Hasmenés – víz nélkül ekkor sincs élet

hasmenés

Sokféle okból kialakuló hasmenés létezik.

A jelen cikk a heveny (akut), baktériumok vagy vírusok által kiváltott hasmenésekkel foglalkozik. Igen gyakori kórkép a hasmenés, hiszen 5 éves kor alatt évente átlagosan 1-2 alkalommal jelentkezik. A két évesnél fiatalabb kicsik kifejezetten fogékonyak ezen infekciókra.

Akkor áll fenn hasmenés, ha a széklet állaga laza, vizes vagy véres, illetve általában 3-nál több székletürítés jelentkezik naponta. 

Leggyakrabban vírusok idézik elő. Ha gennyes vagy véres a széklet, baktériumra gyanakodhatunk. A vírus vagy baktérium okozta fertőzések általában egy héten belül megszűnnek.

Hányás, láz is kísérheti a panaszokat. A gyerekek általában hasi fájdalomról számolnak be.

A hasmenés kezelésében elengedhetetlenül fontos a megfelelő folyadékfogyasztás biztosítása.

Anyatejes csecsemőnél semmiképp se függesszük fel az anyatejes táplálást! Speciális tápszerek adása néhány napos megbetegedés esetben indokolatlan. Vizet, teát, szűrt gyümölcslevet adjunk a gyermeknek. Amennyiben a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt, vagy kifejezetten nagyszámú székletet ürít, alkalmazzunk gyógyszertárban kapható orális rehidrációs folyadékot! A kisebb gyerekek kevésbé utasítják el az innivalót, ha többször kínálunk kisebb mennyiségeket.

Ajánlott a laktóztartalmú tej fogyasztásának kerülése, javasoljuk viszont a sós ételek (ropi, főtt krumpli) adását. A betegség javulásával minél gyorsabban térjünk vissza a normál étrendhez.

Célszerű elkezdeni a probiotikum szedését, amik „jó baktériumokat” tartalmaznak. A hasmenés elmúltával egy hétig ajánlott még ezen készítmények szedése, így megelőzhetjük, hogy elhúzódó felszívódási zavar, híg székletürítés alakuljon ki.

Hasfájás, hasi diszkomfort esetén adhatunk fájdalomcsillapító gyógyszert.

Ha a gyermek nem, vagy kevés folyadékot iszik, jelentősen kevesebb vizeletet ürít, fennáll a kiszáradás veszélye, orvoshoz kell fordulni.

Szintén fel kell keresni a gyermekorvost, ha a gyermek aluszékony, nagyszámú hányás és láz társul a hasmenéshez. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők koruk miatt érzékenyebbek a dehidrációra, ezért őket is látnia kell a gyermekorvosnak.

Amennyiben otthon nem biztosítható hasmenés esetén a megfelelő folyadékszükséglet, a gyermekorvos kórházba utalja a gyermeket. Ekkor infúziót fog kapni egy kicsiny, vénába helyezett branülön keresztül. Az infúzió megszünteti a kiszáradást és az ionok egyensúlyát is biztosítja.

Néhány napig tartó hasmenés esetén a székletminta bakteriális tenyésztésre történő elküldése szükségtelen, ugyanis az eredmény a fent részletezett kezelési elveken nem változhat, ráadásul technikai okokból nem mindig sikerül azonosítani a kórokozót.

A hasmenések nagy része vírus által okozott, azaz az antibiotikumok hatástalanok. A legtöbb baktérium esetén ép immunitással rendelkező gyermekben spontán szűnik a hasmenés, szükségtelen antibiotikumot adni. Ráadásul antibiotikum szedése tartós ürítést is létrehozhat.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, Shigella baktérium által okozott vérhas esetén, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban, valamint szövődményként létrejövő véráram fertőzésnél indokolt antibiotikumot adni. Erről gyermekorvos dönt.

Kérjük gyermekorvos tanácsát, ha a hasmenés elhúzódik, vagy a fertőzés elmúltával a híg székletürítés heteken át fennmarad, felszívódási zavarra van gyanú.

Könnyű elkapni a gyermekközösségekben terjedő hasmenést, illetve ha hasmenéses beteggel lakunk egy háztartásban. Legfontosabb ebben az esetben is a higiénia: a kézmosás, a saját evőeszköz és fogkefe használata.

Cikkünkkel abban próbáltunk segíteni, hogy otthon mennyi mindent tehetünk hasmenés esetén, illetve milyen tünetekre figyeljünk, amikor orvosi vizsgálatra is szükség van.

Dr. Tóth Fanni

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!