A leggyakoribb vizeletvizsgálatok és amit róluk tudni érdemes

vizeletvétel

Kedves Szülők!

 

Minden gyermek, de felnőtt életében is előfordult már, hogy a házi- vagy szakorvos laboratóriumi vizsgálatot kért. 

Ennek egyik sarkalatos pontja a vizeletvizsgálat, melynek több fajtája létezik.

Leggyakoribb vizeletvizsgálatok a következők:

 – általános vizelet- és üledékvizsgálat

 – tenyésztés

 – 24 vagy 12 órás vizeletgyűjtés

Emellett vannak speciális vizsgálatok is. Az, hogy éppen melyiket kéri a kezelő orvos, több tényező függvénye. Ezek közé tartozik például, hogy milyen panasza van a betegnek vagy a közel jövőben milyen beavatkozásra lesz szükség. Mindegyik vizsgálatnak más a célja, másképpen kell a mintát levenni és tárolni. 

Ebben szeretnék egy kis segítséget, útmutatót adni Önöknek.

1. A leggyakoribb az általános vizelet és üledékvizsgálat.

Ehhez a reggeli első minta a legalkalmasabb, mert ez a legkoncentráltabb és ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben azokat az alkotóelemeket, melyek a diagnózis pontos felállításához szükségesek. Amennyiben régebben kapott beutalóval érkezünk a laboratóriumba, célszerű otthonról hozni a vizeletet, mert a megfelelő mintavételt ott tudjuk a legjobban biztosítani.
Ne hozzuk a mintát olyan üvegben ami lekvárt illetve mézet tartalmazott , mert téves pozitív eredményt okozhat a vizeletcukor vizsgálatánál.

Mindig lemosott – vagyis a mintavétel előtt mindig alaposan mosakodjunk meg, a szeméremtájéki kórokozók miatt -, középsugaras (a minta eleje a WC-be, közepe az edénybe vagy csőbe, a vége pedig ismét a WC-be kerüljön) vizeletet adjunk a vizsgálathoz.
A szükséges csövet az orvos adja illetve steril, műanyag pohár kapható a gyógyszertárakban. Ugyanitt lehet hozzá jutni a csecsemők illetve a még nem szobatiszta gyermekek számára a steril vizeletgyűjtő zacskóhoz.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiség. Legalább 5 ml minta szükséges a pontos, megbízható értékeléshez. Ennél kevesebb minta esetén, fals negatív eredményt kaphatunk, mely téves irányba viheti a diagnózis felállítását és a megfelelő terápiát.

A vizelet paramétereinek értékelése mindig orvosi kompetencia, hiszen egy laikus számára a kapott vizsgálati eredmény nem biztos, hogy egyértelmű, abból téves következtetést vonhat le.

A lelet másnap, TAJ kártya ellenében vehető át az orvosnál vagy a laboratóriumban.

2. A másik, szintén gyakori vizsgálat a vizelettenyésztés.

Ezt főleg abban az esetben kéri az orvos, ha az általános vizeletvizsgálat pozitív eredményt hozott. Ugyanis ennek tükrében lehet a megfelelő antibiotikum kúrát alkalmazni a sikeres gyógyulás érdekében.

Ehhez a fajta vizeletvizsgálathoz is lemosott, középsugaras vizelet szükséges.Nagyon fontos, hogy csak steril csőben vagy vizeletgyűjtő zacskóban érkezett mintát tud a laboratórium elfogadni. Ez azért lényeges, hogy az esetleges szennyeződéseket, amiket egy nem steril, csak kimosott edény tartalmazhat, elkerüljünk.

 A vizsgálati eredményt 24-48 óra múlva kapunk.

leggyakoribb vizeletvizsgálatok3. Bizonyos esetekben, főleg veseproblémákkal küszködő betegeknél a vizeletben megjelenő alkotóelemek mennyiségi meghatározása is fontos a pontos diagnózis felállításához illetve a terápia nyomon követéséhez. Ehhez általában 24 óra, ritkábban 12 óra alatt összegyűjtött vizeletet vizsgálunk.

Fontos, hogy a vizelet gyűjtése üres hólyaggal induljon. Tehát a gyűjtés megkezdése előtt kiürítjük a hólyagunkat. Ezután kezdődik a 24 óra. Ez idő alatt az erre a célra használt üvegbe fogjuk fel a mintát. A 24 óra leteltével az utolsó vizelet is az üvegbe kerül. Az összegyűjtött vizeletet – ha több üvegbe gyűjtöttük összeöntjük – jól összeforgatjuk, lemérjük. Ebből kb. 10 ml-t egy csőbe vagy pohárba öntünk, és csak ezt visszük be a laboratóriumba. A beteg neve mellett minden esetben fel kell tüntetni a gyűjtési időt és a mennyiséget is!

A vizsgálati eredmény az esetek többségében másnapra elkészül.

A kapott lelettel mindhárom esetben fel kell keresni a beutaló orvost!

Bízom abban, hogy egy kicsit megkönnyítettem az Önök számára ennek a gyakori laboratóriumi vizsgálatnak a kivitelezését.

Amennyiben kérdés merül fel Önökben, a laboratórium szakemberei szívesen állnak rendelkezésükre.

Galbicsek Eszter

Felhasznált forrás a több éves szakmai gyakorlat.

Fotó:
dreamstime.com/Sebastian Czapnik
dreamstime.com/Deviddo

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!