Keresztallergia – Mit ehet az allergiás náthás gyermek?

keresztallergia-3

Mi a keresztallergia?

A szervezetbe jutott allergiát okozó anyagot más néven allergénnek nevezzük. A keresztallergia egy biokémiai jelenség, azt jelenti, hogy bizonyos allergének szerkezete hasonlít egymásra (például rokon növényfajok esetében). Ekkor a hasonló allergének maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Így aki nyírfapollenre allergiás, alma evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhat, hasonlóan ahhoz, mintha a nyírfa pollenjével találkozott volna.

Mik a keresztallergia tünetei?

A keresztallergia nem minden allergiásnál lép fel, és a tünetek igen változatosak lehetnek. Míg a légúti allergia elsősorban tüsszögéssel, szemviszketéssel, orrfolyással, torokkaparással jár, addig a keresztallergia elsősorban a szájüregben fejti ki tüneteit: az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár (összefoglaló néven az úgynevezett orális allergia szindróma), esetleg hasi görcsökkel. A legveszélyesebb az úgynevezett anafilaxiás reakció, amely perceken belül kialakulhat és anafilaxiás sokkba torkollhat, ez halálos kimenetelű is lehet.

Leggyakoribb keresztallergiák:

keresztallergia

 keresztallergiaMit tehetünk?

Természetesen a panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből és allergológiai szakrendelést fölkeresni. Az allergiateszttel pontosan meg kell határozni, hogy mire vagyunk túlérzékenyek. A pollenszezonban folyamatosan szedett allergia ellenes gyógyszerek kivédhetik, vagy jelentősen enyhíthetik a keresztallergiák által okozott panaszokat is.
Segíthet az immunterápia (deszenzitizáció), amelynek során az allergént lassan, fokozatosan, kis adaggal indulva adagolják a betegnek, hozzászoktatva ahhoz a szervezetet, így kialakul a tolerancia és nem lépnek fel az allergiás tünetek.

Mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat: nyers gyümölcs, gyümölcskészítmények, zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítmények, gyógynövénykészítmények. Anafilaxiás reakció esetén az adrenalininjekció életet menthet, ha ez fellép, kórházi kezelés szükséges, mivel a roham akár 8-12 órával később is megismétlődhet.

Dr. Sultész Monika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!