Miért kell D-vitaminpótlás 0-3 éves kor között?

D-vitaminpótlás

A D-vitaminpótlás kiemelkedően fontos gyermekkorban, különösen a 0-3 éves korosztályban,

hiszen köztudott, hogy a csontok egészséges fejlődéséhez optimális kálcium – és D-vitamin bevitelre van szükség. A legújabb szakmai ajánlás alapján az első 1000 napban történő optimális tápanyag összetétel, ásványi anyag és vitamin bevitel minden szempontból kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából, tehát

a szülők szerepe és felelőssége ezen időszakban óriási.

A D-vitamin azonkívül, hogy pozitív hatással van a csont anyagcserére, bizonyítottan immunerősítő és tumorellenes hatású is. A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminként és endokrin hormonként funkcionál, receptora szinte minden sejtünkben megtalálható és a génreguláció egyik fontos szereplője.

A jelenlegi konszenzus szerint minden csecsemő 2 hetes kortól egy éves korig napi 1 csepp Vigantolt kap, mely 500 NE D-vitaminnak felel meg.

Ahogy az alábbi ábra is mutatja a kisgyermekek D-vitamin szükséglete hétszer magasabb a felnőttekéhez viszonyítva.

Ezt a szükségletet kizárólag táplálékkal és napoztatással nem lehet fedezni, tekintettel arra, hogy az anyatej és a tehéntej D-vitamin tartalma is minimális, valamint magas faktorszámú fényvédő krémeket alkalmaznak.

D-vitaminpótlás

Számos klinikai vizsgálat alátámasztotta, hogy a szoptató édesanyák nagy hányada már eleve D-vitamin hiányos,

ezért tekintettel arra, hogy a zsírban oldódó D-vitamin átjut az anyatejjel, minden szoptató nőnek napi 2000-4000 NE pótlást javasolnak.

Tápszeres csecsemőknél a tápszert dúsítják D-vitaminnal (10 ug=400NE). 12 hónapos kor felett tehéntej helyett Junior italok fogyasztását javasolják, melyek szintén D-vitaminnal dúsítottak. A fentiek alapján úgy gondolnánk, hogy gyermekeink D-vitamin ellátottsága minden igénynek megfelel, mégis egy 2015-ben történt magyar felmérés alapján –

hazánkban az 1-3 éves korosztály D-vitamin ellátottsága 65%-ban elégtelennek minősült:

a 0-6 hónapos csecsemők 87%-a, a 12-24 hónaposak 46 százaléka, míg a 25-36 hónaposak csupán 40%-a kapott az ajánlás szerint D-vitamint.

Hogyan lehet ez? Tulajdonképpen miért a kisded korosztály a legveszélyeztetettebb a D-vitaminhiány szempontjából?

D-vitaminhiány következtében a csontban lecsökken a kálcium tartalom, ezáltal csontvesztés jön létre. Tartósan fennálló D-vitaminhiány esetén jellegzetes csonteltérések alakulnak ki, a csont szerkezete megváltozik, ún. csontmineralizációs zavarok jönnek létre, melyek fizikális vizsgálattal és röntgen képalkotással is jól észlelhetők, ez a kórkép a rettegett angolkór, más néven rachitis. A rendszeres D-vitaminpótlás eredményeként manapság Magyarországon és a fejlett országokban az angolkór igen ritka kórképpé vált, de elszórtan sajnos még találkozunk vele.

Rachitis (angolkór)

Az angolkór jellegzetes gyermekkori kórkép melyben a csonteltérésekhez súlyos D-vitamin hiány is társul.

Klinikai csonttünetek: a hosszú csöves csontok elgörbülnek (O-láb), a koponya ellaposodik, a nagykutacs tátongó, a nagykutacs 18 hónapos korig nem záródik, megkésett fogzás, a csont- és porchatárokon a csontvégek megvastagodnak (rachitises karperec, rachitises “olvasó” a bordák porchatárán), megkésett mozgásfejlődés. Ezek a gyermekek alacsony növésűek maradnak, csontjaik életük végéig deformáltak lesznek, gerincük elgörbül, gyakran orthopédiai beavatkozásra szorulnak.

Kialakulásához a csontok gyors növekedési üteme is szükséges,

tehát a tünetek a gyors hossznövekedés stádiumában dominálnak.

Hogyan történjen a helyes D-vitamin pótlás?

A jelenlegi konszenzus alapján csecsemőkorban napi 1 csepp Vigantol, 1-3 éves korban szezonálisan ősztől tavaszig napi 2 csepp Vigantol vagy napi 1000 NE Fresenius D3 vitamin tabletta adása javasolt.

Azonban, ha a gyermeket a nyári hónapokban nem éri rendszeres minimum 15 perces napsütés vagy krónikus megbetegedés miatt rizikócsoportba sorolható folyamatos, esetenként magasabb dózisú pótlást igényel. Koraszülötteknél mindig fokozott D-vitamin hiánnyal kell számolni, ezért koraszülöttség esetén egy éves korig napi 2 csepp Vigantol (napi 1000 NE) adása indokolt.

Fontos, hogy a Vigantol cseppet közvetlenül a csecsemő szájába vagy nyelvére cseppentve, esetleg egy kiskanálnyi anyatejre vagy főzelékre cseppentve adja be.

Üres kiskanálra, cumira, cumisüvegre, mellbimbóra történő cseppentés nem jó megoldás, mert így a D-vitamin pontos felszívódási mennyisége kérdéses, hatékonysága pedig csökken.

A nemzetközileg elfogadott jelenlegi konszenzus alapján csecsemőknek maximum napi 1000 NE, 1-3 év közötti kisdedeknek napi maximum 2000 NE D-vitamin adható.

D-vitamin túladagolással nagyon ritkán találkozunk, de gyanú esetén az alábbi klinikai tünetek jellemzőek:

étvágytalanság, a súlygyarapodás leállása, vontatott súlyfejlődés, hányás, hasi panaszok, székrekedés. Túladagolás gyanúja esetén mindenképp a szérum D-vitamin szint, valamint a vizelet kálcium szint meghatározása indokolt!

A túladagolás elkerülése végett figyeljünk arra, hogy a tápszerek és a Junior italok már D-vitaminnal dúsítottak, így amennyiben a gyermek akár tápszerből, akár Junior italból elfogyasztja a napi D-vitamin szükségletének megfelelő menyiséget (10 ug D-vitamin=400 NE) a pótlást mellőzhetjük.

Mindig figyeljen arra, hogy a napi össz. D-vitamin  bevitel ne haladja meg az ajánlott napi maximumot!

Dr. Rudolf Judit

Felhasznált irodalom:
elso1000nap.hu
Takács és mtsai. Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Magyar Orvos, Szupplementum, 2014/1:5-26.
0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – MDOSZ – Nutricomp, 2015

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •