Hogyan készítsem fel gyermekemet laboratóriumi vizsgálatra? Hogyan történik a vérvétel?

Hogyan készítsem fel gyermekemet vérvételre?

Minden gyermek életében lehetnek olyan betegségek, melyek diagnosztizálásához, az esetleges terápia nyomon követéséhez laboratóriumi vizsgálatok (vér, vizelet, széklet) szükségesek.

Természetes, hogy azokban, akik még nem tapasztaltak meg egy vérvételt, számos kérdés fogalmazódik meg.
Például: hogyan tudok segíteni, hogy készítsem fel gyermekemet, hogy ne maradjon számára rossz élmény ez az aprócska beavatkozás.

Ebben szeretnék segíteni és néhány hasznos tanáccsal szolgálni az Önök számára.

Az első és legfontosabb, hogy – főleg kisgyermekek esetében- játékos formában magyarázzuk, esetleg játsszuk el ezt a folyamatot.

vérvételTapasztalatunk szerint a zöld szárnyú szúnyog esete nagyon bevált a gyermekek körében, hiszen mindenkit csípett már meg szúnyog, tudják, hogy a kellemetlen érzéstől eltekintve fájdalmatlan dolog. Segítségükkel a szúnyog kicsalogatja a katicabogarakat a karjukból. Ez a kis történet minden gyermeknek tetszik, közreműködőbbek lesznek és viszonylag nyugodtan, gyorsabban lehet a vérvételt elvégezni. Ez a szülők számára is megnyugtató érzés.

A másik fontos dolog a vérvételt elrendelő orvos kérései.

Célszerű megfogadni ezeket, de ha bizonytalanok vagyunk valamiben, bátran forduljunk kérdéseinkkel a laboratórium dolgozóihoz, hiszen az ő instrukcióik a legpontosabbak. Célszerű, hogy a gyermeküket vérvételre hozó szülők már otthon beszéljék meg hova mennek és mi fog történni a beavatkozás során.
Fontos, hogy minden esetben éhgyomorra, sok folyadék bevitele után jöjjenek a vizsgálatra, hiszen ez nagyban megkönnyíti a vérvételt végző dolgozó munkáját és kevésbé fájdalmas a gyermekek számára is. Nagyon lényeges, hogy a bevitt folyadék csak víz illetve cukormentes tea legyen!

vérvétel

Hogyan történik maga a vérvétel?

 

A vérvétel legtöbbször könyökhajlatban található vénából történik, a megfelelő előkészítés után. Előfordul azonban,hogy a vért vevő dolgozó véleménye szerint az itt lévő vénák nem a legmegfelelőbbek a beavatkozáshoz. Ilyenkor kézfejből történik a mintavétel.

Kisebb illetve problémás gyermekek esetében egy másik laboratóriumi dolgozó is segíti a vérvételt végző kolléga munkáját. Igyekszik megnyugtatni a gyermeket – ha szükséges a szülőt is-, beszélget vagy mesél neki. Legtöbbször sikeres ez a módszer. Emellett azonban nagy szükség van kedves szülők, az Önök közreműködésére is. Az ilyen típusú (hisztis,nem együttműködő, sérült) gyermekek testét, karját illetve lábát a megfelelő módon kell tartani. Nagyon fontos, hogy a gyermek ne lássa a szülő félelmét, aggodalmát, hiszen ez is nagyban nehezíti a beavatkozás elvégzését.

Ebben segíti Önöket a mintavételt végző dolgozó. Az Ő instrukcióit követve problémamentesen történik a vérvétel és nem hagy kellemtelen érzést sem a gyermekekben, sem Önökben.

A mintavételt követően a kart kinyújtva kell tartani, a beavatkozás helyét pedig 3-5 percig kell a steril vattalappal nyomni. Amennyiben ez nem történik meg, haematóma (bevérzés) keletkezhet. Ez néhány nap elteltével magától gyógyul.

 

Ha a szakorvos vizeletvizsgálatot is kér, kétféle lehetőség áll rendelkezésre:

1. Hozhatunk otthonról vizeletet. Erre a reggeli első, középsugaras vizelet a legalkalmasabb, alapos mosakodás után, a megfelelően (mosogatószerrel, forróvízben) kimosott edénybe felfogva. Ne használjon olyan üveget, amiben előzőleg lekvárt vagy mézet tárolt!
Középsugaras vizelet mintavétel: A vizelet első részét a WC-be engedjük és csak a középső részét fogjuk fel az üvegbe, minimum 5 millilitert.

2. Lehetőség van a laboratóriumban is vizeletadásra. Ebben az esetben a helyben kapott mintagyűjtő edényben kell a vizeletet leadni.
Nem szobatiszta gyermekek esetében a gyógyszertárban kapható vizeletgyűjtő zacskót kell felhelyezni. Ezt így kell behozni a laboratóriumba, nem kell üvegbe áttölteni.

A Heim Pál Gyermekkórház Laboratóriuma csak a területileg illetékes beutalóval érkező gyermekeket tudja fogadni. A más kerületből illetve vidékről érkező mintavétel elvégzéséhez a laboratórium főorvosának engedélye szükséges. Időpontot nem kell kérni a vizsgálatra. Célszerű azonban a reggeli, kora délelőtti órákban jönni, mert így kapjuk a legpontosabb, legmegbízhatóbb eredményeket gyermekünk egészségi állapotáról.

Galbicsek Eszter

HÁNY CSILLAGOT ADNÁL A CIKKRE?
Összes szavazat: 6 Szavazatok átlaga: 4.3


Close
vesekő2
Vesekövesség gyermekkorban

Előfordulás A gyermekkori vesekövesség viszonylag ritka kórképnek tekinthető, azonban előfordulási gyakorisága mégis egyre inkább nő,Tovább

hasmenés
Hasmenés – víz nélkül ekkor sincs élet

Sokféle okból kialakuló hasmenés létezik. A jelen cikk a heveny (akut), baktériumok vagy vírusok által kiváltottTovább

Close