Ezt tudni kell a lázról!

Mikortól beszélünk lázról?

Mindenki életében előfordul, hogy lázas; gyermekeknél gyakrabban, nekik sokszor az első tünetük betegség kezdetekor. Ezzel a cikkel szeretném eloszlatni a lázzal kapcsolatos tévhiteket, és segítséget nyújtani, hogy mi a teendő láz esetén.

Mi a láz, mikortól beszélünk lázról? Milyen hőre mondjuk, hogy lázas a gyermek?

A láz jó!

Szervezetünk természetes immunreakciója. Amikor egy kórokozó szervezetünkbe kerül, egy védekezési kaszkád indul el (immunrendszerünk védekezése), melynek része a láz. Testünk hőt kezd termelni, ezzel segítve immunrendszerünknek a védekezésben, mivel a megemelkedett testhőmérséklet lassítja a kórokozók szaporodását és segíti az immunsejtek működését. Nagyon fontos kiemelnem, hogy a láz egy tünet, nem betegség, és a láz nem káros, így egymagában a láz nem ad okot aggodalomra. A láz hátterében minden esetben valamilyen külső ok vagy betegség állhat, amit keresni kell.

Testünk fiziológiás hőmérséklete 36,5 és 37,5 °C között mozog.

Bizonyos esetekben, mint például erős napfény hatására, meleg környezetben vagy fizikai aktivitástól nehezített hőleadás kapcsán a testünk felhevül, és ilyenkor is magasabb testhőmérsékletet mérhetünk, bár lázunk nincs.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Előfordul, hogy a gyermeknél emelkedett testhőmérsékletet mérünk aktív testmozgással járó játékot követően, meleg szobában vagy hőségben, főleg ha túlságosan fel volt öltöztetve, de ez nem jelenti azt, hogy lázas; ha erre van gyanú, akkor érdemes picit később újból testhőt mérni. Ennek elkülönítésére hasznos a lent felsorolt lázzal járó tünetek keresése.

A csecsemő testhőmérséklete

A láz fogalma gyermekek esetében életkorhoz is kötött.
Mivel az újszülötteknél és a 3 hónap alatti csecsemőknél az immunrendszer még éretlen, ezért náluk végbélben mért 38 °C feletti hő esetén lázról beszélünk.
3 hónapos kor felett a gyermekeknek (egyénfüggő is) az immunrendszere már fejlettebb, ezért rectalis 38,5 °C feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról.

Mik a tünetei a láznak?

Amikor a gyermekek (vagy felnőttek) belázasodnak, sokszor tapasztaljuk a következő tüneteket, akár többet egyszerre. Gyakran azt vesszük észre, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, szokatlanul elesett és nyűgös lesz (rossz a közérzete), az arcuk gyakran kipirul, bőrüket melegebbnek érezzük, ha kézfejünket homlokukhoz érintjük. Ezeken felül gyakori tünet még a verejtékezés, a hidegrázás és a fejfájás is.

Lázmérés menete:

Manapság nagyon sok eszköz elérhető a testhőmérséklet meghatározásához. Ezek a készülékek különböző helyeken alkalmazhatóak. A legmegbízhatóbb lázmérést továbbra is a végbélben tudjuk elvégezni, de természetesen bizonyos életkor felett ez már nehézkes és kellemetlen. Ebben az esetben a hónaljban való testhő-meghatározás kellő információt ad. A fülhőmérő és a homlokhőmérő is elégséges információt nyújt. Az minden lázmérés esetében fontos, hogy bizonyos időközönként, körülbelül fél óra elteltével ellenőrizzük mérésünket, ezzel jó eséllyel kizárhatjuk a külső hatásra bekövetkező testhőemelkedést, és több információ birtokába is jutunk.

lázas gyerek
Lázas a gyermek

Mit tegyünk, ha lázas a gyermek?

2011 óta a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása szerint nem kötelező csillapítani a lázat.

Legyünk tudatában annak, hogy a lázcsillapítás nem a láz okát, hanem a lázat, mint tünetet szünteti meg, és a gyermek közérzetét javítja. Otthonunkban a legfontosabb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk, hogy a gyermek sokat igyon, mert az emelkedett testhő emelkedett folyadékvesztést is eredményez. Nem kell a gyermeket kötelezően ágyban tartani, hacsaknem ő akarja, és nem kell bebugyolálni, sőt igyekezzünk egy réteggel kevesebbet ráadni, laza ruházatot viseljen, evvel könnyítve a hőleadást.

A lázcsillapítás esetén fontos, hogy csak bizonyos hő felett csillapítsuk a gyermek lázát.

Három hónapos kor alatt 38 °C és a feletti hő esetén javasolt a gyógyszeres lázcsillapítás, mivel ez a korosztály veszélyeztetettebb, ezért javasolt orvosunkkal konzultálni.
3 hónapos kortól 38,5 °C-os hőmérséklet felett lázat csillapítani szabad, de ha a gyermek jól van, nem kell.

A priznic és a hűtőfürdő használatát már kevésbé javasoljuk, mert kellemetlen a gyermeknek.
Gyógyszeres lázcsillapításra lázcsillapító kúpokat vagy szirup formájában kapható szereket (Ibuprofen, Paracetamol, Aminophenazon) alkalmazhatunk csak az előírás szerint, figyeljünk a megfelelő dózisra, ha szükséges, kérjünk tanácsot orvosunktól, gyógyszerészünktől.

Amennyiben láz mellett más tüneteket észlelünk, vagy a láz már több mint három napja fennáll, keressük fel gyermekháziorvosunkat, akivel a további teendőket megbeszélhetjük.

Dr. Schmidt Ádám

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!