Tüneti napló jelentősége az allergiás nátha diagnózisában

tüneti napló allergiában -nózifújás

Gyakran észleli gyermekénél az alábbi tüneteket; vizes orrfolyás, orrdugulás, szem-orrviszketés, tüsszögés, torok-kaparás, viszketés. Ebben az esetben jogosan merülhet fel Önben a gyanú hogy gyermekének allergiás náthája van.

Az allergiás nátha az orrjáratok nyálkahártyájának allergiás eredetű gyulladása, amely klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetek (tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés) közül legalább kettő, hetente több napon át, naponta legalább fél-egy órán keresztül fennáll. Sok esetben a kötőhártya is gyulladt, ebben az esetben szemvérbőség, könnyezés, szemviszketés észlelhető.
Az egész évben fennálló tünetekkel járó allergiás náthát leggyakrabban atka, toll vagy állati szőr allergia okoz, a szezonális allergiás náthát, vagy más néven szénanáthát a pollenallergiák széles köre, így például a füveké, gyomoké (parlagfű, üröm), bokroké, fáké (mogyoró, nyírfa) okozhatja.

Az allergiás nátha gyakori megbetegedés és előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben világszerte növekszik.

Igen gyakran kezdődik kamaszkorban, illetve fiatal felnőtt korban, de idősebb kori megjelenése sem ritka. A családon belüli halmozott előfordulás is gyakori.

Az allergiás betegségre való hajlam genetikai, tehát születéstől fogva jelen van, de a környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Nagyon fontos, hogy milyen életmódot, milyen környezetben folytatunk. Az allergiás nátha gyakoribb a városokban, mint a vidéken élők között. A légúti allergiás betegségek kialakulásában a levegőszennyezettség, az aktív és passzív dohányzás, a lakáson belüli magas allergén koncentráció (atka, állati szőr) kedvez.

Az allergiás nátha lefolyását nem tudjuk megjósolni, enyhülés, súlyosbodás és teljes gyógyulás egyaránt előfordulhat. Az allergiás nátha kimenetele nemtől, kortól függ. Korral az allergiás nátha enyhül.

Az újabb vizsgálatok szerint az allergiás náthát az életminőség szerint alábecsülik.

Az allergiás nátha fizikai, pszichológiai és szociális szempontból a beteg életét változó mértékben rontja. A jövendő pályára is kihathat, sőt a gyermek gondozójának életvitelét is befolyásolhatja. A nem kellően kezelt allergiás nátha tünetei tanulási problémákat, alvási zavart okozhat.

A diagnózishoz feltétlenül szükséges az allergén egyértelmű azonosítása, az allergénnel való találkozás és a tünetek jelentkezése közötti oki kapcsolat megállapítása.

A diagnózis megállapításában a legfőbb követelmény egy precíz anamnézis felvétele. Ebben segítséget tud nyújtani egy pontosan vezetett tüneti napló is és az orvost is hozzásegítheti ahhoz, hogy beazonosítsa azt az anyagot (allergén), amelyik allergiás reakciót vált ki gyermekénél.

A1-VT-a-RetenA szakrendelésen, gyermekorvosi rendelőben kapott tüneti naplót legjobb, ha egy évig naponta frissítjük. Kiderülhet belőle a tünetek megjelenésének ideje, időtartama. Rálátást kaphatunk a szezonalitásra is, vagy akár arra, hogy a tünetek egész évben kínozzák a pácienst. Amennyiben az erősségről is nyilatkozunk (enyhe, közepes, vagy súlyos), abban az esetben az életminőségről is árulkodni fog a tüneti naplónk. Tüntessük fel azt is, hogy adtunk-e bármilyen kezelést (tabletta, orrcsepp, orrspray) a gyermekünknek, ha igen mennyit és mennyi ideig. Ha mi is felkészülten megyünk a háziorvoshoz, szakrendelésre elősegíthetjük a gyermekorvos, allergológus munkáját.

Az allergiás náthába nem lehet belehalni, de az életminőséget jelentősen lerontják a betegség tünetei.

Az allergiás betegségek kialakulását jelenleg nem tudjuk megelőzni sem diétával, sem gyógyszerrel. Az allergiás betegségek kezelése három pilléren (allergén kerülése, tüneti kezelés és immunterápia) nyugszik, együttes mérlegelésük a kezelőorvos feladata. A specifikus, allergénkivonatokkal végzett immunterápia (allergén vakcináció, régebbi nevén deszenzibilizáció, hyposzenzibilizáció) jelenleg az egyetlen rendelkezésre álló hatékony, allergénspecifikus kezelés allergiás betegségekben. Ennek során nagy tisztaságú, specifikus allergén kivonatot (pl. pollen, atka) emelkedő majd fenntartó adagban hónapokon-éveken át alkalmaznak az allergiás betegség tüneteinek és súlyosságának mérséklésére, a gyógyszeres kezelés veszélyeinek és költségeinek csökkentésére, az allergiás beteg életminőségének javítására.

Dr. Flesch Tímea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!