Tehéntej – barát vagy ellenség?

tehéntej

A „gyerek nem boci”, a „tejmentes táplálás megelőzi az allergiák kialakulását”

– olvashatjuk számos újságcikkben, blogban.

Tény, hogy egy csecsemő étrendjében a tehéntejnek feldolgozatlan formában valóban nincs helye, ugyanis a hígítatlan tehéntej magas nitrogén- kalcium- és foszfortartalmát a csecsemő szervezete nem tudja tolerálni.

A tehéntejben levő laktoglobulin az anyatejben nem fordul elő, meghatározó szerepet játszhat a tehéntejfehérje- allergia kialakulásában.

Ezért a tápszerrel táplált, panaszmentes babák esetén is gyakran esik a választás preventív célzattal az ún. tejmentes tápszerekre. Pedig a modern, nem speciális anyatejpótló tápszerekben a tehéntej fehérjeösszetételét az anyatejéhez közelítik, jelentősen csökkentve a csecsemő számára nehezebben emészthető kazein mennyiségét.

Amennyiben a családban több táplálék- esetleg tejallergiás van, az átlagosnál nagyobb az esély a kisbabánál a tejallergia kialakulására, bár nem törvényszerű, hogy ő is allergiás legyen.

Ez esetben jó választást jelentenek a hidrolizált (HA) tápszerek, melyekben enzimekkel a tehéntej fehérjéit kisebb molekulákra hasítják, csökkentve ezzel a fehérjék antigenitását. Elkerülendőnek tartjuk az indokolatlan diéták, korlátozások bevezetését, ugyanis korlátozhatnak bennünket a tápszerválasztásban. Ugyanis kevesebb lehetőség kínákozik a váltásra, ha a baba valamilyen okból adódóan nem fogadja el a tápszert. A hozzátáplálás során nem mindegy, hogy a csecsemő valóban tejallergiás vagy sem.

A tejallergiás gyermekeknél más elvek szerint történik a felnőtt táplálékok bevezetése.

A tejmentes tápszer kiegészítésére ekkor fél éves kor alatt tejmentes pépeket javasolunk. Egy éves kor alatt szigorúan kerülni kell a tehéntej fehérjét tartalmazó ételeket, nem csak önmagában, hanem bizonyos ételek összetevőjeként is. A tejalapú tápszerek, tejtermékek bevezetése csak kórházi tejterhelést, orvosi jóváhagyást követően történhet meg biztonságosan.

CUMISÜVEGES ETETŐS-FT (2)2Veszélyt rejt magában, ha csak prevenciós céllal tejmentes tápszert alkalmazunk, majd a hozzátáplálást nem a tejmentes elvek szerint valósítjuk meg. Ekkor egy rejtett tejallergia súlyos allergiás reakciók formájában bukkanhat a felszínre. Amennyiben következetesen követi a tejmentes hozzátáplálás szabályait annak ellenére, hogy a gyermekének soha nem volt tejallergiára utaló tünete, fölöslegesen okoz nehézséget a saját maga számára. A növényi tejek, tejtermékek nem mindenhol kaphatóak, ráadásul drágábbak. Egy 10-12 hónapos csecsemő már jobban meg tudja emészteni a tejtermékeket, amik kiváló kalcium- és fehérjeforrások.

Ehhez hasonlóan mindenképpen orvossal kell konzultáni, ha a szoptatós anya tejmentes diétán gondolkozik. A csecsemő tehéntejfehérje allergiája esetén valóban szigorú tej- és tejtermékmentes étrendet kell követnie, mivel a tehéntej allergizáló összetevői átjutnak az anyatejjel a kisbaba szervezetébe. A szigorú diéta pusztán megelőzés céljából való bevezetésével indokolatlanul fosztja meg magát egy olcsó, könnyen beszerezhető, kiváló kalcium- fehérje- és ásványi anyag forrást jelentő élelmiszertől abban az időszakban, amikor egyébként is fokozott szüksége van a felsorolt tápanyagokra.

Tehát mindenképpen konzultáljon a gyermekorvossal, mielőtt korlátozásokat vezet be akár a saját, akár a gyermeke étrendjébe.

Mik azok a tünetek, amik felhívják a figyelmet a valóban fennálló tehéntejfehérje allergiára?

  • véres székletürítés,
  • súlygyarapodási zavar,
  • hasmenés vagy székrekedés,
  • gyakori és/vagy nagy volumenű bukások,
  • hasi kólika,
  • kiütések,
  • rendszeresen visszatérő légúti fertőzések,

Amennyiben a gyermekorvos úgy ítéli meg, hogy indokolt a diéta alkalmazása, akkor annak feloldásának módjáról, idejéről is együtt fognak dönteni, gyermek gasztroenterológus bevonásával.
A gyermeke táplálásához sok örömet kívánunk!

Dr. Tóth Fanni

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!