Hasmenés – víz nélkül ekkor sincs élet

hasmenés

Utolsó frissítés:

Sokféle okból kialakuló hasmenés létezik.

A jelen cikk a heveny (akut), baktériumok vagy vírusok által kiváltott hasmenésekkel foglalkozik. Igen gyakori kórkép a hasmenés, hiszen 5 éves kor alatt évente átlagosan 1-2 alkalommal jelentkezik. A két évesnél fiatalabb kicsik kifejezetten fogékonyak ezen infekciókra.

Akkor áll fenn hasmenés, ha a széklet állaga laza, vizes vagy véres, illetve általában 3-nál több székletürítés jelentkezik naponta. 

Leggyakrabban vírusok idézik elő. Ha gennyes vagy véres a széklet, baktériumra gyanakodhatunk. A vírus vagy baktérium okozta fertőzések általában egy héten belül megszűnnek.

Hányás, láz is kísérheti a panaszokat. A gyerekek általában hasi fájdalomról számolnak be.

A hasmenés kezelésében elengedhetetlenül fontos a megfelelő folyadékfogyasztás biztosítása.

Anyatejes csecsemőnél semmiképp se függesszük fel az anyatejes táplálást! Speciális tápszerek adása néhány napos megbetegedés esetben indokolatlan. Vizet, teát, szűrt gyümölcslevet adjunk a gyermeknek. Amennyiben a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt, vagy kifejezetten nagyszámú székletet ürít, alkalmazzunk gyógyszertárban kapható orális rehidrációs folyadékot! A kisebb gyerekek kevésbé utasítják el az innivalót, ha többször kínálunk kisebb mennyiségeket.

Ajánlott a laktóztartalmú tej fogyasztásának kerülése, javasoljuk viszont a sós ételek (ropi, főtt krumpli) adását. A betegség javulásával minél gyorsabban térjünk vissza a normál étrendhez.

Célszerű elkezdeni a probiotikum szedését, amik „jó baktériumokat” tartalmaznak. A hasmenés elmúltával egy hétig ajánlott még ezen készítmények szedése, így megelőzhetjük, hogy elhúzódó felszívódási zavar, híg székletürítés alakuljon ki.

Hasfájás, hasi diszkomfort esetén adhatunk fájdalomcsillapító gyógyszert.

Ha a gyermek nem, vagy kevés folyadékot iszik, jelentősen kevesebb vizeletet ürít, fennáll a kiszáradás veszélye, orvoshoz kell fordulni.

Szintén fel kell keresni a gyermekorvost, ha a gyermek aluszékony, nagyszámú hányás és láz társul a hasmenéshez. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők koruk miatt érzékenyebbek a dehidrációra, ezért őket is látnia kell a gyermekorvosnak.

Amennyiben otthon nem biztosítható hasmenés esetén a megfelelő folyadékszükséglet, a gyermekorvos kórházba utalja a gyermeket. Ekkor infúziót fog kapni egy kicsiny, vénába helyezett branülön keresztül. Az infúzió megszünteti a kiszáradást és az ionok egyensúlyát is biztosítja.

Néhány napig tartó hasmenés esetén a székletminta bakteriális tenyésztésre történő elküldése szükségtelen, ugyanis az eredmény a fent részletezett kezelési elveken nem változhat, ráadásul technikai okokból nem mindig sikerül azonosítani a kórokozót.

A hasmenések nagy része vírus által okozott, azaz az antibiotikumok hatástalanok. A legtöbb baktérium esetén ép immunitással rendelkező gyermekben spontán szűnik a hasmenés, szükségtelen antibiotikumot adni. Ráadásul antibiotikum szedése tartós ürítést is létrehozhat.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, Shigella baktérium által okozott vérhas esetén, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban, valamint szövődményként létrejövő véráram fertőzésnél indokolt antibiotikumot adni. Erről gyermekorvos dönt.

Kérjük gyermekorvos tanácsát, ha a hasmenés elhúzódik, vagy a fertőzés elmúltával a híg székletürítés heteken át fennmarad, felszívódási zavarra van gyanú.

Könnyű elkapni a gyermekközösségekben terjedő hasmenést, illetve ha hasmenéses beteggel lakunk egy háztartásban. Legfontosabb ebben az esetben is a higiénia: a kézmosás, a saját evőeszköz és fogkefe használata.

Cikkünkkel abban próbáltunk segíteni, hogy otthon mennyi mindent tehetünk hasmenés esetén, illetve milyen tünetekre figyeljünk, amikor orvosi vizsgálatra is szükség van.

Dr. Tóth Fanni