Mikor kell és mikor nem kell beutaló?

beutaló köteles-e az orvosi vizsgálat

GY.I.K. – gyakran ismételt kérdések a betegfelvétellel kapcsolatban III. 

A napi gyakorlatban sokszor előforduló probléma, hogy a beteg, jelen esetben a szülő mást ért vagy mást gondol egy-egy elhangzott mondatról vagy feltett kérdésről, mint aki mondta, vagy aki a kérdést feltette.

Ha ez a beszélgetés szemtől-szemben történik, és figyelnek egymásra a beszélgető felek, akkor ez a félreértés gyorsan kiderülhet, de ha ez telefonon történik, akkor bizony ez később okoz problémát, ami általában a betegfelvételekor derül ki.

Milyen problémák lehetnek a beutalóval? Kell vagy nem kell?

Vannak olyan járóbeteg szakellátások, amelyek beutaló nélkül igénybe vehetők.


Ezek a következők:

bőrgyógyászati,
nőgyógyászati és gyermeknőgyógyászati,
urológiai,
pszichiátriai és addiktológiai,
fül-, orr-, gégészeti, valamint csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti,
szemészeti és gyermekszemészeti,
általános sebészeti és baleseti sebészeti,
onkológiai ellátások.

Nem szükséges beutalót vinni akkor sem, ha a szülő azt vélelmezi, hogy gyermeke egészségi állapota miatt az azonnali ellátás indokolt. Pl. ez alapján lehet beutaló nélkül felkeresni az SBO vagyis a Sürgősségi betegellátó osztályt, vagy lehet a toxikológiai ellátás is igénybe venni, mert ezekben az esetekben a háziorvos felkeresése a beutalás miatt az ellátást jelentősen késleltetné.

Ugyanakkor, ha az ellátás során nem igazolódik be, hogy a beteg azonnali ellátása indokolt, akkor visszairányítják a beutalásra jogosult orvoshoz.

Ha a szülő ennek ellenére szeretne gyermeke számára azonnali ellátást kapni, akkor tájékoztathatják az orvosi beutaló nélkül indokolatlanul igénybe vett egészségügyi ellátásért fizetendő térítési díjról.

Minden egyéb ellátás beutaló köteles.

Pl. beutalóra van szükség a hallásvizsgálathoz vagy az alváslaborba, a logopédiára holott a fülészetre nem kell, de igaz ez a kézsebészetre is holott a sebészetre nem kell.

Kell-e időpont, ha van beutalónk?

Azokra az ambulanciákra, amelyek előre megadott időpontban látják el a betegeket, oda előzetesen időpontot kell kérni és az előre megadott időpont előtt kell minden esetben a betegfelvételnél jelentkezni.
Javasoljuk, hogy legalább 15 perccel a megadott időpont előtt érkezzenek meg, mert előfordulhat, hogy várakozni kell a regisztrációnál, továbbá, ha első alkalommal jönnek, akkor a betegazonosítás és az adatok rögzítése hosszabb időt vehet igénybe. Ha számolnak ezzel, akkor felesleges idegeskedéstől kímélhetik meg magukat és a környezetüket is.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakrendeléseiről, illetve arról, hogy kell-e és mikor lehet időpontot kérni az alábbi oldalon tájékozódhat:

Időpont kérés helyének bemutatása a Heim Pál Gyermekkórház oldalán.

Kell-e beutalót vinni, ha van időpontunk?

Ha beutaló köteles ambulanciára érkezik a beteg, akkor beutalóra szükség van akkor is, ha van időpontja.

Kell-e beutaló, ha az intézetből hívták fel a beteget, hogy mikor jöjjön vizsgálatra?

Igen, az időpont nem helyettesíti a beutalót, vagyis az időpont mellett a beutalóra is szükség van, ha a járóbeteg ellátás beutaló köteles. Ismételt vagyis kontroll ellátásnál az előző ambuláns lap számít beutalónak, ha azon szerepel, hogy visszavárják a beteget.

Szükség van beutalóra akkor is, ha megbeszélte az orvossal és az orvos fogadja a megbeszélt időpontban a beteget?

Igen – Ha beutaló köteles ellátásra szeretne menni a beteg, akkor szükség van beutalóra, akkor is, ha megbeszélte az ellátó orvossal, hogy fogadja. Ha már járt az orvosnál ezzel a problémával a beteg, akkor a kontroll vizsgálathoz az előző ambuláns lapra van szükség.

Ha beutaló köteles ambulanciára kontrollra megy a beteg, akkor is szükség van a beutalóra?

A válasz = igen!

Csak ebben az esetben nem kell új beutalót kérni az orvostól, csupán az előző ambuláns lapot kell bemutatni felvételkor, mert az előző alkalommal kapott ambuláns lap lesz a  beutalónk a kontroll vizsgálatra, hiszen azon szerepel, hogy az ellátó orvos visszavárja a beteget.

vérnyomás mérés- kell-e beutaló az orvoshoz

Mi számít kontrollnak?

Ha az ellátó orvos a kezelés, a gyógyítási folyamat során többszöri ellenőrzést tart indokoltnak és visszarendeli a beteget és ezt rá is írja az ambuláns lapra.

Mi nem számít kontrollnak?

Ha a beteg ugyanarra az ambulanciára szeretne menni, ahol már járt korábban, de az orvos nem rendelte vissza, vagy nem ugyanazzal a problémával megy. Pl. Gyermekével beutalóval felkereste már az ortopédiát csípőszűrés miatt, majd 3 év elteltével szintén az ortopédiára szeretne menni, de most lúdtalp miatt.
Ilyen esetben új beutaló szükséges még akkor is, ha ugyanarra a járóbeteg ellátásra szeretne menni.

Milyen adatoknak kell a beutalón szerepelnie a beteg személyes adatain és a betegségre vonatkozó információkon túl?

A beutalók helyes kitöltése az orvos feladata, de a hiányos vagy nem arra a járóbeteg ellátásra szóló beutaló miatt a szülő lesz frusztrált és ennek a problémának a megoldásában is közre kell működnie. Hiszen Ő tud ismételten beszélni az orvosával. Nem lehet pl. ultrahangra szóló beutalóval ortopédiára menni vagy nem lehet laborba szóló beutalóval cöliákiára menni.

Azért érdemes leellenőrizni, hogy az alábbi adatok szerepelnek-e a beutalón amit kapunk, hogy később ne legyen problémánk.

Beutalási adatok:
1. A beutaló orvos és munkahelyének azonosítására szolgáló 9 jegyű számsornak (kódnak) és a munkahely megnevezésének
2. A beutaló orvos által végzett ellátást azonosító 8 vagy 9 jegyű naplósorszámnak
3. Az orvos 5 jegyű pecsét számának
4. A kiállítási dátumának
5. A vizsgálatra vagy gyógykezelésre felkért szolgáltató nevének, intézményi azonosító kódjának – ebből lehet tudni, hogy melyik intézménybe és azon belül melyik ambulanciára vagy osztályra utalta be a beteget az orvos.

Mi történik, ha máshová szól a beutalónk?

Ha más intézménybe szól a beutalónk, mint ahová megyünk vagy szeretnénk menni, akkor úgy kell tekinteni, mintha nem lenne beutalónk. Ennek az az oka, hogy más egészségügyi szolgáltatónál nem vehető igénybe az ellátás, csak annál a szolgáltatónál, ahova a beutaló szól.
Nevesítve, pl. ha IV. kerületi laboratóriumba szóló a beutalónk van, akkor nem lehet ezzel a beutalóval a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet laboratóriumába menni.

Meddig érvényes?

A beutaló az orvos által a beutalón megjelölt időpontig, de legalább 90 napig érvényes.

Mi számít felhasználásának?

Már az egészségügyi szolgáltatóhoz való bejelentkezés is felhasználásnak minősül és az ellátás igénybevételének megkezdése is az adott intézménynél.

Mi alapján állapítják meg, hogy területileg melyik intézményhez tartozik a beteg?

A lakcímkártya alapján a beteg bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint vagy a beteg háziorvos általi beutalása esetén annak telephelye szerint dönthető el, hogy az adott intézménynek van-e területi ellátási kötelezettsége egy-egy szakmának megfelelően.

Az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségéről az országos tisztifőorvos nyilvántartást vezet, amelybe a betekintést elektronikus úton biztosítja, ami ide kattintva érhető el. 

Schneidler Margit

Felhasznált irodalom:
217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok
https://www.antsz.hu/felso_menu/ugyintezes/hatosagi_nyilvantartas/eu_ig_nyilvantartasok/ellatasi_teruletek

GY.I.K

Kell beutaló, ha van időpont?

Ha olyan ellátást szeretnénk igénybe venni, ami beutalóköteles és még ezzel a problémával nem voltunk ott, akkor nem elég az időpont beutaló is kell.

Milyen adatoknak kell a beutalón szerepelnie?

A személyes adatokon túl, érdemes leellenőrizni, hogy az alábbi adatok szerepelnek-e a beutalón amit kaptunk.
A beutaló orvos munkahelyének kódja, naplósorszáma, a beutaló orvos pecsét száma, a beutaló kiállítási dátuma, az ambulancia vagy osztály neve és kódja, ahová az orvos utalt.

Kell időpont, ha van beutaló?

Ha időpont köteles ambulanciára szeretnénk menni, akkor a beutaló mellett időpontot is kell kérnünk, a beutaló kiadását követő 90 napon belül.

Mikor kell és mikor nem kell beutaló?

Hasznos volt számodra a cikk?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!