A kávé és az alkohol

kávé és az alkoholLehet, hogy néha jobb a két bűn, mint az egy.

Kávé és az alkohol

Ezt bizonyítja az a vizsgálat, amelyben azt a feltételezést ellenőrizték, hogy a kávé véd az alkohol okozta májkárosodás ellen. Az eredmények alapján ugyanis, nagy mennyiségű kávé ivása védelmet nyújtott májcirrózis ellen. Ez magyarázhatja azt a megfigyelést is, hogy egyes alkoholisták miért ússzák meg a máj megbetegedését.

Már korábban is megfigyelték, hogy kevesebb alkoholista hal meg májkárosodásban, mint az várható lenne. Akkoriban azt feltételezték, hogy talán a kávéivás lehet a magyarázat. Azonban túl kevés emberen történt vizsgálat ahhoz, hogy a bizonyítékok döntőek legyenek. Más vizsgálatokban, a vérben található májenzimek szintjét (amelyek magas szintje májkárosodásra utal) találták alacsonyabbnak olyan alkoholistákban, akik kávét is ittak.

A rendszeres alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb következménye a májcirrózis, ami a máj szövetek kötőszövetes átépülését, majd zsugorodását jelenti. Ez a betegség okozza leggyakrabban az alkoholisták halálát is. Magyarországon például évente 8000 ember hal meg májcirrózisban. Azonban különféle vírusfertőzések, mint például a hepatitis C, is előidézhetnek májcirrózist. A vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a kávé vajon védelmet nyújt-e a májcirrózis ellen, és ha igen, akkor csak az alkohol által okozott ellen, vagy a vírusfertőzés miatt kialakuló ellen is.

A kaliforniai kutatók 1 250 000 ember adatait elemezték, akiket egészségügyi vizsgálat alapján 1978 és 1985 között egészségesnek mondtak. Minden résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amelyben olyan kérdések is szerepeltek, hogy mennyi teát, kávét vagy alkoholt fogyasztanak, 2001-ben közülük 199 kapott májcirrózist alkoholfogyasztás miatt, míg 131 más okból kifolyólag.

A kutatók összehasonlították azokat, akik egyforma mennyiségű alkoholt ittak, és azt tapasztalták, hogy minden egyes csésze kávé 22 %-kal csökkentette az alkohol által kiváltott májcirrózis kialakulásának esélyét. A legerősebb kávéivóknak 80 %-kal kisebb esélyük volt a betegség kialakulására. Ráadásul az erős kávéivóknak alacsony volt a májenzim értékük is, ami arra utal, hogy valami a kávéban védelmet nyújt a májkárosodás ellen.

Azonban a kávé csak az alkohol által okozott cirrózis ellen védett, az egyéb okokból kialakuló májkárosodás ellen nem. Érdekes módon a teaivás nem mutatott ilyen védelmet, ami arra utal, hogy nem a koffein a felelős a védelemért, hanem valami más. A kutatók azért hozzáteszik, hogy nem az a legjobb módja az alkohol okozta májkárosodás elkerülésének, hogy napi több mint 4 csésze kávét igyunk, hanem az, hogy csökkentjük az alkoholfogyasztásunkat egy egészséges mértékre. Azonban ezek az eredmények arra is utalnak, hogy a mérsékelt kávéivás nem káros az egészségre.

Prof. Dr.Szalai Csaba

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!