Mi az a Prick teszt?

prick teszt -8

Kérdések és válaszok az allergiás bőrpróbával kapcsolatban

Milyen tünetek jelentkezése esetén indokolt Prick teszt végzése?

Bőrpróbát olyankor javasol az orvos, amikor a páciensnek kellemetlen tünetei jelentkeznek, melyek allergiára utalnak és életminőségét rontják.

Az allergiás betegségek több szervrendszert is érinthetnek. A tünetek oka, hogy a szervezet allergénekkel kerül kapcsolatba, melyek a következő panaszokat okozzák. Leggyakrabban a légzőszervi tünetek: tüsszögés, orrviszketés, vízszerű orrfolyás, torok- és szájpad kaparás észlelhető. Emellett szemkönnyezés, szemvörösség, szemviszketés jelentkezhet.

A bőrön észlelhetünk viszketést, hólyagot, duzzanatot, bőrpírt. Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén felmerülhet az ételallergia gyanúja, melynek gyakori tünete a gyomorgörcs, hasi fájdalom, hasmenés.

prick teszt

Mit mutat ki a bőrpróba?

A vizsgálat célja az allergia kimutatása és az azonnali allergiás reakció igazolása.
Segítségével a beteg tüneteit okozó allergén anyagot pontosan meg tudjuk határozni. Így a beteg a későbbiekben csökkenteni tudja az allergénnel való érintkezését, amennyire az lehetséges.

Mit nevezünk allergénnek?

Az allergének olyan fajidegen fehérjék, melyek az arra érzékeny szervezetbe kerülve, túlzott védekezési reakciót válthatnak ki. Több fajtájuk ismert.

Légköri allergén például a háziporatka, virágpollen, állati szőrök, a toll, a penészgomba. Ételallergén lehet a tej, tojás, hal, kagyló, eper, málna, kivi, paradicsom, olajos magvak….stb. Hirtelen fellépő tünetet válthat ki a méhek és darazsak méreganyaga.

Gyógyszerek esetében gyakori allergén a penicillin és származékai, érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók. De fémek, festékek, gyanták, ragasztók is válthatnak ki allergiás reakciót.

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

A tesztet megelőző 7 napban az antihisztamin- ill. szteroidtartalmú gyógyszereket és kenőcsöket el kell hagyni, mert ezek befolyásolhatják az eredmény. Ilyen a Claritine, Aerius, Allegra, Medrol…stb.A vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg bőre test szerte ekcémás, kiütéses. Általában az alkarra visszük fel az allergént amennyiben ez nem lehetséges, akkor a hát bőrén is elvégezhető a vizsgálat.

Fájdalmas a vizsgálat? Lehetnek szövődményei?

Az allergént egy szabványos, 1mm szúrásmélységű lándzsa segítségével juttatjuk a bőr rétegei közé. Ez a karcolás nem okoz vérzést és csak minimális fájdalommal jár. Pozitív eredmény esetén, a bőrön helyi duzzanat és vörösség jelentkezik, melyet viszketés kísér. Az eredmény leolvasása és az allergének eltávolítása után ezeket a tüneteket gyulladás- és viszketéscsökkentő kenőccsel kezeljük. A hirtelen fellépő szövődmények veszélye miatt csak szakorvosi felügyelet mellett, olyan helyen végezzük a vizsgálatot, ahol sürgősségi ellátásra is lehetőség van. Igaz, ennek valószínűsége csekély a standardizált gyárilag tisztított, hígított allergén oldatok használatával végzett vizsgálat során.

Mi a Prick teszt vizsgálatának menete?

A vizsgálatra érkező beteget vagy hozzátartozóját alaposan kikérdezzünk panaszairól, kórelőzményt veszünk fel. Tájékoztatjuk a vizsgálat menetéről és a várható kellemetlenségekről. A vizsgálatba való beleegyezését dokumentáljuk. A beteget kényelmes székbe ültetjük, és alkarját szabaddá tesszük. Ha a bőr tünetmentes, alkohollal fertőtlenítjük és zsírtalanítjuk. Ezen a területen egy tollal megjelöljük az allergének felvitelének a helyét.

Ezután az előre megjelölt pontokra allergén oldatokat cseppentünk. A teszt csak negatív és pozitív kontroll mellett végezhető, ezért fiziológiás sóoldatot és hisztamint is karcolunk a bőr alá. Az allergének helyén a bőrt lándzsával megszúrjuk. Minden szúráshoz külön, illetve alaposan megtisztított lándzsát használunk. Figyelünk, hogy az allergén cseppek ne keveredjenek.
A reakcióidő körülbelül 15-20 perc. Ha a beteg allergiás a felvitt anyagra, helyi reakció alakul ki, csalánkiütés jelenik meg. Ez viszketéssel jár, de ezeket nem szabad vakarni, ezt vizsgálat előtt el is mondjuk. Az eredmény leolvasása után a bőrt megtisztítjuk és a tüneteket helyileg kezeljük.

Hogyan értékelik a vizsgálatok eredményét?

Az allergiás reakció mértékét a kialakult csalánkiütés legnagyobb átmérője alapján ítéljük meg. Ezt egy átlátszó vonalzó, vagy leolvasó sablon segítségével határozzuk meg, 3 milliméternél nagyobb átmérőjű tünetet pozitívnak tekintünk. Étel allergia esetén a pozitív bőrteszt csak tájékoztató jellegű. Az egyértelmű diagnózis felállításához táplálék provokációs vizsgálat is szükséges, melyet szakember felügyelete mellett, kórházi körülmények között végzünk. Az eredményt befolyásolhatja, ha a beteg gyenge reakciót mutat a hisztamin cseppre. Ha a pozitív kontroll helye tünetmentes marad, a vizsgálat nem lesz értékelhető. Illetve ha a bőr túl érzékeny, a negatív kontroll is eltérést mutathat, ami miatt az eredmény nem ítélhető meg jól. Fontos a klinikai tünetek és a vizsgálat eredményeinek együttes értékelése.

Hány éves kortól ajánlott a Prick teszt elvégzése?

Étel allergénekkel 6 hónapos kortól, inhalatív allergénekkel 2 éves kor felett végezhető bőrpróba. Azonban 3-4 éves korban ajánljuk a teszt elvégzését, mert az ennél kisebb gyermekek nem tűrik jól a vizsgálatot és a bőr válaszkészsége sem biztos, hogy megfelelő, ami az eredményt befolyásolhatja.

Vermes Krisztina

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!