A gyermekkori, hirtelen kialakuló herefájdalmakról

hirtelen kialakuló herefájdalmakról

A hirtelen kialakuló herefájdalom hátterében legtöbbször gyermekurológiai ellátást igényelő elváltozás van.

A baj megállapításakor azonban nemegyszer nehéz feladat elé kerül az orvos, mivel több kórkép is hasonló panaszokkal, tünetekkel jár, és sokszor a radiológiai vizsgálatok (pl. ultrahang vizsgálat, a here keringés úgynevezett „Color Doppler” vizsgálata) eredményének birtokában sem könnyű mindig tisztázni a háttérben rejlő okot.

Ezek a panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor a gyermek kora segítségünkre lehet abban, hogy mely betegségre gondoljunk.

A tünetek közül az első a fájdalom szokott lenni.

Nehézséget jelenthet, hogy olykor a gyermek későn jelzi szüleinek panaszait, tüneteit. Néha a már megbetegedett herét ért kisebb ütés, rúgás kapcsán derül ki a fájdalom, és a fiú, szülei úgy gondolják, hogy a „baleset” károsította a herét, pedig csak így vált ismertté a here elváltozás. Más esetben – különösen serdülőknél – az érzékeny lelkű fiú szégyelli, hogy nemi szervi betegsége van, ezért nem szól szüleinek vagy az iskolaorvosnak és bízik abban, hogy kezelés nélkül is megszűnnek panaszai.
Ez a késlekedés sajnos a gyógyítás lehetőségeit sokszor hátrányosan befolyásolja, mert egyes kórképek esetén nemcsak a napok, hanem szinte az órák is számítanak.

Milyen tünetek szokták kísérni a herefájdalmat?

A tünetek általában azonosak a leggyakrabban előforduló kórképekben: a here és mellékhere fájdalma, nyomásérzékenység, a herezacskó egyik felének duzzanata, a herezacskó bőrének pírja, duzzanata. A fájdalom néha oly heves, hogy a vizsgálat (tapintás) alkalmával a gyermek az orvos kezét ellöki, nem engedi meg, hogy megtapintsa a herét. A duzzanat, a bőrpír mértéke is változó lehet – a kisfokú duzzanattól egészen az olyan hatalmas méretet öltő elváltozásig, hogy már járni is alig tud a megnagyobbodott here miatt a gyermek.

Milyen betegségek okozzák a hevenyen kialakuló herefájdalmat?

Leggyakrabban 3 kórkép valamelyike húzódik meg a panasz mögött:

1. Itt kocsánycsavarodása

2. A herefüggelék kocsánycsavarodása

3.Heveny mellékhere gyulladás.

1. Itt kocsánycsavarodása

Ez az a kórkép, melyben a panaszok fellépte után haladéktalanul szükséges az orvosi beavatkozás, a késedelem itt sorsdöntő lehet a here életképességének megmentése szempontjából. A here kocsánycsavarodása serdülőkben gyakrabban, 10 évesnél fiatalabbakban ritkán fordul elő. A csavarodás úgy jön létre, hogy a herét függesztő képletek lazák, ennek következtében a here a herezacskóban megfordulni képes. A herekocsányban lévő erek leszorításra kerülnek, a vérkeringés a herében megszűnik. A vérkeringés megszűnése a here pusztulásához vezet. A here pusztulása megelőzhető, ha a műtét késedelem nélkül, időben megtörténik. Ennek során a herét eredeti helyzetébe visszafordítjuk, és ebben az állapotban rögzítjük, nehogy ismét csavarodás történhessen.

Sajnos, ha a beteg késve jelentkezik és a here már elhalt, azt el kell távolítanunk. Az ellenoldali herén megelőző jelleggel végzendő kisebb műtétet (a here rögzítése) is ajánljuk ilyenkor a szülőknek, mert a megfigyelések szerint a csavarodásra a hajlam a másik oldalon is megvan, és rendkívül fontos annak biztosítása, hogy ne fordulhasson elő ugyanilyen kórkép a másik herén. Meg kell még említeni azt is, hogy ez a jelenség nemcsak serdülőkorban, hanem újszülöttekben is előfordulhat és ilyenkor akár 1 napos újszülöttben is elvégezzük a műtétet.

2. A herefüggelék kocsánycsavarodása

Ez a betegség az, amelyik a felsorolt három kórkép közül viszonylag kedvezőbb lefolyású és a következményeket tekintve, kisebb veszélyt rejt magában. A herefüggelék a here felső pólusához csatlakozó, kb. 0.5 – 1 cm hosszúságú, 1-2 mm széles képlet, melynek élettani jelentősége nincs, de megtekeredése esetén igen fájdalmassá válik, és a tünetek, panaszok a megtévesztésig utánozhatják a here kocsánycsavarodás képét. Eltávolítása kis megterhelést jelentő műtét, és a gyermek már másnap gyógyultan távozik a kórházból.

3. Heveny mellékhere gyulladás

A heveny mellékhere gyulladás bakteriális fertőződés következtében jön létre, elsősorban serdülőkben. A fent leírt tünetek kísérik, melyekhez általában láz is csatlakozik. A duzzanat igen nagyfokú. A kezelés: szigorú ágynyugalom, borogatás, széles spektrumú antibiotikum adása. Az ágynyugalom a teljes gyógyulásig szükséges, mert ha a mellékhere gyulladás nem gyógyul teljesen, hegesedés révén az ondóutak elzáródása következhet be.

Összefoglalva:

Igen lényeges tehát, hogy here fájdalom esetén haladéktalanul gyermekurológiai vizsgálatra vigyék el a gyermeket, hogy az ellátás időben megtörténhessen. A vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni, hiszen lehetséges, hogy azonnali műtét végzése válik szükségessé. Ha a gyermek időben kerül műtétre, joggal bízhatunk abban, hogy a sikeres műtéttel a here életképessége megmenthető és ezzel a teljes gyógyulás biztosítható.
Dr. Merksz Miklós

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!