Étvágytalanság csecsemő és kisded korban – I. rész

étvágytalanság

Étvágytalanság

Nemcsak az elfogyasztott ételek mennyisége változik, a gyermekkorra különösen jellemző lehet az íz világ változása, amikor korábban nagyon kedvelt ételeket a gyermek hirtelen elutasít, majd egy idő elteltével ismét szívesen fogyasztja. Gyakran előforduló jelenség, amikor a gyermeket annyira érdeklik a környezet ingere, hogy „elfelejt enni”.

Mindez nem feltétlenül jelent betegséget, de ha az étvágy hirtelen változásai a szülőt aggasztják, forduljanak a gyermekorvoshoz.

Étvágytalanság csecsemőkorban:

Más a helyzet a csecsemőkori étvágytalansággal, hiszen a csecsemők esetében a napi folyadék és energia bevitel biztosítása a szervezet egyensúlyi állapotának fontos feltétele. Ha egy korábban jól szopó vagy jó étvágyú csecsemő hirtelen nem fogad el ételt és két étkezést is kihagy, forduljunk vele orvoshoz. Különösen igaz ez abban az esetben, ha megváltozik a csecsemő viselkedése, magatartása is, romlik a kedélyállapota, bágyadttá vagy éppen nyugtalanná válik. Ha az étvágytalanságot más tünet is kíséri (has puffadás, hasi fájdalom, hányás/bukás, láz, nyugtalanság, bágyadtság stb.) az szinte mindig betegség jele.
A csecsemőkori étvágy elhúzódó csökkenésének szinte mindig a súlygyarapodás lelassulása, a következménye vagy velejárója.

A súlyos étvágytalanság hátterében számos szervrendszer betegsége, idegrendszeri-, gyomor-bél rendszeri (pl. reflux betegség, Helicobacter pylori fertőzés, táplálék allergiák, felszívódási zavarok, stb.), anyagcsere betegségek, vérképző rendszeri betegségek, stb. is állhatnak.
Az étvágy változásával kapcsolatos problémák főként az elválasztás időszakára esnek. Az új táplálékok bevezetése, a táplálás technikai változásai (sűrűbb ételek, kanállal történő etetés, a szopás abbahagyásával együtt járó pszichés törések) hirtelen számos probléma elé állítják az édesanyákat. Ha az átállás nem megy zökkenőmentesen, a szülők is türelmetlenné, nyugtalanná válhatnak, ami visszahatva a csecsemőre csak fokozzák annak nyugtalanságát.

Sokszor előfordul, hogy a család táplálási igyekezetében körülveszi a csecsemőt, gyakran és újabb- és újabb fajta ételekkel kínálják, így felborulhat az étkezések korábbi ritmusa és ő hirtelen az egész nap az etetésről szól.
Ezért nem elég hangsúlyozni: ha a szülőnek táplálással kapcsolatos problémája vagy kérdése van, idejében kérjen segítséget a védőnőtől, illetve a gyermekorvostól.

Étvágytalanság a kisded korban:

E korosztály számára éppen kitágul a világ, minden érdekli és sokszor nagyon nehéz az étkezések idejére is egy helyben tartani. Kanalat fog, játszik, maszatol vagy éppen hosszan tartja az ételt a szájában, számos esetben az etetés családi programmá válik, a család összes felnőtt tagja a kisded figyelmének elterelésén munkálkodik.

Ez az időszak is sok türelmet igényel. A gyermek lefogása, erőszakkal történő etetése általában nem vezet eredményre, csak a gyermekben alakít ki félelemérzetet az etetésekkel kapcsolatban. Az sem szerencsés, ha az étkezések ideje megnyúlik és két etetés között szinte alig van szünet.

A másik gyakori probléma, ha a kisded az étkezések között szabadon iszogat – főként édes gyümölcsleveket- („legalább iszik”) vagy nassol, mert csökkenti az éhségérzetét, állandó teltségérzetet biztosítva.
Ha azonban korábban jó étvágyú, megfelelő napi beosztásban és ritmusban evő kisded válik hirtelen étvágytalanná, jelezze a kezelőorvosnak.

Dr. Nagy Anikó

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!