Mit tegyen, ha a kisfia herezacskója duzzadt, piros és fáj?

A fenti három tünet együttesét a gyermeksebészeti, gyermekurológiai szakzsargonban általában „acut scrotum” -nak nevezzük, azaz olyan heveny, herezacskót, herét érintő kórképnek, amely általában azonnali orvosi vizsgálatot, orvosi ellátást, sok esetben műtétet igényel.

herezacskó
Bal oldali vízsérv, a folyadékot jól át lehet világítani.

Fontos a fenti heveny kórképet a vízsérvtől (hydrocele) elkülöníteni. Ebben az esetben általában nincs nyomásérzékenység, fájdalom, legtöbbször csak herezacskó duzzanat látható, kommunikáló esetben pedig általában délutánra, estére növekedik meg a duzzanatot okozó folyadék mennyisége.

Fontos anamnesztikus adat, hogy érte-e fiát sérülés? Megsérült-e a herezacskó vagy a herezacskó tájékon érte-e sérülés?

Ugyanis tünetei hátterében a here(zacskó) zúzódása és a hereburkok közötti bevérzés is lehet. Ilyenkor legtöbbször elegendő konzervatív kezelés – borogatás, polcolás, szigorú kímélet, fájdalomcsillapító adása – és gondos orvosi megfigyelés, mely legtöbbször elegendő járóbeteg ellátás keretein belül. Viszont mindenképpen indokolt a here ultrahang vizsgálatának elvégzése, mely pontos információt adhat a here elhelyezkedéséről, a bevérzés fokáról, illetve – és ez a legfontosabb! – a here keringéséről. Amennyiben a legkisebb kétely is felmerül a here keringésével kapcsolatban, azonnali műtétet kell végezni. Ilyenkor altatásban az érintett herezacskó felet fel kell tárni, a véralvadékot el kell távolítani és a herét gondosan meg kell vizsgálni. Amennyiben a here keringése nem tér vissza, akkor az elhalt szervet el kell távolítani.

A címben is olvasható triásszal – bőrpír, duzzanat, fájdalom – jár a mellékhere gyulladás is.

Az ultrahang ilyenkor nem talál keringési zavart és a mellékhere megnagyobbodását mutatja. Ilyenkor kímélet, pihenés, nem szteroid gyulladásgátlók, melyek egyben fájdalomcsillapítók is, illetve antibiotikum adása indokolt. Ebben az esetben is javasolt a gyakori orvosi felülvizsgálat, de kórházi befekvés nem indokolt.

herezacskó
Jobb oldali acut scrotum klinikai képe

A leggyakrabban látott kórkép a herefüggöly (Morgagni test) megcsavarodása, következményes elhalása, mely helyi gyulladást tart fent.

A herefüggöly egy fejlődéstani maradvány, nincs jelen mindenkiben, akinek van is Morgagni-teste, annak is ritkán csavarodik meg, hal el. A hosszan fennálló gyulladás esetleg károsíthatja a herét. Az ultrahang vizsgálat legtöbbször egyértelműen látja, hogy a here és mellékhere találkozásánál a kis herefüggöly megcsavarodott és elhalt. Amennyiben a tünetek hevenyek, komoly fájdalommal, komoly bőrpírral és duzzanattal jár, nem kérdés, javasolt a műtéti megoldás.

Amennyiben enyhe tünetekkel jár a megbetegedés, van mód konzervatív kezelésre. Ez antibiotikum, nem szteroid gyulladásgátló szedéséből és kíméletből áll. Nagyon fontos a szoros orvosi kontroll, ugyanis a panaszok, gyulladás fokozódásakor a műtét javasolttá válhat. Az enyhe gyulladással járó esetben úgy gondoljuk, hogy megbeszélés tárgya a választandó kezelési mód. A konzervatív kezelés biztonságos, de a tünetek fokozódásakor műtét indokolttá válhat. A műtét viszont rövid, kb 10 perces, kis megterheléssel jár, esetleges egyéb elváltozások is látótérbe hozhatóak, a panaszok a műtét végeztével megszűnnek. Még egy indok szólhat a műtét mellett: sok esetben a here ki-becsavarodik, enyhe gyulladásos tünetek mellett és amennyiben az ultrahang pont egy „kicsavarodott” állapotban látja, akkor előfordulhat, hogy nem lát keringészavart.

Maga a herecsavarodás igen ritka kórkép, a legtöbb esetben nagy fájdalommal jár, hirtelen alakul ki.

Kisdedekben, csecsemőkben nyugtalanság, hányás, a korábban herezacskóban tapintott here a csavarodás miatt feljebb, akár a lágyékcsatorna magasságába kerülhet. Gyerekek esetén csecsemőkorban és kamaszkorban fordul elő leggyakrabban a herecsavarodás. A here ultrahang általában jól látja a keringészavart. A here túlélése érdekében azonnali műtétet végzünk, akár teltgyomrosan is. Műtét során a megcsavarodott herét visszatekerjük és várakozunk. Amennyiben időben sikerült műtőbe kerülni és a here keringése visszatér, a herét bent hagyjuk, rögzítjük, hogy megelőzzük az újabb megtekeredést.

herezacskó
Bal oldali vízsérv, a folyadékot jól át lehet világítani.

Biztonsági okból az ellenoldali herét is fixálni kell, kérdés, hogy mindezt egy ülésben, avagy halasztva, 1 hónap múlva tegyük. Ez utóbbi szól, hogy nincs gyulladás, kisebb eséllyel alakul ki a műtét után gyulladásos szövődmény. Amennyiben a here egyértelműen életképtelen, el kell távolítani. Ilyenkor indokolt az ellenoldali here azonnali fixálása. Később szóba jön hereprotézis behelyezése is.

Összefoglalásul elmondható, hogy amennyiben fia herezacskója duzzadt, fáj, piros, azonnal forduljanak orvoshoz!

Célszerű az ügyeletes gyermeksebészeten jelentkezni, ahol az esetleges akut műtét is elvégezhető (intézetünkben sebészeti és urológiai rendelés minden hétköznap munkaidőben elérhető, hétfőn, szerdán és szombaton sebészeti ügyeletünk 24 órában elérhető). Herecsavarodás, komoly tünetekkel járó herefüggöly csavarodás esetén, bizonytalan esetben akut műtét végzendő, egyértelmű, enyhe tünetekkel járó herefüggöly csavarodás esetén választható konzervatív kezelés, annak tudatában, hogy néhány napon belül műtét indokolttá válhat.

Dr. Fadgyas Balázs

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!