Ezt tudni kell a lázról!

lázas cumizós kislány

Mindenki életében előfordul, hogy lázas, gyermekeknél gyakrabban, nekik sokszor az első tünetük betegség kezdetekor. Ezzel a cikkel szeretném eloszlatni a lázzal kapcsolatos tévhiteket és segítséget nyújtani, hogy mi a teendő láz esetén.

Mi a láz, milyen hőre mondjuk hogy lázas a gyermek?

A láz jó! Szervezetünk természetes immunreakciója. Amikor egy kórokozó szervezetünkbe kerül egy védekezési kaszkád indul el (immunrendszerünk védekezése) melynek része a láz. Testünk hőt kezd termelni, ezzel segítve immunrendszerünknek a védekezésben, mivel a megemelkedett testhőmérséklet lassítja a kórokozók szaporodását és segíti az immunsejtek működését.

Nagyon fontos kiemelnem, hogy a láz egy tünet, nem betegség

és a láz nem káros, így egymagában a láz nem ad okot aggodalomra. A láz hátterében minden esetben valamilyen külső ok, vagy betegség állhat, amit keresni kell.

Testünk fiziológiás hőmérséklete 36,5 és 37,5 C között mozog. Bizonyos esetekben, mint például erős napfény hatására, meleg környezetben vagy fizikai aktivitástól nehezített hőleadás kapcsán a testünk felhevül és ilyenkor is magasabb testhőmérsékletet mérhetünk, bár lázunk nincs.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Előfordul, hogy a gyermeknél emelkedett testhőmérsékletet mérünk aktív testmozgással járó játékot követően, meleg szobában vagy hőségben, főleg ha túlságosan fel volt öltöztetve, de ez nem jelenti azt, hogy lázas, ha erre van gyanú, akkor érdemes picit később újból testhőt mérni. Ennek elkülönítésére hasznos a lent felsorolt lázzal járó tünetek keresése.

A láz fogalma gyermekek esetében életkorhoz is kötött.

Mivel az újszülöttekben és 3 hónap alatti csecsemőknél az immunrendszer még éretlen, ezért náluk végbélben mért 38 C feletti hő esetén lázról beszélünk.
3 hónapos kor felett a gyermekeknek (egyénfüggő is) az immunrendszere már fejlettebb ezért rectalis 38,5 C feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról.

Mik a tünetei a láznak?

Amikor a gyermekek (vagy felnőttek) belázasodnak sokszor tapasztaljuk a következő tüneteket, akár többet egyszerre. Gyakran azt vesszük észre, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, szokatlanul elesett és nyűgös (rossz a közérzete) lesz, az arcuk gyakran kipirul, bőrüket melegebbnek érezzük, ha kézfejünket homlokukhoz érintjük. Ezeken felül gyakori tünet még a verejtékezés, hidegrázás és a fejfájás is.

Lázmérés menete:

lázas gyerekManapság nagyon sok eszköz elérhető a testhőmérséklet meghatározásához. Ezek a készülékek különböző helyeken alkalmazhatóak.

A legmegbízhatóbb lázmérést továbbra is a végbélben tudjuk elvégezni, de természetesen bizonyos életkor felett ez már nehézkes és kellemetlen.

Ebben az esetben a hónaljban való testhő meghatározás kellő információt nyújt.

A fülhőmérő és a homlokhőmérő is elégséges információt nyújt.

Az minden lázmérés esetében fontos, hogy bizonyos időközönként, körülbelül fél óra elteltével ellenőrizzük mérésünket, ezzel jó eséllyel kizárhatjuk a külső hatásra bekövetkező test-hőemelkedést és több információ birtokába is jutunk.

Mit tegyünk ha lázas a gyermek?

2011 óta a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium ajánlása szerint nem kötelező csillapítani a lázat. Legyünk tudatában annak, hogy a lázcsillapítás nem a láz okát, hanem a lázat mint tünetet szünteti meg és a gyermek közérzetét javítja.

Otthonunkban a legfontosabb amit tehetünk, hogy odafigyelünk, hogy a gyermek sokat igyon, mert az emelkedett testhő emelkedett folyadékvesztést is eredményez. Nem kell a gyermeket kötelezően ágyban tartani, ha csak ő nem akarja és nem kell bebugyolálni, sőt igyekezzünk egy réteggel kevesebbet ráadni, laza ruházatot viselni evvel könnyítve a hőleadást.

A lázcsillapítás esetén fontos, hogy csak bizonyos hő felett csillapítsuk a gyermek lázát. Három hónapos kor alatt 38 C és a feletti hő esetén javasolt a gyógyszeres lázcsillapítás, mivel ez a korosztály veszélyeztetettebb, ezért javasolt orvosunkkal konzultálni.

3 hónapos kortól 38,5 C fokos hőmérséklet felett lázat csillapítani szabad, de ha a gyermek jól van nem kell.
A priznic és a hűtőfürdő használatát már kevésbé javasoljuk, mert kellemetlen a gyermeknek. Gyógyszeres lázcsillapításra lázcsillapító kúpokat vagy szirup formájában kapható szereket (Ibuprofen, Paracetamol, Aminophenazon) alkalmazhatunk csak az előírás szerint, figyeljünk a megfelelő dózisra, ha szükséges kérjünk tanácsot orvosunktól, gyógyszerészünktől.

Amennyiben láz mellett más tüneteket észlelünk vagy a láz már több mint három napja fennáll keressük fel gyermek háziorvosunkat akivel a további teendőket megbeszélhetjük.

Dr. Schmidt Ádám

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •