légutakba kerülő virágporszemcse (pollen). A pollen fehérjék arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciót váltanak ki.
  • A szénanátha tünetei: vizes orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, orrdugulás.
  • Hazánkban a legtöbben a parlagfűpollenre allergiásak.

A parlagfű szélbeporzású magról kelő kétszikű növény, rendkívül elterjed gyom Magyarországon. Virágzása július közepétől október elejéig tart. A pollen szóródása augusztusban a legintenzívebb. Egy növény több milliárd virágporszemet képes produkálni.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Egy tő parlagfű egy év alatt 60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár 30 évig is csíraképesek maradnak,ezért nagyon nehéz védekezni ellene.

Sarabolás, kaszálás

A fiatal kikelt növényeket a tömeges megjelenésük után, ahol lehet minél előbb tanácsos sarabolni, azaz a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mivel így a növény nem tud újrahajtani. Később kaszához kell folyamodni, bár a siker nem lesz teljes, mert az igen alacsonyan elágazó első oldalhajtások szinte a földön fekszenek. Ezeket a kasza rendszerint elhagyja, nem tudja egészében levágni. Kaszálás után mindig marad néhány oldalrügy, amiből újabb hajtások törnek ki.

Sokat népszerűsített módszer a médiumok által a parlagfű kézi kigyomlálása. Nem tanácsos ezt iskolásokkal, kisgyerekekkel végeztetni, ráadásul megkésve, a virágzás megindulása után. A nagy tömegű pollennel való érintkezés ugyanis kiválthatja az addigi rejtett túlérzékenységet.

Védekezés gyomirtó szerekkel

A gyomirtó szeres kezelések tervezésénél környezettanulmányt kell folytatni. Alapvető fontosságú, hogy vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol embereket és főleg gyerekeket semmi módon nem veszélyeztetünk (pl. játszóterek, homokozók stb. kezelése tilos!) A területet a permetlé beszáradásáig őrizni kell.

Az allergiás tüneteket úgy szüntethetjük meg, ha kiküszöböljük környezetünkből az allergiát okozó anyagokat. Ez a parlagfű esetében csaknem lehetetlen, de a pollennel való „találkozást” mérsékelhetjük:

  • meleg, száraz időben kerüljük a szabadtéri sportolást, kirándulás
  • ne játszunk frissen kaszált fűben
  • ne aludjunk nyitott ablaknál
  • gépkocsiban felhúzott ablakkal utazzunk
  • naponta mossunk hajat
  • pollenszezonban ne szellőztessük az ágyneműt szabadban
  • figyeljünk az aktuális pollen információkra

Védekezés gyógyszerekkel

Ez allergiaellenes tabletta szedéséből és gyulladáscsökkentő orrspray alkalmazásából áll. A kezelést tanácsos a szezon előtt elkezdeni és annak végéig folyamatosan alkalmazni. Gyakran hallani, de nem igaz, hogy a „tablettához hozzá lehet szokni” és „az orrspray tönkreteszi a nyálkahártyát”. Az viszont előfordul, hogy az allergiaellenes tabletták (antihisztaminok) álmosságot okoznak. Ez egyénenként és gyógyszerenként változó, de meg lehet találni mindenki számára a megfelelő kezelést.

Dr. Uhereczky Gábor

Irodalom:

www.asztmasuli.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!