Hirtelen jelentkező herefájdalom: vegyük komolyan!

herefájdalom illusztráció
Kép: pixabay.com – Alexa000

A hirtelen jelentkező herefájdalom hátterében sokszor lehet olyan elváltozás, mely akár azonnali sebész beavatkozást indokol,

a herezacskó egyik felének duzzanata, kifejezett érzékenysége, illetve bőrének szederjes vörössé válása esetén különösen igaz Csontai főorvos úr örökérvényű mondása, miszerint a

fütyi sorsa a mama kezében van,

hiszen a szülői késlekedés, otthoni ápolgatás maradandó herekárosodást okozhat.

Tehát ilyen, hirtelen jelentkező panaszok esetén valóban nem szabad várni, hanem inkább „feleslegesen” orvoshoz kell fordulni.

Milyen betegségek okozhatják a hevenyen kialakuló herefájdalmat?

Leggyakrabban 3 kórkép valamelyike észlelhető az állapot hátterében.

1. A here kocsánycsavarodása, a „valódi herecsavarodás”
2. A herefüggelék csavarodása
3. A mellékhere heveny gyulladása.

1. A here kocsánycsavarodása

Ez az a kórkép, melyben a tünetek jelentkezése után haladéktalanul szükséges az urológiai-sebészi beavatkozás, hiszen a késedelem itt sorsdöntő lehet a here életképességének szempontjából. A kórkép lényege, hogy a here a herezacskóban a saját tengelye körül megfordul, így a herekocsányban lévő erek leszorításra kerülnek és a here vérellátása megszűnik. A here pusztulása megelőzhető, ha a helyreállító műtét késedelem nélkül megtörténik, tehát e herét az eredeti helyére visszafordítjuk és ebben az állapotban rögzítjük. Sajnos, ha a beteg késve jelentkezik és a here már elhalt, azt el kell távolítanunk. Mivel megfigyelések szerint a csavarodási hajlam a másik herén is megvan, az megelőzendő az ellenoldali here rögzítését is ajánljuk a szülőknek.
A here kocsánycsavarodása leggyakrabban serdülő és újszülöttkorban alakul ki, amikor a herét függesztő képletek lazák, de gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet.

2. A herefüggelék kocsánycsavarodása

Ez az a betegség, amelyik a szóba jöhető három kórkép közül viszonylag a legkedvezőbb lefolyású, és a hosszú távú következményeket is tekintve is kisebb veszélyt rejt magában. A herefüggelék a here felső pólusánál elhelyezkedő, mintegy 0,5-1 cm hosszúságú, 1-2 mm széles képlet, melynek funkciója nincs, de megcsavarodása estén igen fájdalmas, az „igazi”herecsavarodáshoz megtévesztésig hasonló panaszok jelentkezhetnek. A megcsavarodott képlet sebészi eltávolítása kis megterhelést jelent, a gyermekek néhány nap alatt teljesen meggyógyulnak.

3. Heveny mellékhere-gyulladás

A heveny mellékhere-gyulladás bakteriális fertőződés következtében jön létre, elsősorban serdülés után. A korábban leírt tünetek kísérik, de általában láz is csatlakozik hozzá, valamint a duzzanat is igen nagy fokú. Kezelése: szigorú ágynyugalom, borogatás, lázcsillapítás, antibiotikum adása. Igen fontos a leírtak betartása, mert ha a gyulladás nem gyógyul meg teljesen, a hegesedés révén a későbbiekben gyermeknemzési problémák jelentkezhetnek.

Összefoglalva, igen lényeges tehát, hogy hirtelen jelentkező herefájdalom/duzzanat esetén a szülők haladéktalanul gyermekurológiai vizsgálatra hozzák el a gyermeküket, hiszen ha a szükséges műtétre időben kerül sor, joggal bízhatunk abban, hogy a here életképessége megmenthető, és ezzel a teljes gyógyulás biztosítható.

Dr.med.habil. Kiss András PhD

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!