Vesekövesség, vesekőzúzás gyermekkorban?

vesekőzúzás

Miért baj ha nem iszik a gyermek?

A vesekövesség gyermekkorban is előfordul, és az utóbbi időben gyakorisága növekszik. Ennek oka elsősorban életmódunkban keresendő: keveset mozognak a gyerekek, megváltoztak az étrendi szokások, sok az elhízott gyermek.

Mindezek mellett fő kóroki tényező, hogy sokan igen kevés folyadékot fogyasztanak naponta, és ritkábban ürítenek vizeletet, emiatt csökken a vizelet áramlásának sebessége a húgyutakban, és nő a calcium és egyéb kőképzők koncentrációja a vizeletben.

Természetesen a kialakulásban szerepet játszhatnak anatómiai adottságok, a húgyutakban kialakult szűkületek, a keskenyebb kehelyszár, vagy a vese eleve rendellenes elhelyezkedése. Emellett a fokozott calcium ürítés és a visszatérő húgyúti fertőzések is az okok között szerepelhetnek.

Milyen kövek fordulnak elő gyermekkorban?

A kövek összetételük szerint leggyakrabban calcium-oxalát kövek, de előfordul húgysav, struvit és cystinkövesség is. Ez utóbbi oka többnyire a nagyon ritka cystinuria- azaz egy veleszületett, autoszomális recesszív módon öröklődő anyagcserezavar következménye, melynek során a cisztin nem szívódik vissza a vesetubulusokban.

vesekövesség
(3)Bal oldalon calcium-oxalát, jobb oldalon cisztin kő

A húgyútakban kialakuló kövek összetétel szerint:

-calcium-oxalát-monohydrát (whewellit)
-calcium-oxalát dihidrát (whedellit)
-calcium-foszfát
-magnézium-ammónium-foszfát-hexahidrát (struvit, vagy szennykő)
-húgysav
-cisztin

vesekövesség
(2) 1,5 cm-es vesekő 3 éves gyermekben

Hogyan kezeljük a vesekövességet?

A kezelés első lépésben konzervatív, fájdalomcsillapítás mellett intenzív folyadékterápia, vagy kórházi keretek között kőhajtó kezelés, de emellett is fontos a fokozott mozgás, ez mind a kő ürülését segítheti elő.

Amennyiben nagyobb kövekről van szó, egyéb invazív eljárások jöhetnek szóba: PCNL- per cutan nephrolithothripsia- amikor a vesét a hasfalon át keressük fel, illetve az URS- ureterorenoscopia- ekkor a a húgyhólyag felől közelítünk a veséhez egy endoscópos eszközzel. A hólyagban lévő kövek esetében igyekszünk hólyagtükrözés során eltávolítani azokat. Mindhárom esetben lehetőség van a kő aprítására mechanikus vagy lézeres úton.

vesekövesség
(1) Vesekő miatt tönkrement kéregállomány UH képe

Esetlegesen szükségessé válhat hasüregi tükrözés, azaz laparoscopos műtét végzése, de szerencsére nyílt műtétre ma már ritkán kerül sor vesekövesség miatt. Még ritkábban a vese eltávolítására, vesekő következtében pusztult veseállomány miatt. De még

manapság is előfordul egy-egy elhanyagolt eset, amikor a vesekövesség a vese elvesztéséhez vezet. (1)

vesekőzúzás

Mindezen invazív beavatkozások előtt azonban lehetőség van a vesekő zúzására.

Az ESWL therápia (extracorporal shockwave lithotripsy) a testen kívülről lökéshullámmal desintegrálja, szétrobbantja a követ. Másfél éve kórházunkban is van erre lehetőség, kisebb gyermekeknek altatásban, nagyobbaknak enyhe fájdalomcsillapítás mellett. A húgyutakban bárhol elhelyezkedő követ képesek vagyunk megcélozni, nagyjából 2 cm-es nagyságig.

kezelésre is, kisebbek akár egy kezelés után is kiürülhetnek törmelék formájában. A kő célzása ultrahanggal, néhány esetben rtg átvilágítással történik. Néhány napos előkészítést igényel, labor és vizeletvizsgálatokat, ultrahang és hasi rtg vizsgálatot, valamint egy enyhe hashajtást.

A beavatkozás kellemetlen, de nagy fájdalommal nem jár, az altatás valójában azért szükséges, hogy a gyermek mozdulatlan legyen a célzás után. A kezelés nagyjából 25-40 percig tart. Ezt követően néhány napos megfigyelés, a vizelet szűrése és kontroll ultrahang vizsgálat végzése után engedjük haza betegeinket.

Dr. Sajthy Melinda

Felhasznált irodalom:
dr.Karsza Attila, dr.Berényi Mihály: A kőbetegség kezelése- Urológiai módszertani levél
dr. Merksz Miklós: Gyermekurológia

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!