Mit kell tudni a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

24 órás vérnyomásmérés

Az ABPM (a 24 órás vérnyomásmérés) vizsgálat az angol ambulatory blood pressure monitoring kezdőbetűiből ered.

A vizsgálat segít a magas vérnyomás betegség diagnosztikájában, súlyosságának megállapításában, a terápia kialakításában, valamint a terápia hatékonyságának megítélésében és az után követésben.

Fontos tudni, hogy az éppen aktuális vérnyomás értéket gyermekkorban is számos tényező befolyásolja (testmagasság, testsúly, testhelyzet, fizikai aktivitás, nemi érettség, genetikai tényezők, szív- érrendszeri megbetegedések, vese fejlődési rendellenességek, vesebetegségek, gyógyszerek, sóbevitel, környezeti zaj, stresszhelyzetek, hormonális betegségek stb.) illetve, a vérnyomásmérésnek a szakmai előírásoknak megfelelően szabályosan kell történnie. Magas vérnyomás betegség, más néven hipertónia gyanúja esetén a kivizsgálást célszerű endokrinológiai vagy belgyógyászati Centrumban végezni és a másodlagos okokat kizárni.

Az ABPM vizsgálat javallatai

• Orvosi vizit alkalmával észlelt magas vérnyomás az életkornak, nemnek és testmagasságnak megfelelő normálértékekhez viszonyítva („fehérköpeny hipertónia kiszűrése)
• Jelentős eltérés a rendelői és az otthoni vérnyomásértékek között („maszkírozott hipertónia” kiszűrése)
• Mindkét szülőnél diagnosztizált magas vérnyomás
• Elhízás vagy metabolikus szindróma
• Krónikus vesebetegség
• 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség
• Alvási apnoe szindróma vagy egyéb szekunder hipertónia formák gyanúja
• A gyógyszeres kezelés hatékonyságának megítélése

Az ABPM vizsgálat menete

A mérés a gyermek megszokott hétköznapi aktivitása mellett teljesen automata oszcillometriás vérnyomásmérővel történik, ezáltal a legjobban a 24 órás vérnyomásátlag, és a hipertóniás időindex reprodukálható. Utóbbi azt mutatja meg, hogy az adott mérési időszakban a mérések hány százaléka volt a megengedettnél magasabb. A vizsgálat során egy mandzsettát helyeznek a nem domináns (általában a bal) felkarra, egy tokba helyezett kis gépet akasztanak egy pánt segítségével a gyermek nyakába, a gépet a mandzsettával egy vékony puha gumicső köti össze.

A mérések gyakorisága a szakmai ajánlások szerint a nappali aktív időszakban 15-20 percenként, az éjszakai passzív időszakban 30 percenként történik.

Az ABPM vizsgálat nem fájdalmas, azonban a legtöbb gyermek (akár kicsi, akár nagy) a vérnyomásméréssel járó kellemetlenséget nehezen tolerálja vagy tiltakozik az egész napos készülékviselés ellen (pl.: nem viszi el az iskolába). Ebben az esetben fontos, hogy a szülő a gyermekkel megbeszélje a vizsgálat szükségességét és támogassa az orvos által előírtak betartását. További probléma, hogy a mandzsetta felfújásakor zavaró hang fokozott stressz állapotot válthat ki, sőt gyakori, hogy az éjszakai alvást is akadályozza, mely sikertelen vagy fals pozitív mérési eredményekhez vezethet.

ABPM Mire kell figyelni?

A legfontosabb, hogy víz ne érje a készüléket! Fontos, hogy csak megfelelő méretű mandzsettát használjunk és a 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba!

A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza mihamarabb meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.

A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, mert így pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységre milyen vérnyomással reagál a gyermek.

Hogyan történik a 24 órás vérnyomásmérés vizsgálati eredményének kiértékelése?

A kezelőorvos a vizsgálati eredmények értékelésekor az életkori , nem- és testmagasság-függő vérnyomás percentilis határértékeket veszi figyelembe. Normál vérnyomás esetén a szisztolés és diasztolés értékek nem haladják meg a 90-es percentilist.
90-95 közötti percentilis érték esetén a vérnyomás már emelkedett, ún. határértéken van.

A 95 percentilis érték azt jelenti, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű és magasságú gyermekek 95%-ának kisebb a szisztolés és/vagy diasztolés vérnyomás értéke, tehát a vizsgált gyermek vérnyomása meghaladja a korosztályos normál érték felső határát.

A 95 percentilis értéket meghaladó szisztolés és/vagy diasztolés értékek esetén a betegség súlyosságát fokozatokkal jelölik:

1.fokú 95 percentilistől a 99 percentilis + 5Hgmm-ig terjedő átlag értékek esetén, míg
2.fokú 99 percentilis+5 Hgmm-t meghaladó átlag értékek esetén.

Összegző tudnivaló

A 24 órás vérnyomás monitorizálás gyermekkorban is fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. A vizsgálat sikeressége érdekében ABPM vizsgálat előtt célszerű mérlegelni a vizsgálat előnyeit és hátrányait, valamint lehetőség szerint csak jól kooperáló, az utasításokat betartó gyermeknél alkalmazni.

Dr.Rudolf Judit

Szakirodalom:
Flynn JT,Daniels SR,Hayman LL,et al;American Heart Association Atherosclerosis, Hypertension and Obesity in Youth Committee of the Council on Cardiovascular Disease in the Young Update:Aambulatory blood pressure monitoring in children and adolescents: a scientific statement from the American Heart Association.Hypertension.2014;63(5):1116–1135

Mit kell tudni a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

Szoktad mérni gyermeked vérnyomását?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!