Főmenü

Mit kell tudni a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

24 órás vérnyomásmérés

Az ABPM vizsgálat az angol ambulatory blood pressure monitoring kezdőbetűiből ered.
A vizsgálat segít a magas vérnyomás betegség diagnosztikájában, súlyosságának megállapításában, a terápia kialakításában, valamint a terápia hatékonyságának megítélésében és az után követésben.

Fontos tudni, hogy az éppen aktuális vérnyomás értéket gyermekkorban is számos tényező befolyásolja (testmagasság, testsúly, testhelyzet, fizikai aktivitás, nemi érettség, genetikai tényezők, szív- érrendszeri megbetegedések, vese fejlődési rendellenességek, vesebetegségek, gyógyszerek, sóbevitel, környezeti zaj, stresszhelyzetek, hormonális betegségek stb.) illetve, a vérnyomásmérésnek a szakmai előírásoknak megfelelően szabályosan kell történnie. Magas vérnyomás betegség, más néven hipertónia gyanúja esetén a kivizsgálást célszerű endokrinológiai vagy belgyógyászati Centrumban végezni és a másodlagos okokat kizárni.

Az ABPM vizsgálat javallatai

• Orvosi vizit alkalmával észlelt magas vérnyomás az életkornak, nemnek és testmagasságnak megfelelő normálértékekhez viszonyítva („fehérköpeny hipertónia kiszűrése)
• Jelentős eltérés a rendelői és az otthoni vérnyomásértékek között („maszkírozott hipertónia” kiszűrése)
• Mindkét szülőnél diagnosztizált magas vérnyomás
• Elhízás vagy metabolikus szindróma
• Krónikus vesebetegség
• 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség
• Alvási apnoe szindróma vagy egyéb szekunder hipertónia formák gyanúja
• A gyógyszeres kezelés hatékonyságának megítélése

Az ABPM vizsgálat menete

A mérés a gyermek megszokott hétköznapi aktivitása mellett teljesen automata oszcillometriás vérnyomásmérővel történik, ezáltal a legjobban a 24 órás vérnyomásátlag, és a hipertóniás időindex reprodukálható. Utóbbi azt mutatja meg, hogy az adott mérési időszakban a mérések hány százaléka volt a megengedettnél magasabb. A vizsgálat során egy mandzsettát helyeznek a nem domináns (általában a bal) felkarra, egy tokba helyezett kis gépet akasztanak egy pánt segítségével a gyermek nyakába, a gépet a mandzsettával egy vékony puha gumicső köti össze.

A mérések gyakorisága a szakmai ajánlások szerint a nappali aktív időszakban 15-20 percenként, az éjszakai passzív időszakban 30 percenként történik. Az ABPM vizsgálat nem fájdalmas, azonban a legtöbb gyermek (akár kicsi, akár nagy) a vérnyomásméréssel járó kellemetlenséget nehezen tolerálja vagy tiltakozik az egész napos készülékviselés ellen (pl.: nem viszi el az iskolába). Ebben az esetben fontos, hogy a szülő a gyermekkel megbeszélje a vizsgálat szükségességét és támogassa az orvos által előírtak betartását. További probléma, hogy a mandzsetta felfújásakor zavaró hang fokozott stressz állapotot válthat ki, sőt gyakori, hogy az éjszakai alvást is akadályozza, mely sikertelen vagy fals pozitív mérési eredményekhez vezethet.

24 órás vérnyomásmérésMire kell figyelni?

A legfontosabb, hogy víz ne érje a készüléket! Fontos, hogy csak megfelelő méretű mandzsettát használjunk és a 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba!
A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza mihamarabb meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.
A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, mert így pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységre milyen vérnyomással reagál a gyermek.

Hogyan történik a vizsgálati eredmények kiértékelése?

A kezelőorvos a vizsgálati eredmények értékelésekor az életkori , nem- és testmagasság-függő vérnyomás percentilis határértékeket veszi figyelembe. Normál vérnyomás esetén a szisztolés és diasztolés értékek nem haladják meg a 90-es percentilist.
90-95 közötti percentilis érték esetén a vérnyomás már emelkedett, ún. határértéken van.
A 95 percentilis érték azt jelenti, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű és magasságú gyermekek 95%-ának kisebb a szisztolés és/vagy diasztolés vérnyomás értéke, tehát a vizsgált gyermek vérnyomása meghaladja a korosztályos normál érték felső határát.
A 95 percentilis értéket meghaladó szisztolés és/vagy diasztolés értékek esetén a betegség súlyosságát fokozatokkal jelölik:
1.fokú 95 percentilistől a 99 percentilis + 5Hgmm-ig terjedő átlag értékek esetén, míg
2.fokú 99 percentilis+5 Hgmm-t meghaladó átlag értékek esetén.

Összegző tudnivaló

A 24 órás vérnyomás monitorizálás gyermekkorban is fontos vizsgálat a hipertónia diagnózisának pontos felállításában, a vérnyomás nappali és éjszakai ingadozásának követésében, illetve kontrollként szinte nélkülözhetetlen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságának megítélésében. A vizsgálat sikeressége érdekében ABPM vizsgálat előtt célszerű mérlegelni a vizsgálat előnyeit és hátrányait, valamint lehetőség szerint csak jól kooperáló, az utasításokat betartó gyermeknél alkalmazni.

Dr.Rudolf Judit

Szakirodalom:
Flynn JT,Daniels SR,Hayman LL,et al;American Heart Association Atherosclerosis, Hypertension and Obesity in Youth Committee of the Council on Cardiovascular Disease in the Young Update:Aambulatory blood pressure monitoring in children and adolescents: a scientific statement from the American Heart Association.Hypertension.2014;63(5):1116–1135

 

Mit kell tudni a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

Szoktad mérni gyermeked vérnyomását?

Köszönjük, hogy szavaztál!


Close
Read more:
masszázs
Masszázs gyermekeknek?

Igen, természetesen. De mivel sokkal kisebbek, törékenyebbek, kezelésükkor kiemelt figyelemmel kell lenni életkorukra és testi adottságaikra. Az ember...

Gyermekkori szűrővizsgálatok
Gyermekkori szűrővizsgálatok

Az egészségügyi prevenció, azaz megelőzés három szinten valósítható meg. Az elsődleges prevenció célja az egészségmegőrzés - pl. egészséges...

Close