Főmenü
  • Ha szívesen olvasod cikkeinket légy a követőnk a Facebookon, az Instgramon, a Pinteresten, a Google+-on és a Twitteren is!
  • Megkezdődött a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése az országban.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, az új „H” épületben létrejön egy új MR központ.
  • Tartósan lélegeztetett osztály kialakítására került sor, ahol 6 db betegőrző monitor és 6 db lélegeztető gép beszerzésére volt szükség.

Éjszakai ágybapisilés – a gyermekurológus szemszögéből

éjszakai ágybapisilés

A gyermekurológiai szakrendelést gyakran keresik fel a szülők azért, mert gyermekük éjszaka még bepisil.

A gyermekkori éjszakai ágybavizelés nagyon gyakori jelenség.

A 4 éves korosztály kb. negyedében fordul elő, aztán minden gyógyszer, beavatkozás nélkül a gyermekek jelentős része „magától” meggyógyul, de sajnos nem mindenki. Bármily meglepő, a felnőtteknél is találkozunk ezzel a jelenséggel, átlagosan 100 felnőttből 1 még bepisil éjszaka.

A gyermekeknél azokat, akik a pelenka elhagyásától mindig bepisiltek, primer (elsődleges) ágybavizelőknek nevezzük. Másoknál hosszabb-rövidebb idő után, de minimum 6 hónap ágytiszta időszak után jelentkezik újra e tünet. Ők a szekunder (másodlagos) ágybavizelők.
Az éjszakai ágybavizelést számos tényező okozhatja, ezért mindenféle kezelés előtt fontos a részletes kivizsgálás, melyet a gyermekurológus, gyermek-nefrológus végez.

A primer ágybavizelés eredete nem mindig tisztázható.

Általában 5-6 éves kor után javasolt a kivizsgálás, mely fényt deríthet esetleges urológiai betegségekre, vagy hajlamosító tényezőkre. Sok esetben a szülők elmondása szerint a gyermek túl mélyen alszik, azért nem ébred fel, ha pisilni kell. Itt a háttérben valószínűleg az áll, hogy a nappal jól „működő” agyi kontroll, melynek köszönhetően a gyermek úgy pisil, mint egy felnőtt, éjszaka még nem működik tökéletesen. Ez nem betegség, inkább érési késés, és 5-6 éves korra általában spontán meg is szűnik. Amennyiben nem szűnik meg, esetlegesen hasznos lehet az éjszakai ébresztő készülék, mely az első csepp vizelet érzékelésekor csengővel ébreszti a gyermeket.

A szekunder éjszakai bepisilés gyakran húgyúti fertőzés, esetleg lelki konfliktus következménye.

Egybeeshet új testvér születésével, óvodai, iskolai nehézségekkel, családi problémákkal. Ezekben z esetekben segíthet a pszichológus, de néha ez alapos beszélgetés is elég, persze a legfontosabb a kiváltó probléma megoldása.

Igen fontos azonban, hogy az éjszakai ágybavizelés húgyszervi betegség tünete is lehet,

és ezt csak részletes kivizsgálással tudjuk kimutatni. Ilyen betegségek lehetnek a húgyhólyag veleszületett vagy szerzett beidegzési, működési zavarai, melyek gyógyszeres, esetleges műtéti ellátást igényelnek. Előfordulhat a szervezet vízforgalmát szabályozó egyik hormon termelésének csökkenése éjszaka. Ha ez igazolódik, tabletta vagy orrcsepp formájában tudjuk pótolni.

Hajlamosító tényezők közül lányokban igen gyakori az úgynevezett tág hólyagnyak. Ez az állapot a vizelettartási készséget gyengíti, valamint a felhágó fertőzést segíti elő. A létrejövő gyulladás gyakori vizelési ingert vált ki, és a hólyagműködést kedvezőtlenül befolyásolja. Ezért ezeknél a kislányoknál igen lényeges a fertőzés megelőzése a kellő higiéniai rendszabályok betartásával. A külső nemi szerv gyulladása önmagában is vizelési ingert válthat ki, és ágybavizelést okozhat.

Végezetül fontos, hogy a szülő a gyermekét megtanítsa a helyes vizelési szokások betartására. A napközbeni rendszeres, nem elkapkodott kétóránkénti vizelés, a tisztasági rendszabályok betartásával néha önmagában elegendő az éjszaki bepisilés megelőzésére.

Dr. med.habil. Kiss András PhD

Kérünk mindenkit, ha tetszett a cikk, akkor ossza meg, hogy minél több emberhez eljuthasson a cikk és gyermekgyógyászati magazinunk híre!

Köszönjük!Close
Read more:
magzat
Magzati vese-problémák I.

A szülők, testvérek számára igen nagy örömet és boldogságot jelent, amikor megtudják, hogy hamarosan egy kisbabával szaporodik a...

alkohol és a nők
Az alkohol és a nők, alkohol és az allergia

Az alkohol és a nők Német vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy a nők agyát jobban károsítja az alkohol, mint...

Close