Székrekedés csecsemő- és gyermekkorban

székrekedés

Gyakran fordulnak szülők gyermekorvoshoz gyermekük, csecsemőjük székelési problémáival kapcsolatban.

A normál székletürítés gyakorisága kizárólagos szoptatás esetén akár a háromnaponkénti székletürítéstől a napi 8 alkalomig is változhat.

Ha nem szoptatott csecsemőről van szó, akkor legalább másnaponkénti széklet elvárható. A székelés elősegítése kezdetben házi módszerekkel támogatható csecsemők esetében is. A has rendszeres masszírozása és a tornáztatás lehet jótékony hatású, mivel a mozgás a bélműködést stimulálja. A hasat körkörös mozdulatokkal, a baba jobb oldaláról felfelé, majd balra lefelé simítsuk végig, majd fentről lefele simogassuk. A széklet ürítését a lábak hashoz közelítésével, majd nyújtásával, illetve felhúzott állapotban való körzésével is segíthetjük. Figyeljünk az elegendő folyadékbevitel ellenőrzésére (próbaszopással, napi folyadék mérésével). 4 hónaposnál idősebb csecsemőnél gyümölcstartalmú étel/ital adása is szóba jön.

Gyermekkorban székrekedésről akkor beszélünk, ha két székletürítés között több mint három nap telik el, a széklet kemény, kiürítése fájdalommal jár. A széklet visszatartásával vagy esetlegesen véres széklettel is járhat.

Székrekedésnél elsősorban nagyon fontos kizárni minden olyan szervi problémát, amik esetleg a gyermek székrekedését okozhatják. Ezért nagyon fontos eldöntheti, hogy alkati problémáról van szó, vagy más ok húzódik a székrekedés háttérben. Organikus ok feltételezhető, ha a székrekedés születéstől jelentkezik, a gyermek nem fejlődik jól, a növekedés elmarad.

A székrekedés döntő többségében azonban szervi, organikus ok nem mutatható ki.

Ilyenkor funkcionális vagy habitualis székrekedésről beszélünk.
A funkcionális székrekedés kialakulása nehezebben magyarázható. Szerepet játszik a kiváltásában a rostszegény diéta, a kevés mozgás, nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, valamint igen sokszor pszichés tényezők állhatnak a háttérben.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a funkcionális székrekedés kezelése esetén.

zöldségek, gyümölcsökA szorulás megelőzősére léteznek természetes módszerek.

Itassunk gyermekünkkel napi egy-másfél liter folyadékot: teát, frissen facsart gyümölcs-, zöldséglevet vagy tiszta vizet. Célszerű a kakaóból készült termékek (csokoládé!) fogyasztását teljesen elhagyni. Édességként befőtt, kompót, aszalt szilva adása javasolt.

Székletrendezés esetén

az életmódbeli változtatásokon túl a gyermek kaphat naponta 1 gyerekkanál laktulóz szirupot éhgyomorra. Ezt az adagot fokozatosan kanalanként 2-3 naponta emeljék 3×1 gyermekkanálig, míg a széklet normális állagú nem lesz. Ettől kezdve ezt az adagot adják, tartósan, míg a normál székletürítési ritmus vissza nem áll, ezt követően elhagyható a szirup. A szirup nem gyógyszer, hozzászokástól nem kell tartani, a túlméretezett adag azonban hasmenést okozhat. Széklet-dugó eltávolítása előtt székletlazító alkalmazása tilos! A székletdugó eltávolítására glicerin kúp adása lehet szükséges.

Előfordulhat, hogy keményebb széklet ürítésekor a végbélnyílás bereped, ilyenkor minden székelés után alaposan tisztítsa meg, ami után a végbélnyílást hámosító, gyulladáscsökkentő krémmel kezeljék. Tudnivaló, hogy a berepedés csak a széklet rendeződése után gyógyul meg, ezért az erre vonatkozó javaslatok betartása nagyon fontos.

Ha berepedés, sérülés nélküli vérzés észlelhető, ha a vér-székelés székletürítés nélkül jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Ha az otthon alkalmazott székrekedés elleni kezelés ellenére a gyermek székletet nem ürít, vagy a szülő egyéb aggasztó tünetet észlel (haspuffadás, hasi fájdalom), mindenképpen konzultáljon háziorvosával.

Az esetek többsége ambuláns kezeléssel megoldható, de ez hosszú hónapokig tartó türelmes gondozást igényel.

Dr. Flesch Tímea

Forrás:
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának szülői tájékoztatója

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!